Теми статей
Обрати теми

Доставка товару незалежним кур’єром із подальшим переданням отриманої готівки продавцю

Сумцова Ольга, податковий експерт
Цікавить, чи будуть дотримані вимоги щодо РРО та касової дисципліни в наступній ситуації. Укладено договори про надання комерційних послуг із неспівробітниками компанії. Вид послуг — пошук клієнтів, доставка товару та отримання оплати від покупця. Незалежний кур’єр буде забирати в нас товар, доставляти його покупцям, отримувати від них готівку та передавати цю готівку нам. Чи можна так?

У ситуації мова йде про те, що договір укладено з «неспівробітником». Вважатимемо, що мова йде про незалежних суб’єктів господарювання — ФОП.

Чи можуть такого роду послуги надаватися в рамках цивільно-правових договорів (ЦПД), укладених зі звичайною фізичною особою («неспівробітником») без ФОП-реєстрації?

Узагалі, у цьому випадку треба уважно читати умови договору між вами та «неспівробітником» — яким саме за своєю природою є цей договір. Судячи з усього, в його основі лежатиме саме агентський договір / договір комерційного представництва (ст. 297 ГКУ, ст. 243 ЦКУ), оскільки йтиметься, у першу чергу, про укладення представником договорів купівлі-продажу / поставки з покупцями від імені продавця чи сприяння в їх укладенні, а вже потім про вчинення дій на виконання цих договорів (доставка товару, отримання оплати від покупця).

При цьому ст. 295 ГКУ «бачить» таку діяльність саме як підприємницьку. Та й узагалі оскільки це буде ЦПД і наявна систематичність здійснення такої діяльності, то матимуть місце всі ознаки підприємництва. Тож,

вважаємо, «неспівробітникам», щоб займатися такою діяльністю, потрібен статус ФОП

Зайняття цією діяльності без ФОП-статусу має великі ризики (див., зокрема, статтю «Підприємницька діяльність без реєстрації ФОП: що «світить»?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 17).

На якому етапі виникає розрахункова операція

«Покупець — представник». Якщо за умовами договору покупець/замовник оплачуватиме отримане замовлення безпосередньо представнику, то чи виникатиме розрахункова операція на етапі «покупець — представник»? Адже формально представник не є стороною договору купівлі-продажу/поставки. Він лише уклав цей договорі від імені продавця. Оплату він теж отримуватиме за дорученням продавця на його (продавця) користь. Своїх товарів у представника теж немає. Все, що він передасть покупцю за дорученням продавця, належить продавцю.

Не сумніваємось,

податківці вважатимуть, що представник має діяти тут як звичайний продавець

Тобто застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.

Так, податківці на запитання «Чи застосовують РРО та/або ПРРО та на яку суму проводять операції ФОП — платники ЄП, які надають послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування та агентськими договорами?» дають таку відповідь (категорія 109.02 БЗ):

«Так. Через РРО та/або ПРРО проводиться уся сума коштів, отримана за такими договорами, тобто як сума вартості товарів (робіт, послуг), так і сума отриманої винагороди повіреного (агента)

Причому, судячи з усього, у ситуації, що нас цікавить, вони наполягатимуть, що через РРО/ПРРО має «битися» саме продаж товару, а не прийняття оплати на користь довірителя (продавця). І сперечатися з податківцями буде доволі важко.

До речі, є схеми уникнення РРО/ПРРО через договір доручення. Але вони дещо по-іншому побудовані: покупець (!) доручає повіреному як звичайній фізособі внести безоплатно від свого імені гроші на банківський рахунок продавця (детальніше про це можна прочитати в статті «Схеми уникнення РРО» // «Податки & бухоблік», 2021, № 100).

Тобто це не доручення продавця прийняти готівкові кошти за товар. Це доручення покупця віднести кошти в банк.

Втім навіть якщо прийняття коштів повіреним у випадку, що нас цікавить, побудувати саме таким чином, все одно це може не допомогти. Зважаючи на наявність у повіреного ФОП-статусу, участь в укладенні угоди, є велика ймовірність, що податківці тут наполягатимуть на наявності розрахункової операції із необхідністю її проведення через РРО/ПРРО.

«Представник — продавець». Тут також із дуже високою ймовірністю податківці наполягатимуть, що якщо буде факт прийняття готівки продавцем від повіреного, то матиме місце продаж товару за готівку / розрахункова операція. Тобто має бути застосовано РРО/ПРРО*.

* Виняток — якщо у продавця є пільга, наприклад, за п. 1 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР: «1) при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання».

Спиратися при цьому податківці можуть на той же лист Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504 (дивіться щодо цього статтю «РРО/ПРРО при інтернет-торгівлі» // «Податки & бухоблік», 2023, № 41).

Наші поради

Якщо ця схема призначена для уникнення РРО/ПРРО, то вона, вважаємо, є досить проблемною. Бо податківці вимагатимуть застосування РРО/ПРРО. Причому і представником, і продавцем. Як вихід, можна порадити тут:

— або застосування класичного договору комісії на продаж. ФОП (комісіонеру) тут теж доведеться застосовувати РРО/ПРРО. Але на етапі передачі коштів від комісіонера комітенту РРО/ПРРО вже будуть не потрібні. Бо це не розрахункова операція (постанова ВС від 16.11.2020 у справі № 240/4874/18; постанова Сьомого апеляційного адмінсуду від 17.09.2019 у справі № 240/4874/18). Тобто продавцю РРО/ПРРО будуть не потрібні (детальніше про це можна прочитати в статті «Схеми уникнення РРО» // «Податки & бухоблік», 2021, № 100);

— або взагалі відмовитись від приймання готівки (представником і продавцем). Для оплати покупцеві виставлятиметься рахунок на оплату з реквізитами поточного рахунку продавця у форматі IBAN. Тоді РРО/ПРРО на жодному етапі будуть не потрібні. Тут податківці «стабільні» (категорія 109.04 БЗ, а також листи ДПСУ від 03.05.2023 № 1090/ІПК/99-00-07-04-01-06 та від 27.01.2023 № 181/ІПК/99-00-07-04-01-06).

Висновки

  • Для надання послуг комерційного представництва особі краще мати статус ФОП.
  • Якщо у схемі з комерційним представництвом мають місце готівкові розрахунки, то і представнику, і продавцю доведеться застосовувати РРО/ПРРО.
  • Побудова відносин за договором комісії на продаж дозволить уникнути застосування РРО/ПРРО комітентом. РРО/ПРРО будуть потрібні лише комісіонеру.
  • Взагалі уникнути РРО/ПРРО можна, якщо для оплати покупцеві виставлятиметься рахунок на оплату з реквізитами поточного рахунку продавця у форматі IBAN.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі