Теми статей
Обрати теми

Підтвердження неможливості реєстрації акцизних накладних

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 18.09.2023 № 509

Висновок документа

Мінфін у Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків…відмінив норми щодо неможливості усіма платниками акцизу реєстрації АН та подання електронних Довідок. Тепер ті платники, хто реально не має для цього можливості, мають такі факти підтвердити на загальними правилами, встановленими цим Порядком

Зміни, внесені наказом № 509 до Порядку № 225*, були цілком очікувані. Мінфін цими змінами скасував у Порядку № 225 усі норми, якими неможливість реєстрації АН та подання електронних Довідок не вимагала документального підтвердження у зв’язку з «можливістю витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального (або спирту етилового)».

* Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, та переліків документів на підтвердження, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Це «зачищення» норм Порядку № 225 — реакція Мінфіну на зміни до п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, внесені Законом від 09.08.2023 № 3303-IX. Наш коментар до цих змін: «Старі акцизні накладні: зареєструвати до 3 жовтня» // «Податки & бухоблік», 2023, № 72. І там ми зазначали, що з дати набрання чинності Законом № 3303-IX норми Порядку № 225 вступають у конфлікт із новою редакцією згаданого п.п. 69.1. От Мінфін цим наказом № 509 усунув цей конфлікт, «відновив статус кво»…

Ми у нашому коментарі також попереджали читачів і про майбутні зміни до Порядку № 225, і про те, що неможливість реєстрації АН та подання електронних Довідок стала вимагати підтвердження на загальних підставах. І що тепер вже податківці прийматимуть рішення щодо неможливості виконання таких обов’язків конкретним платником… ☹

У зв’язку з цим хочемо звернути вашу увагу на п. 2 наказу № 509. Там зазначено, що до платників акцизу, які станом на дату набрання чинності наказом № 509 (!) не мають можливості виконувати податковий обов’язок щодо реєстрації АН/РК в ЄРАН та подання електронних Довідок, застосовуються правила для підтвердження такої неможливості, передбачені Порядком № 225.

Тож тим платникам акцизу, які не мають можливості вчасно виконувати згадані обов’язки і які ще не подали податківцям документи, що підтверджують таку неможливість, радимо прискоритися із поданням.

Тут заразом зазначимо, що наказ № 509 на дату написання цього коментаря ще чинності не набрав, тому згадані загальні правила Порядку № 225 до тих платників, хто «не має можливості», ще, начебто, не стали застосовуватись!

Але оскільки норми Закону № 3303-IX переважують норми Порядку № 225, ми б усе-таки радили не тягнути із поданням документів, що підтверджують «неможливість». Щоб не довелося потім боротися із податківцями щодо незаконно накладених штрафів за не(своєчасну) реєстрацію АН / неподання Довідок…

На згадану тему читайте також «Пальні»/«спиртові» акцизні накладні та Довідки: «фініш» 3 жовтня та наслідки!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 78.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі