Теми статей
Обрати теми

Подарую частку у статутному капіталі

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Учасник товариства з обмеженою відповідальністю вирішив передати в дар свою частку у статутному капіталі підприємства. І дарувальник, і обдаровуваний є фізичними особами — резидентами України. Як оподатковуватиметься ця операція? Яка роль підприємства під час її здійснення? Відповіді на ці запитання читайте у статті.

Юридичні нюанси

Можливість безоплатного відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю належної йому частки у статутному капіталі передбачена ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ*. Подарувати частку можна як іншому учаснику товариства, так і третій особі.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII.

Але при цьому зауважте: Статутом товариства може бути встановлено, що відчуження частки (частини частки) допускається лише за згодою інших учасників. Якщо така норма прописана в Статуті, то перед передачею частки в дар доведеться заручитися згодою всіх учасників товариства.

Крім того, пам’ятайте, що відповідно до ч. 3 ст. 21 Закону про ТОВ

учасник має право здійснити відчуження своєї частки у статутному капіталі лише у тій частині, в якій вона оплачена

Наприклад, статутний капітал підприємства становить 100000 грн. Засновнику-фізособі належить частка у розмірі 30 % (її номінальна вартість 30000 грн). На момент передачі частки засновник вніс до статутного капіталу товариства лише половину її номінальної вартості — 15000 грн. У такому разі подарувати іншій особі можна лише частину частки, що належить учаснику, у розмірі 15 % статутного капіталу товариства (15000 : 100000 х 100 = 15 %).

Ще один важливий нюанс стосується виплати дивідендів. Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ виплата дивідендів здійснюється особам, які були учасниками товариства на день ухвалення рішення про виплату дивідендів. А це означає, що якщо безоплатне відчуження частки відбулося до ухвалення такого рішення, колишній учасник уже не має права на отримання дивідендів ані за минулі роки, ані за частину поточного року.

Яка роль товариства при зміні складу учасників у зв’язку з безоплатним відчуженням частки одним з них третій особі?

Насамперед потрібно внести відповідні коригування до установчих документів та до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (за допомогою держреєстратора чи нотаріуса, який має право здійснювати держреєстраційні дії). Також не забудьте про зміни, пов’язані з бенефіціарами та/або структурою власності*. Крім того, потрібно замінити учасника в аналітичному обліку за субрахунком 401 «Статутний капітал». А ось питання оподаткування доходів фізосіб проходять повз підприємство. Ані утримувати ПДФО і ВЗ, ані відображати що-небудь в 4ДФ товариству не доведеться.

* Детальніше див. у статті «Нові правила щодо бенефіціарів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

З фізичними особами — дарувальником та одержувачем дарунка у вигляді частки все цікавіше. Про них і поговоримо далі.

Оподаткування фізосіб

Фізособа-дарувальник. У термінології ПКУ частка у статутному капіталі підприємства є інвестиційним активом. Доходи від операцій з інвестиційними активами платники податків обліковують самостійно, окремо від інших доходів та витрат. Керуватися при цьому слід нормами п. 170.2 ПКУ.

Звітний період за інвестиційними доходами — календарний рік.

Щоб визначити річний інвестиційний прибуток, спочатку розраховують фінансовий результат (прибуток або збиток) щодо кожного окремого інвестактиву, проданого протягом звітного року. Для цього знаходять різницю між доходом, отриманим від продажу інвестактиву, та витратами на його придбання. Далі визначають загальний фінрезультат від таких операцій протягом року. Його розраховують як суму інвестиційних прибутків, зменшену на суму інвестиційних збитків, отриманих протягом року. Але як працюють ці правила у разі безоплатного відчуження частки?

При даруванні частки доходів немає. А ось витрати на придбання в учасника товариства, найімовірніше, були. Відповідно до п.п. 170.2.2 ПКУ, крім безпосередньої купівлі частки у статутному капіталі підприємства у фізичної чи юридичної особи, придбанням інвестактиву вважаються також операції із внесення коштів чи майна до статутного капіталу юрособи-резидента в обмін на емітовані нею корпоративні права.

Таким чином, внаслідок операції дарування частки маємо інвестиційний збиток. При цьому згідно з абзацом четвертим п.п. 170.2.5 ПКУ

інвестиційний збиток, що виник у зв’язку з операцією дарування інвестиційного активу, не враховується під час визначення загального фінрезультату операцій з інвестактивами

Тобто безоплатна передача частки у статутному капіталі підприємства ніяк не позначиться на загальному фінансовому результаті у фізособи-дарувальника. Зменшити його на суму отриманих збитків не вдасться!

Фізособа-одержувач. Безоплатне отримання частки у статутному капіталі — це не що інше, як дарунок у негрошовій формі. Оподаткування такого доходу залежить від того, ким є дарувальник стосовно одержувача дарунка.

Так, якщо дарувальник є членом сім’ї першого чи другого ступеня споріднення, то дарунки будуть оподатковуватися за нульовою ставкою (п.п. «а» п.п. 174.2.1 та абзац перший п. 174.6 ПКУ). При цьому членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік (дружина), діти фізособи, у тому числі усиновлені. У свою чергу, членами сім’ї другого ступеня споріднення є рідні брати та сестри, дід та баба з боку матері та з боку батька, онуки.

Якщо таких родинних зв’язків між дарувальником та обдаровуваним немає, включаються інші норми ПКУ. Відповідно до п.п. 165.1.39 цього Кодексу не оподатковується вартість негрошових дарунків у частині, яка не перевищує 25 % мінзарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. Таким чином, у 2023 році без оподаткування можна отримати негрошовий дарунок на суму не більше 1675 грн за місяць.

Все, що вище за цю межу, потрапить до складу оподатковуваного доходу. Якщо і дарувальник, і одержувач є резидентами України, з оподатковуваної частини вартості дарунка у вигляді частки у статутному капіталі ПДФО сплачується за ставкою 5 % (п.п. 174.2.2 та п. 167.2 ПКУ). Також не забудьте про ВЗ у розмірі 1,5 % (див. п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

ПДФО та ВЗ з такого доходу зобов’язана розрахувати та сплатити фізособа — одержувач частки самостійно, за результатами річного декларування.

Але це ще не все.

Отримавши у подарунок частку у статутному капіталі товариства, фізособа по суті придбала інвестиційний актив. Відповідно до п.п. 170.2.2 ПКУ витрати на придбання у такому разі дорівнюють сумі державного мита та ПДФО, сплачених у зв’язку з даруванням. Якщо у майбутньому учасник товариства вирішить продати подаровану йому частку, він зможе зменшити свій інвестиційний дохід на цю суму. Отриманий у результаті продажу частки інвестприбуток візьме участь у формуванні загального річного фінрезультату від операцій з інвестактивами.

Нагадаємо: інвестиційний прибуток, отриманий протягом року та відображений у декларації, обкладається ПДФО за ставкою 18 % (п.п. 167.5.1 ПКУ) та ВЗ за ставкою 1,5 % (п.п. 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Таким чином, вартість отриманої в дар частки може двічі потрапити до оподатковуваного доходу. Перший раз — як дарунок, а другий — як інвестприбуток.

Висновки

  • Учасник має право подарувати частку у статутному капіталі товариства лише у тій частині, в якій вона оплачена.
  • У разі безоплатного відчуження частки зменшити фінрезультат від операцій з інвестактивами на інвестиційний збиток, отриманий від такого відчуження, не можна.
  • Якщо дарувальник є членом сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то отримана в дар частка оподатковуватиметься за нульовою ставкою.
  • Витрати на придбання частки, отриманої в дар, визнаються у сумі держмита та ПДФО, сплачених у зв’язку з даруванням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі