Теми статей
Обрати теми

Сплата ЄП груп 1 та 2 для нових ФОП на території бойових дій

Томашпольський Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.02.04 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40867

Висновок документа

Якщо ФОП зареєструвався на «бойовій/тимчасово окупованій» території після дати початку дії відповідного статусу, то він має обов’язково сплачувати єдиний податок груп 1 та 2

Ми про це попереджали

Дивіться, у чому справа. Самостійно вирішувати, чи сплачувати їм єдиний податок (ЄП) груп 1 та 2 з 01.08.2023 (тобто починаючи зі сплати за серпень 2023), мають лише ті ФОП, податкова адреса яких знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях відповідно до Переліку № 309*. Про це йдеться в новому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Але тут є нюанс. Дивіться, як сформульовано звільнення.

11. Установити, що з 1 серпня 2023 року фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію …

Бачите слова «станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації»? Навіщо вони?

Формально виходить, що в п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ йдеться про ситуацію, коли податкова адреса ФОП знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях саме «станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації».

Ми одразу мали побоювання, що податківці можуть ці слова сприймати як умову, що на дату початку активних бойових дій / виникнення можливості бойових дій / початку тимчасової окупації відповідно до Переліку № 309 податкова адреса ФОП вже мала знаходитися на відповідних територіях. А якщо, наприклад, ФОП спочатку був зареєстрований на території, яку не згадано у Переліку № 309, а потім перереєструвався на територію, що вже мала згідно з Переліком № 309 статус, наприклад, території можливих бойових дій, то можливості не сплачувати ЄП у такого ФОП немає. Те ж саме і з новоствореними ФОП, які зареєструвалися на відповідній території вже після отримання нею пільгового статусу (більше деталей знайдете у статті «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61).

При цьому ми мали надію, що податківці у тому числі з цього приводу оперативно підготують інформаційні листи, звідки ми і дізнаємось їх точку зору — ще до того, як прийде час сплачувати ЄП за серпень 2023.

Так от, інформаційні листи вони дійсно підготували, але щодо нашого питання ніякої специфіки в них не було. У роз’ясненні в категорії 107.01.05 БЗ — теж не було. Ба більше, в усних консультаціях податківці взагалі не брали до уваги слова «станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації». Що схилило нас до припущення, що податківці налаштовані ліберально і не будуть взагалі звертати увагу на них (більше деталей знайдете у статті «Сплата ЄП групи 2 ФОП з м. Харків: що хочуть податківці?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 74). Але не так сталося, як гадалося! На жаль.

Як це працює

Податківці у своєму роз’ясненні зазначають:

право не сплачувати єдиний податок, надане платникам єдиного податку першої та другої груп п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, не поширюється на фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку першої та другої груп, які зареєструвалися на території, визначеній Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі — Перелік), вже після визначених Переліком дат виникнення можливості бойових дій/початку бойових/тимчасової окупації

Проілюструємо це на прикладі м. Харків. Актуальна редакція Переліку № 309 щодо Харківської міської територіальної громади (тобто міста Харкова) наразі показує наступну картину.

I. Території, на яких ведуться (велися) бойові дії

1. Території можливих бойових дій

Код

Найменування

Дата виникнення можливості бойових дій

Дата припинення можливості бойових дій*

UA63120270000028556

Харківська міська територіальна громада

15.09.2022

2. Території активних бойових дій

Код

Найменування

Дата початку бойових дій

Дата завершення бойових дій*

UA63120270000028556

Харківська міська територіальна громада

24.02.2022

15.09.2022

Тобто щодо м. Харків:

— дата початку активних бойових дій — 24.02.2022 (дата завершення активних бойових дій — 15.09.2022);

— дата виникнення можливості бойових дій — 15.09.2022. При цьому статус території можливих бойових дій є актуальним і понині.

Що маємо? Не сплачувати ЄП груп 1 та 2 починаючи зі сплати за серпень 2023 року дає саме наявність у серпні 2023 і наступних місяцях у м. Харків статусу території можливих бойових дій. Дата виникнення можливості бойових дій — 15.09.2022. Тобто якщо зареєстрували ФОП у м. Харків не пізніше 15.09.2022, то щодо нього виконується умова для можливості не сплачувати ЄП. Бо його податкова адреса станом на дату виникнення можливості бойових дій (15.09.2022) вже знаходилась у м. Харкові (на території можливих бойових дій).

А от якщо у м. Харків зареєстрували ФОП пізніше 15.09.2022, то такий ФОП можливістю не сплачувати ЄП груп 1 та 2 (починаючи зі сплати за серпень 2023 року) скористатися не може.

Супутні питання

Життя до ФОП-реєстрації. Хтось може звернути увагу, що згідно з п. 45.1 ПКУ податкова адреса однаково визначається як щодо звичайної фізособи, так і щодо ФОП. Бо п. 45.1 ПКУ взагалі не виокремлює самозайнятих осіб.

Тож виникає резонне питання, а якщо мешканець м. Харків зареєстрував ФОП після 15.09.2022, але при цьому мав зареєстроване місце проживання (податкову адресу) у м. Харків задовго до цієї дати, чи може він скористатися можливістю не сплачувати ЄП?

Аналіз п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ не дозволяє дати однозначну відповідь на це запитання. Але

вважаємо, що податківці будуть аналізувати саме дату ФОП-реєстрації

А яка податкова адреса була у фізособи до ФОП-реєстрації — неважливо.

Переїзд з одної пільгової території на іншу. А якщо мова про ФОП, який переїхав до м. Харкова (перереєстрував податкову адресу) після 15.09.2022, але до цього його податковою адресою була також територія із пільговим статусом?

Тут важко передбачити відповідь податківців. Але хочемо звернути увагу на такий нюанс. Відповідно до п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ можливість несплати ЄП зберігається:

— до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії / припинено можливість бойових дій / завершено тимчасову окупацію (крайня права графа Переліку № 309);

чи до кінця місяця, в якому ФОП було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження на територію, що не відноситься до «пільгових» територій.

«Норми цього пункту не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи — підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці першому цього пункту, територію України»

Тобто, за логікою, якщо ФОП, для якого виконано умови для можливості несплати ЄП за його поточною територією, перереєструється на територію, що також має «пільговий» статус, то можливість несплати має зберігатися.

Тож і у нашого ФОП є шанси скористатися можливістю несплати ЄП. Але чи будуть так глибоко «копати» податківці — велике питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі