№85

Податки & бухоблік, жовтень, 2023/№ 85 Інші номери журналу ›
  • Безоплатні передачі товарів/послуг: класика обліку Запитання, як під час війни обліковувати безоплатні передачі товарно-матеріальних цінностей, необоротних матеріальних активів і послуг, постійно звучать на нашій Гарячій лінії. Власне, відповідям на них і присвячений увесь цей тематичний номер. А стаття, яку ми пропонуємо вашій увазі, — той теоретичний фундамент, на якому побудовано всі наші відповіді.
  • Передача продукції для ЗСУ через благодійну організацію: чи будуть компенсуючі ПЗ? Підприємство надає благодійну допомогу армії у вигляді власної продукції через благодійну організацію. Чи потрібно нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ? Як їх нараховувати: виокремити з готової продукції те, що було придбано з ПДВ? Як скласти податкові накладні на безоплатну передачу продукції благодійній організації та на компенсуючі податкові зобов’язання?
  • Отримали грант на друк і безкоштовне розповсюдження пільгової газети: бухоблік, прибуток, ПДВ Підприємство на загальній системі оподаткування отримало грант, за умовами якого повинно надрукувати та безкоштовно розповсюдити серед населення газету, звільнену від ПДВ за п.п. 197.1.25 ПКУ. Чи виникає за такими операціями бухгалтерський дохід і необхідність розрахунку податкових різниць? Що з ПДВ? Про наслідки отримання гранта зараз і поговоримо.
  • Безкоштовна передача сільгоспдрона: що з ПДВ? Передаємо безкоштовно агропідприємству сільгоспдрон, призначений для польових робіт (сільськогосподарських цілей). Чи оподатковувати таку безкоштовну передачу сільгоспдрона ПДВ?
  • Допомога у зв’язку з воєнним станом: документальне оформлення Для платників податків, які надають допомогу у зв’язку з воєнним станом (ВС), передбачені пом’якшувальні норми — що звільняють від податкових наслідків з податку на прибуток і з ПДВ. Однак такі операції, як і будь-які інші, мають бути задокументовані. Про те, як це зробити, поговоримо в статті.
  • Купили автомобіль до спецЄП → передали безоплатно на спецЄП: чи компенсувати ПДВ? Комунальне підприємство до переходу на спецЄП за кошти селищної ради на поповнення статутного капіталу, яка є власником підприємства, придбали автомобіль з ПДВ. На суму вхідного ПДВ була отримана податкова накладна (ПН) і включена до складу податкового кредиту (ПК). У період перебування на спецЄП за рішенням власника автомобіль було передано на баланс селищної ради (без ПДВ). Чи потрібно за цією операцією нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ)?
  • Допомога під час воєнного стану лікарням У зв’язку з воєнним станом надаємо благочинну допомогу закладам охорони здоров’я державної та комунальної власності — передаємо безкоштовно лікарські засоби (на підставі листа-прохання від закладу охорони здоров’я, наказу по підприємству й акта приймання-передачі). Чи оподатковується така допомога ПДВ? Якими будуть наслідки таких операцій у податковому обліку?
  • Безоплатна передача товарів/послуг єдиноподатником Єдиноподатковий облік зосереджений на грошах. Але й у ньому є місце для операцій з безоплатного постачання товарів/послуг, де гроші не фігурують, а от запитання все одно виникають. Багатьох хвилює, чи не суперечать взагалі такі операції статусу спрощенця? Чи виникає при цьому єдиноподатковий дохід? Чи потрібен якийсь спеціальний код КВЕД для безоплатних передач? Відповіді — у цій статті.
  • Допомога на відновлення пошкодженого житла Житло працівника було частково зруйноване через обстріли (вибито вікна, пошкоджено дах). Роботодавець хоче надати працівнику допомогу на його відновлення. Як мінімізувати оподаткування такої допомоги? Надаємо відповідь на це запитання.
  • Подарую частку у статутному капіталі Учасник товариства з обмеженою відповідальністю вирішив передати в дар свою частку у статутному капіталі підприємства. І дарувальник, і обдаровуваний є фізичними особами — резидентами України. Як оподатковуватиметься ця операція? Яка роль підприємства під час її здійснення? Відповіді на ці запитання читайте у статті.
  • Захищаємо працівника — купуємо каску та бронежилет Мобілізували працівника підприємства. Директор прийняв рішення купити за рахунок підприємства та безоплатно передати йому каску і бронежилет. Підприємство є платником податку на прибуток, зареєстроване платником ПДВ. Як такі операції відобразити в обліку? Що з оподаткуванням?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі