Теми статей
Обрати теми

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами та робота за сумісництвом

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Ситуація. Працівниця за основним місцем роботи йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Чи може вона продовжувати працювати за сумісництвом?

Відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам надають на підставі медичного висновку. Таким медичним висновком є листок непрацездатності (ст. 179 КЗпП, ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР).

При цьому працівниця має право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами за кожним з трудових договорів, за якими вона працює, тобто як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Зауважте, що працівниця має саме право, а не обов’язок йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Вона може не скористатися цим правом і продовжувати працювати далі. Вагітність — не хвороба. Примушувати працівницю оформляти таку відпустку чи з власної ініціативи її оформлювати роботодавець не може ані за основним місцем роботи, ані за сумісництвом. Тому

працівниця має право за основним місцем роботи піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, а за сумісництвом продовжувати працювати

Це стосується як зовнішнього сумісництва, так і внутрішнього.

Крім того, за бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, передбачена до пологів (70 к. дн.), може бути перенесена та використана нею частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів. Загальна тривалість відпустки залишиться незмінною та становитиме у загальному випадку 126 календарних днів.

Отже, наприклад, сумісниця може працювати до пологів, а з дня пологів використати усі дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (126 к. дн.).

Проте який би варіант використання відпустки не обрала працівниця, отримати допомогу по вагітності та пологах вона зможе лише за одним місцем роботи. Першочергово, тобто «за замовчуванням» — це основне місце роботи. І лише в разі нереалізації права на таку допомогу за основним місцем роботи вона надається за сумісництвом. Підтвердити нереалізацію права застрахованої особи на допомогу за основним місцем роботи можна, зокрема, шляхом надання повідомлення про відмову в призначенні допомоги.

Щодо документального оформлення. Якщо роботодавець виявить у кабінеті страхувальника на вебпорталі ПФУ лікарняний по вагітності та пологах на сумісницю, то у нього як у страхувальника/уповноважених ним осіб не виникає правових підстав для розгляду питання щодо призначення або відмови у призначенні допомоги (див. лист ПФУ від 03.03.2023 № 7243-5062/Я-03/8-2800/23).

Тому за відсутності повідомлення про відмову в призначенні допомоги по вагітності та пологах з основного місця роботи оформлювати будь-який документ — наказ/рішення/протокол щодо того, що сумісниці не призначено допомогу, не потрібно. Також, вважаємо, не потрібно видавати жоден додатковий документ про продовження роботи за сумісництвом під час вагітності та пологів.

Якщо ж через деякий час працівниця вирішить скористатися своїм правом на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами не тільки за основним місцем роботи, а й за сумісництвом, вона може подати роботодавцю за сумісництвом відповідну заяву і піти у відпустку з тієї дати, з якої забажає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі