Теми статей
Обрати теми

Змінюємо/додаємо вид діяльності: пам’ятка для юросіб

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Де саме мають бути зазначені види діяльності підприємства? Чому важливо мати правильний вид діяльності і до яких негативних наслідків може призвести його відсутність? Яка процедура зміни/додання виду діяльності? Відповіді на ці та інші запитання — в запропонованій статті.

Суб’єкт господарювання може здійснювати будь-які види підприємницької діяльності, окрім заборонених законом (ч. 1 ст. 19, ст. 43 і 44 ГКУ). Цей принцип свободи підприємництва сформульований настільки широко, що ненароком з’являються сумніви. Невже вільний вибір підприємцем видів діяльності нічим не обмежений? І крім бажання працювати, більше нічого не треба? А як же дотримання різних паперово-реєстраційних формальностей? З них і почнемо.

Види діяльності в статуті

Статут — це установчий документ підприємства. Якщо говорити про найбільш популярну організаційно-правову форму — товариство з обмеженою відповідальністю, то Закон про ТОВ* узагалі не містить вимогу про необхідність зазначати в статуті види діяльності товариства.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII.

Тобто види діяльності можна в статуті й не зазначати. Саме так, до речі, функціонують ТОВ на підставі модельного статуту.

Чи обов’язково вносити зміни в статут у зв’язку з появою у підприємства нових видів діяльності?

У загальному випадку вносити зміни до статуту через зміну виду діяльності, який здійснюватиме підприємство, не обов’язково. Але якщо ви збираєтеся займатися ліцензованою діяльністю, то вид діяльності все ж краще зазначити в статуті. Інакше можуть виникнути проблеми з отриманням ліцензії.

Вирішили про всяк випадок перестрахуватися? Тоді майте на увазі, що внесення змін до статуту оформлюється шляхом викладення його в новій редакції (п. 11 ч. 1 ст. 15 Закону № 755*). Справжність підписів на статуті має засвідчуватися нотаріально. Можливість подати держреєстратору документи в електронному вигляді поки що не реалізована.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Зробимо проміжний висновок. Не буде вважатися порушенням чинного законодавства відсутність у статуті підприємства переліку видів діяльності. Зокрема,

податкове законодавство не містить відповідальності платника податків за здійснення ним діяльності, яка не передбачена його установчими документами

Це підтверджують самі фіскали в БЗ 132.01). Але тоді, на нашу думку, слід приділити особливу увагу інформації, що міститься про підприємство в ЄДР*.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Види діяльності в ЄДР

У переліку відомостей про юридичну особу, які вміщує ЄДР, є в тому числі й інформація про види діяльності підприємства (п. 11 ч. 2 ст. 9 Закону № 755).

Така інформація опосередковується через відповідні коди КВЕД. Їх головне призначення — визначення і кодування основних і другорядних видів економічної діяльності юросіб, відокремлених підрозділів юросіб, фізосіб-підприємців (розд. І КВЕД-2010*). А сам код КВЕД — це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Він не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій та не спричинює жодних правових наслідків.

* Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 № 457.

Отже,

наявність того чи іншого коду КВЕД у ЄДР не змушує суб’єкта господарювання займатися саме цим видом діяльності. А його відсутність не перешкоджає здійснювати певний вид діяльності, якщо він не заборонений чи не потребує отримання відповідного дозволу

Разом з тим відсутність правильного виду діяльності може призвести на практиці до цілої низки проблем.

Якщо коду КВЕД у ЄДР немає

По-перше, відсутність коду КВЕД у ЄДР може викликати претензії податківців з приводу недійсності господарського договору. І навпаки, наявність у ЄДР інформації про певний вид діяльності є вагомим аргументом у спорі з податківцями щодо реальності госпоперацій.

По-друге, для платників ПДВ відсутність у ЄДР кодів КВЕД здійснюваних видів діяльності може спричинити проблеми з розблокуванням ПН і прийняттям Таблиці даних.

Ви знаєте, що в Таблиці мають бути заявлені реальні види діяльності платника і в їх розрізі товари/послуги на виході та на вході. Враховуючи це, фіскали перевірятимуть, чи внесені коди КВЕД, зазначені в Таблиці, до ЄДР. За наявності розбіжностей існує ймовірність, що ДПС не врахує інформацію з такої Таблиці. Тож

аби упередити неприйняття Таблиці даних, варто подбати, щоб усі фактично здійснювані види діяльності були внесені до ЄДР

По-третє, для платників єдиного податку (ЄП) наявність здійснюваних видів діяльності в ЄДР і в Реєстрі платників ЄП має ключове значення. Бо в разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП, єдиноподатник має перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Докладніше про важливість виду діяльності для ФОП на ЄП читайте в статті «Як ФОП-єдиннику змінити/додати вид діяльності» // «Податки & бухоблік», 2023, № 71.

По-четверте, щоб здійснювати види діяльності, які підлягають ліцензуванню, суб’єкт господарювання має зазначити їх в ЄДР. Інакше майже напевно виникнуть проблеми з отриманням ліцензії.

І нарешті по-п’яте, відсутність у ЄДР даних про вид діяльності, яким має займатися претендент на участь у тендері на постачання певного виду продукції чи послуг, може стати формальною причиною для замовника відхилити тендерну пропозицію такого претендента.

Таким чином,

для уникнення проблем у подальшому при кожній зміні видів діяльності є сенс уносити в ЄДР код КВЕД виду діяльності, яким суб’єкт господарювання збирається займатися

Інформацію про те, який пакет документів слід підготувати для держреєстрації зміни видів діяльності, а також як заповнити й подати реєстраційну заяву, шукайте в статті «Як юрособі додати новий КВЕД?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36.

Висновки

  • Хоча суб’єкт господарювання має право займатися практично всіма незабороненими видами діяльності, щоб у нього в подальшому не було проблем, краще внести код КВЕД нового виду діяльності до ЄДР.
  • Уносити зміни до статуту через зміну виду діяльності, який здійснюватиме підприємство, не обов’язково. Однак якщо ви збираєтеся займатися ліцензованою діяльністю, то в статуті відповідний вид діяльності все ж краще зазначити.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі