Теми статей
Обрати теми

Захищаємо працівника — купуємо каску та бронежилет

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Мобілізували працівника підприємства. Директор прийняв рішення купити за рахунок підприємства та безоплатно передати йому каску і бронежилет. Підприємство є платником податку на прибуток, зареєстроване платником ПДВ. Як такі операції відобразити в обліку? Що з оподаткуванням?

Пропонуємо спочатку визначитися з тим, як відобразити в обліку підприємства придбання захисної амуніції та її передачу (дарування) мобілізованому працівнику.

Бухгалтерський облік

Перш за все на підставі первинних документів (накладної, акта тощо) оприбутковуємо придбані каску та бронежилет як товари на субрахунок 209 незалежно від вартості того чи іншого їх елемента.

Що стосується подальшої безоплатної передачі військової амуніції працівникові, то зауважте, що у бухобліку платника податку на прибуток будь-яка безоплатна передача відображається як витрати.

Факт передачі захисної амуніції мобілізованому працівнику записуємо проводкою: Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт 209 «Інші матеріали».

Податок на прибуток

Малодохідники. Якщо ваш річний дохід не перевищує 40 млн грн і ви визначили в декларації з податку на прибуток, що не застосовуєте коригування, передбачені розд. ІІІ ПКУ, вам немає про що турбуватися. У вас об’єкт оподаткування буде формуватися суворо на підставі бухоблікових правил.

Високодохідники і малодохідники-добровольці. Для вас теж усе за бухобліком. Пояснюється це тим, що подарункової різниці, передбаченої п.п. 140.5.10 ПКУ, тут не буде, оскільки обдарований є фізичною особою, яка сплачує ПДФО.

Отже,

єдиним наслідком безоплатної передачі амуніції працівникові будуть бухоблікові витрати і, відповідно, зменшений об’єкт оподаткування податком на прибуток

Далі поговоримо про ПДВ.

ПДВ

Суму вхідного ПДВ з вартості покупних товарів відносять до складу податкового кредиту (ПК). Звісно, за наявності податкової накладної (ПН), зареєстрованої в ЄРПН.

Однак не вся військова амуніція оподатковується ПДВ при внутрішніх постачаннях. Зокрема, в період запровадження воєнного стану звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання спеціальних засобів індивідуального захисту, а саме (п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ):

касок, виготовлених відповідно до військових стандартів або технічних умов, чи їх еквівалентів та спеціально призначених для них компонентів (тобто підшоломів, амортизаторів), що класифікуються в товарній підкатегорії 6506 10 80 00 згідно з УКТ ЗЕД;

бронежилетів, що класифікуються в товарній підкатегорії 6211 43 90 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Важливо! Щоб спрацювало звільнення щодо бронежилетів, вони мають бути виготовлені відповідно до військових стандартів або військових умов для потреб правоохоронних органів, ЗСУ та інших військових формувань, а також інших суб’єктів, що беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ. Отже, за такого формулювання звільняються від ПДВ не лише прямі постачання бронежилетів таким адресатам, а й будь-кому. Тож

підприємство, яке для передачі своєму працівникові придбаватиме каску й бронежилет, права на ПК за такими придбаннями не матиме. Адже ПДВ на вході не буде

У свою чергу, для цілей ПДВ безоплатна передача товарів є їх постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ). Причому посилатися на п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і стверджувати, що безоплатна передача товарів мобілізованому працівникові — не постачання, не можна, оскільки в цій нормі про таких отримувачів не згадується.

Проте звільнення від ПДВ, передбачене для касок та бронежилетів, поширюється і на їх безоплатну передачу. Таким чином,

нараховувати ПДВ на вартість каски й бронежилета при їх безоплатній передачі не треба

Це означає, що у вас буде неоподатковуване постачання. Але нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання (за п. 198.5 ПКУ) чи розподільчі компенсуючі податкові зобов’язання (ст. 199 ПКУ) не треба. Адже згідно з абз. 3 п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних ПДВ операціях товари, зокрема надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану.

Втім, звертає на себе увагу лист ДПСУ від 08.11.2022 № 1894/ІПК/99-00-21-03-02-06, в якому розглядалася не зовсім така, але схожа ситуація. І податківці наполягали на нарахуванні компенсуючих ПЗ на підставі п.п. «б» п. 198.5 ПКУ, тобто вони все ж таки вважають, що такі товари використані в операціях, звільнених від оподаткування. Отже, не виключено, що і в нашій ситуації вони будуть наполягати на нарахуванні розподільчих компенсуючих податкових зобов’язань за ст. 199 ПКУ (нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ не треба, адже на вході, скоріш за все, не було ПК).

Йдемо далі і з’ясуємо, чи буде оподатковуватися ПДФО та ВЗ дохід мобілізованого працівника, якому підприємство безоплатно передає каску та бронежилет.

ПДФО та ВЗ

Розглянемо варіанти, які допоможуть зекономити на податках.

Надаємо негрошову допомогу. Тут можливі два види допомоги.

По-перше, нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, умови неоподаткування якої визначені у п.п. 170.7.3 ПКУ. Податківці в листі від 08.10.2018 № 4334/6/99-95-42-02-15/ІПК підтверджують можливість надання такої допомоги в негрошовій формі. Аналогічний висновок можна зробити з роз’яснення від 28.11.2022, наведеного Центральним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з ВПП на своєму сайті.

Де економимо? Відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ нецільову благодійну допомогу не оподатковують ПДФО (а отже, й ВЗ) при виконанні таких двох умов. Перша — її надає резидент (юридична чи фізична особа). Друга — розмір нецільової благодійної допомоги сукупно протягом року не перевищує суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2023 році — 3760 грн).

Якщо розмір допомоги (загальна вартість каски та бронежилета), що надається, перевищить неоподатковувану межу, а у випадку, що розглядається, так і буде, то із суми перевищення доведеться утримати ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5 %. При цьому ПДФО утримуємо з оподатковуваної вартості каски та бронежилета, збільшеної на натуральній коефіцієнт (1,219512), а ВЗ — з фактичної вартості, що оподатковується.

Для отримання нецільової благодійної допомоги у вигляді каски та бронежилета працівник подає заяву. Далі підприємство-благодійник видає відповідний наказ.

У розд. І 4ДФ нецільову благодійну допомогу (як оподатковувану, так і ні) відображають з ознакою доходу «169».

По-друге, благодійна допомога учасникам бойових дій, умови неоподаткування якої визначені у п.п. «а» п.п. 170.7.8 та п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ. Як ви вже зрозуміли з назви, для того, щоб її надати й не оподатковувати, отримувач повинен мати статус учасника бойових дій.

У більшості випадків працівник, якого щойно мобілізували, не матиме такого статусу. Тож скористатися наведеними нормами п.п. «а» п.п. 170.7.8 та п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ для зменшення податкового навантаження не вийде. Тут краще розглянути інші варіанти. Але перед цим запитайте працівника, можливо, він є членом сім’ї учасника бойових дій. Якщо так, то все можливо! Річ у тім, що

отримати неоподатковувану на підставі п.п. «а» п.п. 170.7.8 та п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ допомогу у вигляді каски та бронежилета можуть учасники бойових дій АБО члени їх сімей

До членів сім’ї учасника бойових дій належать, зокрема, батьки (якщо вони не були позбавлені батьківських прав), дід та баба (якщо батьки померли), чоловік/дружина, повнолітні діти, які не мають своїх сімей (див. п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ).

У чому економія? Якщо вам цікава благодійна допомога, передбачена п.п. «а» п.п. 170.7.8 та п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ, то зауважте, що зазначені норми ПКУ діють «у парі» та звільняють від оподаткування допомогу у будь-якій сумі (вартості), що надається для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за Переліком засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затвердженим постановою КМУ від 24.02.2016 № 112 (ср. ).

Надавати таку допомогу можуть не лише благодійні організації, а й звичайні підприємства.

Для того щоб отримати неоподатковувану благодійну допомогу, працівник подає заяву та документи, що підтверджують його статус (своє посвідчення учасника бойових дій або ж посвідчення учасника бойових дій члена своєї сім’ї та документ, що підтверджує, що працівник є членом сім’ї такого учасника). Далі підприємство-благодійник видає відповідний наказ.

У 4ДФ неоподатковувану благодійну допомогу, надану на підставі п.п. «а» п.п. 170.7.8 та п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ, відображають з ознакою доходу «205».

Даруємо каску та бронежилет. Де тут економія? Вартість негрошових дарунків не включається до оподатковуваного доходу у частині, яка не перевищує 25 % мінзарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2023 році — 1675 грн) (п.п. 165.1.39 ПКУ). А ось із суми перевищення утримуємо ПДФО, як з додаткового блага, та ВЗ.

Причому оскільки маємо справу з додатковим благом у негрошовій формі, то до бази оподаткування ПДФО суму перевищення уключаємо з урахуванням натурального коефіцієнта 1,219512 (див. п. 164.5 ПКУ). З оподатковуваної суми дарунка утримуємо й ВЗ (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), але без застосування будь-якого коефіцієнта.

Надання подарунка оформлюємо наказом.

У 4ДФ відображаємо:

— неоподатковувану на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ вартість негрошового дарунка (її частину) з ознакою доходу «160»;

— оподатковувану частину вартості негрошового дарунка з урахуванням натурального коефіцієнта з ознакою доходу «126».

І наостанок розберемося, чи увійде дохід працівника у вигляді безоплатно отриманої військової амуніції до бази нарахування ЄСВ.

Єдиний внесок

У разі надання допомоги. Якщо оформлюємо передачу каски та бронежилета мобілізованому працівнику як надання благодійної допомоги, то на її суму ЄСВ не нараховуємо.

Причина — ця допомога є разовою та не належить до фонду оплати праці (див. п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5, далі — Інструкція № 5, та п. 14 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок.., затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170).

Розмір благодійної допомоги при цьому не має значення.

У випадку надання дарунка. Подарунки від роботодавця потрапляють до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат на підставі п.п. 2.3.2 Інструкції № 5. Тому

на вартість дарунка незалежно від її розміру нараховуємо ЄСВ

Отже, як бачите, якщо не повністю, то частково вартість каски та бронежилета, що передається працівнику, можна вивести з-під оподаткування. Обирайте свій варіант.

Висновки

  • Безоплатна передача працівникові військової амуніції призводить до бухоблікових витрат і, відповідно, зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток.
  • Якщо підприємство придбаває товар, який потім передає працівнику, то це буде вважатися продажем. Утім, каски та бронежилети підпадають під пільгу.
  • Працівникові можна надати нецільову благодійну допомогу у негрошовій формі. Зазначимо, що така допомога не оподатковується, якщо її сума сукупно у 2023 році не перевищує 3760 грн.
  • Підприємство може надати неоподатковувану ПДФО та ВЗ благодійну допомогу у вигляді засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів) працівникам, які мають статус учасника бойових дій або є членами їх сімей.
  • ЄСВ на суму благодійної допомоги не нараховуємо.
  • Якщо передачу каски та бронежилета оформлюємо як надання дарунка мобілізованому працівнику, то на всю вартість дарунка нараховуємо ЄСВ. ПДФО та ВЗ утримуємо з суми дарунка, що перевищує неоподатковувану межу (у 2023 році — 1675 грн).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі