Теми статей
Обрати теми

Додаток з ЄСВ для ФОП-звільненців

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Не всі підприємці зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе. Причому перелік звільненців у 2022 році розширився. Окремі ФОП стали пільговиками посеред року. Давайте розберемося, коли таким підприємцям потрібно подавати звітність з ЄСВ, а коли вони звільнені від цього обов’язку. А розпочнемо з того, що нагадаємо, які ФОП належать до пільгового контингенту.

ЄСВ-пільговики

Пенсіонери та особи з інвалідністю. Від сплати ЄСВ за себе звільнено ФОП, які отримують пенсію за віком чи за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058) та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Такі підприємці-звільненці можуть стати платниками ЄСВ за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування

Важливо! Зазначені особи мають отримувати саме українську пенсію. Якщо ФОП отримує пенсію відповідно до законодавства іншої країни, платити ЄСВ за себе йому доведеться (див. БЗ 201.04.02).

Майте на увазі також, що підприємці, які не досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника, сплачують ЄСВ за себе на загальних підставах. А от якщо підприємець вже має право на пенсію за віком, але вибрав пенсію у зв’язку із втратою годувальника, то пільга на нього поширюється (див. постанову ВС від 10.04.2019 у справі № 814/779/17).

Звільнення від сплати ЄСВ діє з наступного місяця після отримання підприємцем відповідного статусу (див. БЗ 201.04).

У разі втрати права на звільнення від ЄСВ (наприклад, ФОП втрачено статус особи з інвалідністю) сплачувати ЄСВ слід з місяця втрати такого статусу (див. БЗ 201.04.02).

Працівники та гіг-спеціалісти. На сьогодні діє звільнення для підприємців, які паралельно з веденням підприємницької діяльності мають основне місце роботи (працюють на підставі трудового договору в іншого роботодавця і визначили таке місце роботи як основне) або уклали гіг-контракт із резидентом Дія Сіті (ч. 6 ст. 4 Закону № 2464). Такі ФОП звільняються від сплати ЄСВ за себе за ті місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (з 01.01.2022 — 1430 грн, з 01.10.2022 — 1474 грн). Причому за такі місяці підприємець не може сплачувати ЄСВ за себе, навіть якщо він цього бажає (див. БЗ 201.04).

Зверніть увагу: повідомляти про факт сплати за них ЄСВ роботодавцем або резидентом Дія Сіті підприємцям не потрібно (див. БЗ 201.04).

Роботодавець (або резидент Дія Сіті) не сплатив ЄСВ за працівника-ФОП (гіг-спеціаліста), наприклад, через відсутність бази нарахування цього внеску (весь місяць була відпустка за власний рахунок, відпустка для догляду за дитиною до 3 років тощо)? За такий місяць ФОП має сплатити ЄСВ за себе сам.

А якщо роботодавець за основним місцем роботи (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок, але менше мінімального розміру? Тоді підприємець, який є найманим працівником (гіг-спеціалістом), за такі місяці може самостійно визначити базу нарахування ЄСВ, але не більше її максимальної величини, і сплатити внесок. При цьому сума ЄСВ не повинна бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пп. 1 і 2 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Майте на увазі! Податківці в одній із консультацій (див. БЗ 107.01.07) вимагають від підприємців-єдиноподатників обов’язкової сплати ЄСВ за місяць, за який роботодавець сплатив страховий внесок менше мінімального розміру. Хоча з нормативки це не випливає. Ба більше, у консультаціях профільного ЄСВ-розділу (див., наприклад, БЗ 201.04) податківці роблять висновок про добровільну сплату підприємцем ЄСВ у такому випадку.

Важливо! Якщо ФОП все ж вирішить сплачувати у таких місяцях ЄСВ за себе, то робити це слід у сумі не нижче мінімального страхового внеску (а не доплачувати різницю).

І ще пам’ятайте: у разі сплати ЄСВ за підприємця його роботодавцем за сумісництвом (а не за основним місцем роботи) звільнення, встановлене ч. 6 ст. 4 Закону № 2464, не спрацює.

ФОП-загальносистемники без доходів. Якщо підприємець на загальній системі оподаткування не отримав чистого доходу в якомусь місяці 2022 року, то він має право не сплачувати ЄСВ за такий місяць (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464). Докладніше про цю пільгу див. у статті «ЄСВ-додаток для ФОП-загальносистемників» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2.

Воєнні пільги. Тимчасово з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після його припинення/скасування всі ФОП (незалежно від їх системи оподаткування) мають право не нараховувати та не сплачувати ЄСВ (п. 919 розд. VIII Закону № 2464). Зверніть увагу: це не відстрочення! ЄСВ не потрібно буде сплачувати пізніше. Це саме можливість взагалі не сплачувати внески за зазначений період. Тобто

підприємець у період дії воєнного стану самостійно може ухвалити рішення про сплату або несплату ЄСВ

Причому це рішення можна змінити у будь-який момент та сплатити ЄСВ за поточний місяць (місяці кварталу). А чи можна сплатити ЄСВ із запізненням за минулі місяці пільгового періоду? Так, але врахуйте можливі ризики, про які йшлося у статті «Чи може ФОП сплатити ЄСВ «за себе» трішки пізніше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64.

Пам’ятайте, що місяці, за які ЄСВ не буде сплачено, не зарахуються до страхового стажу ФОП.

Окрім загального воєнного звільнення, є й спеціальні.

Так, згідно з п. 98 розд. VIII Закону № 2464 звільняються від сплати ЄСВ підприємці, які не мають найманих працівників, за весь період позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та протягом 6 місяців після їх звільнення. При цьому член сім’ї або сам ФОП (протягом 90 днів після звільнення та/або закінчення лікування/реабілітації) має подати податківцям відповідну заяву.

Ще одне звільнення від сплати ЄСВ за себе передбачено абзацом першим п. 92 розд. VIII Закону № 2464 для підприємців без найманих працівників, призваних під час особливого періоду на військову службу під час мобілізації або залучених до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк військової служби. Але зауважте: під це звільнення не підпадають ФОП, прийняті на військову службу за контрактом та призвані на строкову військову службу (див. БЗ 201.04.02).

І нарешті, звільняються від сплати ЄСВ призвані на військову службу за призовом під час особливого періоду підприємці з числа резервістів на весь період їх військової служби, якщо вони не є роботодавцями (п. 918 розд. VIII Закону № 2464).

У двох останніх випадках підставою для звільнення від сплати ЄСВ є заява ФОП та копія військово-облікового документа з відповідними даними, що подаються податківцям протягом 10 днів після звільнення з військової служби (демобілізації). Якщо підприємець перебував на лікуванні/реабілітації у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації/служби, то документи до ДПС подають протягом 10 днів після закінчення такого лікування/реабілітації.

Про пільги згадали, тепер поговоримо про те, чи потрібно підприємцям-звільненцям подавати звітність з ЄСВ за себе.

Подання ЄСВ-додатків пільговиками

Пенсіонери та особи з інвалідністю. Щодо ФОП-єдиноподатників все абсолютно прозоро. Якщо звільнення, передбачене ч. 4 ст. 4 Закону № 2464, діяло для них протягом усього звітного року і вони не виявили бажання стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, то подавати додаток 1 до декларації єдиноподатника не потрібно. Про це говорить примітка 8 до самої декларації. Підтверджують це й податківці (див. БЗ 107.01.07).

Ви платник спецЄП та подаєте декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124? ЄСВшний додаток 2 до неї також не подається, якщо протягом усього року підприємець користувався пільгою, встановленою ч. 4 ст. 4 Закону № 2464. Про це свідчить примітка 4 до декларації зі спецЄП.

Із загальносистемниками ситуація не така однозначна. На відміну від єдиноподатників, у декларації загальносистемників немає примітки про те, що додаток ЄСВ1 може не подаватися ЄСВ-пільговиками. Проте податківці (див. БЗ 201.06) дозволяють ФОП на загальній системі, які були пенсіонерами або особами з інвалідністю та отримували пенсію/соцдопомогу протягом 12 місяців звітного року, додаток ЄСВ1 не подавати.

Інша ситуація, якщо ФОП (незалежно від системи оподаткування) вийшов на пенсію за віком не з початку року, набув статусу особи з інвалідністю протягом року або втратив цей статус у звітному році. У цьому випадку у підприємця будуть місяці, за які він був зобов’язаний сплачувати ЄСВ (якщо, звісно, не було інших підстав не нараховувати ЄСВ за себе весь рік).

За ті місяці, за які ФОП сплачував ЄСВ, він має відзвітувати

Отже, йому слід подати ЄСВ-додаток до своєї податкової декларації. У такому додатку зобов’язання з ЄСВ мають відображатися лише у тих місяцях, у яких у підприємця не було пільги з єдиного внеску.

Важливо! Якщо протягом року ФОП подавав податкову декларацію з ЄСВ-додатком у зв’язку з призначенням пенсії, матеріального забезпечення чи страхових виплат, це не звільняє його від подання додатка з ЄСВ, коли закінчиться рік.

Працівники та гіг-спеціалісти. Для єдиноподатників тут так само, як у випадку з пенсіонерами та особами з інвалідністю. Тобто якщо за всі місяці звітного року роботодавець за основним місцем роботи або резидент Дія Сіті сплачував за ФОП-працівника (або гіг-спеціаліста) ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску, то підприємець не подає додаток 1 до декларації єдиноподатника (або додаток 2 до декларації зі спецЄП). Це прямо випливає із приміток до відповідних форм звітності.

Якщо ж за якісь місяці ФОП нараховував ЄСВ за себе через те, що роботодавець (резидент Дія Сіті) не сплатив мінімальний страховий внесок, відповідний ЄСВ-додаток до декларації слід подати. При цьому у графі 2 табличної частини додатка 1 за місяці, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив мінімальний страховий внесок, проставляються нулі (див. БЗ 107.01.07). Аналогічно заповнюють додаток 2 до декларації зі спецЄП.

Тепер про загальносистемників. Логічно, щоб за ними спрацьовували ті самі підходи, що й за єдиноподатниками. Тобто якщо весь рік ЄСВ платив роботодавець (резидент Дія Сіті), то подавати додаток ЄСВ1 обов’язку немає. Але де звітність, а де логіка? Тим паче що, як ми зазначили раніше, у декларації про майновий стан і доходи немає примітки про те, що у разі наявності пільги додаток ЄСВ1 може не подаватися. Немає й роз’яснень податківців, які дозволяють так чинити ФОП-загальносистемникам, за яких роботодавець за основним місцем роботи (або резидент Дія Сіті) цілий рік сплачував ЄСВ не менше мінімального страхового внеску. Тому безпечніше додаток ЄСВ1 таким підприємцям-звільненцям подати. Але не факт, що Пенсійний фонд не відхилить такий додаток без сум ЄСВ.

При цьому немає сумнівів, що потрібно подавати ЄСВ-додаток у разі, коли в окремі місяці звітного року підприємець сплачував єдиний внесок за себе, оскільки роботодавець (резидент Дія Сіті) не сплатив за нього ЄСВ або сплатив у розмірі меншому ніж мінімальний страховий внесок. Як у цьому випадку заповнити табличну частину додатка ЄСВ1, роз’яснили податківці (див. БЗ 201.06.02).

Так, у гр. 3 зазначають фактичну суму чистого доходу (прибутку) за місяць. У разі відсутності прибутку проставляють нулі.

У гр. 4 проставляють нулі в місяцях, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено ЄСВ не менше мінімального страхового внеску. Якщо роботодавцем (резидентом Дія Сіті) ЄСВ не сплачувався, то за ті місяці, в яких підприємцем було отримано дохід (прибуток), наводять самостійно визначену базу нарахування цього внеску. Така база має бути не нижче мінімальної (з 01.01.2022 — 6500 грн, з 01.10.2022 — 6700 грн) і не вище максимальної (з 01.01.2022 — 97500 грн, з 01.10.2022 — 100500 грн).

Так само роблять ФОП-загальносистемники, які вирішили сплачувати ЄСВ за місяці, за які роботодавець за основним місцем роботи (резидент Дія Сіті) сплатив за них ЄСВ менше мінімального страхового внеску.

У гр. 5 відображають ставку ЄСВ (22,00), а у гр. 6 — суму нарахованого внеску, розраховану як добуток суми, зазначеної у гр. 4, та ставки ЄСВ.

ФОП-загальносистемники без доходів. Згідно з роз’ясненням, наведеним у БЗ 201.06,

за відсутності доходів від підприємницької діяльності протягом усього року додаток ЄСВ1 не подають

Звісно, якщо за бездохідні місяці ЄСВ не сплачувався.

Якщо хоча б в одному з місяців звітного року доходи були, додаток ЄСВ1 подається в загальному порядку (якщо не було інших підстав для ЄСВ-пільги).

Воєнні звільнення. Щодо воєнних пільг, передбачених пп. 92, 98 та 918 розд. VIII Закону № 2464, то підприємці на підставі цих норм звільняються не лише від нарахування та сплати ЄСВ. У період дії наданих їм пільг вони звільняються від усіх обов’язків, передбачених ч. 2 ст. 6 Закону № 2464, у тому числі від подання ЄСВ-звітності. Отже, незалежно від системи оподаткування такі ФОП додатки з ЄСВ не подають.

Інакше прописано пільгу у п. 919 розд. VIII Закону № 2464, що дозволяє всім підприємцям не сплачувати ЄСВ у період воєнного стану та протягом 12 місяців після його закінчення. Відповідно до цієї норми розрахунок з ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, у якому єдиний внесок не обчислювався та не сплачувався. Таким чином, ЄСВ-додатки подаються. У них за місяці звітного року, в яких підприємець скористався згаданою воєнною пільгою, показують нульові зобов’язання з ЄСВ. При цьому нагадаємо, що пільга діяла не весь 2022 рік, а з 1 березня.

Помилково задекларували чи заплатили ЄСВ

А тепер розповімо, як бути тим ФОП-пільговикам, які помилково сплатили ЄСВ та/або задекларували суми внеску в ЄСВ-додатку.

Спочатку про помилкову сплату. Так могло статися, наприклад, якщо підприємець не знав, що роботодавець за його основним місцем роботи сплачував за нього ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску, і здійснював сплату ЄСВ самостійно.

У цій ситуації ФОП може повернути собі ЄСВ-переплату. Для цього передусім потрібно при поданні звітності за рік задекларувати нульові значення з єдиного внеску у ЄСВ-додатку за ті місяці, в яких ФОП мав пільгу. Якщо пільга діяла весь рік, додаток з ЄСВ не подають у випадках, передбачених законодавством (див. вище). У такому разі матиме місце переплата.

Зайво перераховані суми ЄСВ можуть бути зараховані в рахунок майбутніх платежів або повернені на підставі заяви підприємця. Повернення коштів здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 23.07.2021 № 417 (ср. ).

Тепер про випадок, коли ФОП-пільговик помилково подав ЄСВ-додаток. Якщо в цьому додатку задекларовано суми ЄСВ до сплати, то із сторнуванням ЄСВ-зобов’язань можуть бути проблеми.

Нагадаємо: ФОП, які є пенсіонерами та особами з інвалідністю, можуть бути платниками ЄСВ за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Подання звітності із зобов’язаннями зі сплати ЄСВ податківці сприймають як рішення підприємця добровільно сплачувати цей внесок. Ба більше, до 01.01.2022 у своїх роз’ясненнях (див. БЗ 201.09) вони забороняли вносити зміни до поданої звітності, стверджуючи, що

самостійно задекларована сума має бути сплачена на загальних підставах і не підлягає скасуванню

Наразі податківці не дають прямої відповіді на питання щодо можливості коригування помилково нарахованих зобов’язань з ЄСВ підприємцем-пенсіонером (або особою з інвалідністю). І пропонують звертатися за індивідуальними консультаціями.

Вважаємо, така ж ситуація виникне у ФОП-загальносистемників без доходів та підприємців, які бажають скористатися воєнною пільгою, передбаченою п. 919 розд. VIII Закону № 2464.

Цікаво, що навіть за наявності заборони податківців коригувати ЄСВ-зобов’язання у минулих роках на практиці все ж таки вдавалося. Хоча не завжди у повному обсязі. Зокрема, проходив варіант із поданням до закінчення граничних строків подання декларації виправленого ЄСВ-додатка у складі звітності з типом «Звітна нова». У такому додатку зазначали базу нарахування ЄСВ та суму внеску лише за один місяць звітного періоду. У решті місяців у відповідних графах проставляли нулі. Чому нулі не за всі місяці? Тому що повністю нульові звіти блокував Пенсійний фонд.

Щодо ФОП, за яких роботодавець за основним місцем роботи чи резидент Дія Сіті сплачував ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску, то тут ситуація інша. Як стверджують податківці (див. БЗ 201.04), у такі місяці підприємець не може сплачувати ЄСВ за себе. Тому проблем з поданням уточнюючого ЄСВ-додатка для сторнування помилково нарахованих сум ЄСВ тут бути не повинно.

Але при цьому зауважте: за виправлення помилок у ЄСВ-додатку, що впливає на суму ЄСВ (у тому числі у бік зменшення), податківці загрожують адмінштрафом за ст. 1651 КУпАП у розмірі від 510 до 680 грн. Тому бажано звітність з ЄСВ одразу складати правильно — з урахуванням пільг.

Висновки

  • З 1 березня 2022 року та протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану в Україні всі ФОП (незалежно від їх системи оподаткування) мають право не нараховувати та не сплачувати ЄСВ.
  • Підприємці-пенсіонери (особи з інвалідністю), які мали право на пільгу на підставі ч. 4 ст. 4 Закону № 2464 протягом усього року та які не беруть участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на добровільних засадах, ЄСВ-додатки не подають.
  • За відсутності підприємницьких доходів протягом усього року ФОП-загальносистемники додаток ЄСВ1 не подають, якщо за бездохідні місяці ЄСВ не сплачувався.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі