Теми статей
Обрати теми

Вимкнули світло: що робити зі звітністю, податковими накладними, сплатою податків?

Амброзяк Наталя, юрист
Світло вимкнули, а ви не встигли подати звіт, зареєструвати ПН/РК або ж сплатити податки. Така ситуація цілком імовірна під час цієї зими. На жаль, прогнози не обіцяють нам нічого хорошого… Виникає закономірне запитання: чи можна захиститися від штрафів у цьому випадку? Якщо можна, то як це зробити? У цій статті знайдемо відповіді разом.

У контексті проблем зі світлом вам також знадобиться стаття «Відключили електроенергію/зник Інтернет: як бути користувачам РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 87. Також радимо почитати статтю «Немає світла: оплата нероботи та наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87.

Зі штрафами ситуація така.

Якщо ми кажемо про фінансові санкції, зокрема передбачені у ПКУ, то у разі відсутності електроенергії є відповідні підстави для звільнення від них. Це:

1) дії/бездіяльність, вчинені через обставини непереборної сили (форс-мажор) (п.п. 112.8.9 ПКУ);

2) неможливість виконання податкових обов’язків (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, наказ Мінфіну від 29.07.2022 № 225 (далі — Порядок № 225).

До речі, про ці дві підстави говорять і самі податківці у роз’ясненні з категорії 132.01 БЗ.

З точки зору ж адмінштрафів (тобто передбачених, зокрема, у КУпАП), відсутність світла може свідчити про відсутність вини порушника — посадової особи юрособи/порушника-ФОП. Нагадаємо: наявність/відсутність вини — ключовий момент у притягненні осіб до адміністративної відповідальності (ч. 1 ст. 9 КУпАП). Успішний для платника приклад — постанова Ленінського райсуду м. Харкова від 21.04.2023 у справі № 642/1504/23. Хоча є і певним чином негативні для платника справи, де суд ігнорував аргумент у вигляді відсутності електропостачання. Однак від відповідальності посадових осіб звільняв, визнаючи порушення малозначним і обмежуючись зауваженням (див., наприклад, постанови Крюківського райсуду м. Кременчука від 20.02.2023 у справі № 537/454/23 та Магдалинівського райсуду Дніпропетровської обл. від 25.01.2023 у справі № 179/45/23).

Але тут не усе так просто. Одного факту вимкнення електроенергії недостатньо для того, щоб розслаблятися. Для звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання звітності, несвоєчасну сплату податків або ж несвоєчасну реєстрацію ПН/РК потрібно ще довести певні факти. І тут є багато «але» та специфічний алгоритм дій.

Форс-мажор: алгоритм дій платника та нюанси

Алгоритм дій. Вимкнення світла саме по собі може вважатися форс-мажором. Є, звісно, нюанси. Про них ми ще поговоримо. Але якщо «бити» на те, що у вашому випадку мав місце саме форс-мажор, то алгоритм дій буде таким:

1) звертаємося до Торгово-промислової палати (ТПП) для отримання сертифіката;

2) чекаємо на акт перевірки та пишемо заперечення на нього із посиланням на сертифікат (якщо йдеться про податкове повідомлення-рішення (далі — ППР)*);

* Заперечення на акт — це здебільшого формальність, оскільки часто податківці на них не звертають уваги і все одно виносять ППР. Але їх не варто і ігнорувати, оскільки факт надсилання заперечень може бути додатковим аргументом вже у судовому оскарженні.

3) якщо заперечення відхилено, то чекаємо на ППР зі штрафними санкціями/донарахуваннями;

4) оскаржуємо рішення/ППР в адміністративному (подати скаргу до ДПС України) або судовому (до окружного адмінсуду) порядку, надавши серед доказів сертифікат від ТПП.

До речі, якщо виходити з роз’яснення податківців з категорії 132.01 БЗ (ми вже згадували його раніше), то ніби можна навіть просто надати сертифікат ТПП, а не чекати на акт. Але думаємо, що алгоритм, який пропонуємо ми, надійніший, оскільки він більше вписується у процедури, передбачені у ПКУ.

Які нюанси врахувати? По-перше, факт вимкнення світла за графіком не може стати форс-мажором. Усе тому, що однією з ознак форс-мажору є непередбачуваність події. Це означає, що настання обставин та їх наслідки неможливо було передбачити, зокрема, перед настанням терміну виконання податкового обов’язку (п. 6.9 Регламенту засвідчення форс-мажорних обставин*).

* Регламент засвідчення ТПП України та регіональними ТПП форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого рішенням президії ТПП України від 15.07.2014 № 40(3).

По-друге, відсутність електропостачання у останні дні строку для подання звітності, сплати податків або реєстрації ПН може зіграти з платником злий жарт. Зокрема, вже є судпрактика, де судді відмовляють у скасуванні штрафних ППР (див., наприклад, рішення Харківського окружного адмінсуду від 03.10.2023 у справі № 520/22816/23 або постанову Третього апеляційного адмінсуду від 18.10.2023 у справі № 160/5177/23). Аргументують вони це тим, що настання в останній чи передостанній день граничного строку реєстрації ПН перешкоди (перепони) у виконанні податкового обов’язку через дію обставин, виникнення яких платник податків об’єктивно міг передбачити на майбутнє, не можуть бути кваліфіковані факторами нездоланної (непереборної) дії (форс-мажором). Також

суд враховує те, скільки часу було у платника на ту ж реєстрацію ПН з урахуванням відсутності електроенергії

Див., наприклад, рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду від 31.05.2023 у справі № 160/5177/23.

Але ця практика може свідчити ще й про те, що аварійне (незаплановане) відключення за тих же обставин може стати «захисним» для платника аргументом.

По-третє, складнощі можуть виникнути тоді, коли усі працівники працюють віддалено з різних місць, включаючи бухгалтера, і світло вимкнули лише у останнього (тобто бухгалтера). У свою чергу, на підприємстві з електропостачанням було усе гаразд.

По-четверте, податківці можуть ігнорувати сертифікат ТПП, вказуючи на те, що платнику у цьому випадку потрібно було подавати заяву про неможливість виконання податкових обов’язків. Такі ситуації виникали на практиці у минулому році. Цей аргумент все-таки не відповідає положенням ПКУ. Як мінімум тому, що дія п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не скасовує загальної норми, тобто п.п. 112.8.9 ПКУ.

Неможливість: алгоритм дій платника та нюанси

Алгоритм дій. Відсутність електроенергії може стати причиною неможливості виконання податкових обов’язків. Тут так само є свої «але». Однак спочатку поговоримо про алгоритм дій. Для підтвердження неможливості виконання податкових обов’язків у зв’язку з відсутністю світла потрібно:

1) виконати свої обов’язки тоді, коли у вас з’явиться така можливість. Строк: не пізніше спливу 60 календарних днів. Вони відлічуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому було відновлено можливість виконувати податкові обов’язки. Наприклад, якщо можливість у вас з’явилася у грудні 2023 року, то виконати свої податкові обов’язки ви маєте до 1 березня 2024 року;

2) звернутися до «своєї» податкової із заявою про неможливість виконувати свої податкові обов’язки та підтвердними документами. Строк: під час виконання одного з податкових обов’язків (разом із поданням звітності, сплатою податку, реєстрацією ПН/РК). Однак це потрібно зробити не пізніше спливу 60 календарних днів. Вони так само відлічуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відновилася можливість виконувати податкові обов’язки.

До заяви потрібно додати повідомлення/документ, що підтверджує аварійне (незаплановане) відключення електропостачання в умовах воєнного стану. Це може бути навіть скриншот повідомлення у месенджер (Viber, Telegram тощо) і мобільних додатках або повідомлення на сайті енергопостачальника у Інтернеті.

Аналогічна історія з відключенням Інтернету. У такому випадку до пакета документів слід додати документ, що підтверджує вимушене відключення послуг Інтернету, яке пов’язане з введенням воєнного стану, що унеможливило надання податкової звітності в електронній формі. Зокрема, йдеться про інформаційне повідомлення інтернет-провайдера.

Які нюанси врахувати? По-перше, якщо відсутнє будь-яке повідомлення щодо відключення електроенергії з боку енергопостачальника (наприклад, на сайті), то можна подати запит на доступ до публічної інформації. Енергопостачальник може надати інформацію про відсутність світла в певні дні у певний проміжок часу або ж він може направити вас, наприклад, до організації, яка контролює конкретну підстанцію.

Сформулювати запитальну частину можна так:

«Коли відбувалося відключення електроенергії за адресою:_____ протягом _період_ (вказати точні час вимкнення та відновлення енергопостачання і дати)?».

По-друге, щодо неможливості так само може виникнути складність, якщо йдеться про відключення електропостачання за графіком. Тут вже інша проблема — у переліках підтвердних документів, затверджених наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225, йдеться про документ, який підтверджує аварійне (незаплановане) відключення.

По-третє, також виникають проблеми, подібні до тих, які ми вказували стосовно форс-мажору. А саме щодо вимкнення електроенергії тільки вдома у бухгалтера, який працює віддалено, і відсутність енергопостачання у останні дні строку виконання зобов’язань.

У підсумку зверніть увагу: практика відключень електроенергії у минулому році показала, що навіть за наявності того ж сертифіката з ТПП податківці іноді закривають очі на цей підтвердний документ. Бувають намагання застосувати штрафи у ситуаціях, коли не було можливості, наприклад, зареєструвати ПН за відсутності електропостачання. І посилання різноманітні. Приміром, якщо вимкнули світло у останній день граничного строку реєстрації ПН, то аргументом стає «треба було раніше їх реєструвати» та «платник не подавав заяву про підтвердження неможливості виконання податкових обов’язків». Тобто морально потрібно бути готовими до суперечок з податківцями, навіть використовуючи алгоритми, які ми описали у цій статті.

Але слід не забувати, що усе залежить від конкретних обставин і відбитися все-таки можна.

Висновки

  • Відсутність електропостачання може стати підставою для звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання звітності, сплату податків та несвоєчасну реєстрацію ПН. Але усе залежить від конкретних обставин.
  • Звільнення від відповідальності можна отримати через механізм доведення неможливості виконання податкових обов’язків або доведення наявності форс-мажору.
  • Довести неможливість виконання податкових обов’язків за умови відключення світла за графіком буде складно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі