Теми статей
Обрати теми

ФОП працює за сумісництвом: чи платити ЄСВ за себе?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Фізична особа — підприємець (ФОП) не лише здійснює підприємницьку діяльність, а й має місце роботи за сумісництвом. Чи можна в такій ситуації не сплачувати ЄСВ за себе?

ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім е-резидентів) є платниками ЄСВ.

За загальним правилом, ФОП:

— на єдиному податку сплачують ЄСВ за себе у розмірі, не меншому за розмір мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, яка обчислюється як добуток розміру мінімальної заробітної плати (МЗП) та розміру ставки ЄСВ 22 %. У 2023 році мінімальний ЄСВ у розрахунку на місяць дорівнює 1474 грн (6700 х 22 % : 100 %);

— загальносистемники нараховують ЄСВ на суму підприємницького доходу, що підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Разом з цим Законом № 2464* визначені випадки, за яких ФОП може не сплачувати ЄСВ за себе. Про них ви могли прочитати в статті «Додаток з ЄСВ для ФОП-звільненців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2.

* Закон України ««Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Так, зокрема, відповідно до ч. 6 ст. 4 Закону № 2464 звільняються від сплати ЄСВ за себе ФОП за місяці звітного періоду, в яких вони малиср. основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті та за них роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (1474 грн).

Як бачите, про звільнення від сплати ЄСВ за себе для випадку, коли ФОП працює за сумісництвом, але при цьому не має основного місця роботи, не сказано ані слова. Тож формально

сплата ЄСВ у розмірі не меншому від мінімального страхового внеску роботодавцем за місцем роботи за сумісництвом не звільняє ФОП від сплати ЄСВ за себе

Наша рекомендація для такої ситуації: усуньте непорозуміння — працевлаштуйтеся за основним місцем роботи і буде вам щастя ☺.

Річ у тім, що терміни «основне місце роботи»/«сумісництво» прив’язані до роботи в рамках трудового договору. Здійснюючи підприємницьку діяльність, фізична особа не перебуває сама із собою в трудових відносинах (див. лист Мінпраці від 30.11.2005 № 06-К54813/26). Відповідно підприємництво не може бути основним місцем роботи з точки зору трудового законодавства.

Саме тому, якщо потенційний працівник, який є підприємцем, на момент укладення трудового договору не працює в іншого роботодавця за основним місцем роботи, то для нього це місце роботи буде основним.

Зауважте, що податківці моніторять ситуацію з основним місцем роботи ФОП. Тому у виправленні ситуації, коли ФОП був оформлений як сумісник, але при цьому не мав основного місця роботи, мають бути зацікавлені і сам ФОП, і його роботодавець.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі