Теми статей
Обрати теми

Релокація підприємства та ПДФО, ВЗ і ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство планує переїжджати чи вже переїхало в іншу місцевість. Придбало чи взяло в оренду належне приміщення. Питання з працівниками вирішено*. А куди сплачувати податки з зарплати, що буде нарахована таким працівникам після переїзду? Відповідь на це запитання ви знайдете в нашій статті.

* Якщо разом з підприємством переїжджають працівники, то вам стане у пригоді стаття «Підприємство переїжджає з працівниками» // «Податки & бухоблік», 2022, № 21.

Переїзд на нове місце може відбуватися «з корінням», тобто з перереєстрацією за новим місцем або ж без такої перереєстрації. Саме від цього й будемо відштовхуватися в нашій розмові.

Ще один нюанс, який відразу озвучимо: в цій статті говоримо про сплату зарплатних податків підприємствами з підконтрольних територій. Ситуації з підприємствами з окупованих територій не розглядаємо.

Переїзд зі зміною місцезнаходження

Ситуація: підприємство переїхало та перереєструвалося за новим місцезнаходженням.

ПДФО. У разі зміни місцезнаходження суб’єктом господарювання ПДФО після перереєстрації сплачуємо за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року). Саме такий порядок сплати визначений ч. 8 ст. 45 БКУ та пп. 10.2, 10.13 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (далі — Порядок № 1588).

Зауважимо, що до закінчення такого календарного року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням за неосновним місцем обліку, а контролюючий орган за новим місцезнаходженням стає основним місцем обліку.

А ось з нового календарного року ПДФО слід платити вже за новим місцем обліку.

Добре, а як бути, якщо переїжджає не юрособа, а її відокремлений підрозділ? У такому випадку, на наш погляд, ПДФО з зарплати найманих працівників такого підрозділу (як уповноваженого, так і ні), сплачуємо за новим місцезнаходженням з дати взяття на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням. Чому так? Тому що відокремлений підрозділ не є суб’єктом господарювання у розумінні ч. 2 ст. 55 ГКУ. Тож податківці наголошують, що положення ст. 45 БКУ на нього не поширюються (див. роз’яснення в підкатегорії 103.07).

Військовий збір. Тут все просто.

Якщо місцезнаходження змінює юрособа, то ВЗ з доходів найманих працівників сплачуємо до закінчення поточного бюджетного року за попереднім місцезнаходженням

Якщо ж переїжджає відокремлений підрозділ юрособи, то тут, на наш погляд, слід відштовхуватися від того, уповноважений чи ні такий підрозділ нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО/ВЗ. Якщо підрозділ:

— уповноважений, то він сплачує ВЗ до бюджету за своїм новим місцезнаходженням;

— неуповноважений, то ВЗ, утриманий з зарплати працівників підрозділу, продовжує сплачувати головне підприємство за своїм місцезнаходженням.

ЄСВ. У разі зміни підприємством місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району (перереєстрації), ЄСВ сплачуємо за новим основним місцем обліку (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, далі — Закон № 2464). Аналогічно діємо у разі зміни місцезнаходження відокремленим підрозділом, що має окремий баланс і самостійно веде розрахунки із застрахованими особами.

А ось зміна місцезнаходження відокремленим підрозділом, що не має окремого балансу та не веде самостійно розрахунки з працівниками, не впливає на сплату ЄСВ. Внесок за працівників такого підрозділу сплачує головне підприємство за своїм місцезнаходженням (основне місце обліку).

Майте на увазі, що взяття на облік податківцями за новим місцезнаходженням як платника податків, так і платника єдиного внеску здійснюється не пізніше спливу місячного строку з дня отримання відомостей з ЄДР або заяви про зміну місцезнаходження.

Податковий розрахунок. У разі зміни місцезнаходження (перереєстрації) підприємством чи уповноваженим відокремленим підрозділом, що виділений на окремий баланс та самостійно веде розрахунки з працівниками, Податковий розрахунок слід подавати за новим основним місцем обліку (новим місцезнаходженням). Це прямо зазначено п. 3 розд. ІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку.., затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4).

За неуповноважений відокремлений підрозділ, що переїхав, звітує головне підприємство. Розрахунок за такий підрозділ воно подає до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку. Такий Податковий розрахунок складатиметься безпосереднього з самого Розрахунку із заповненою заголовною частиною та 4ДФ з доходами найманих працівників такого підрозділу і сумами з них ПДФО та ВЗ. При цьому в рядку 032 заголовної частини Розрахунку зазначають 19-значний код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі — Кодифікатор) за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу, а в рядку 033 — назву такого підрозділу.

А ось відомості щодо ЄСВ, трудових відносин та спецстажу найманих працівників неуповноваженого підрозділу головне підприємство зазначає в Д1, Д5 та Д6 у складі свого Податкового розрахунку (в рядку 032 заголовної частини Розрахунку наводять код Кодифікатора за місцезнаходженням підприємства).

Узагальнимо сказане в табл. 1.

Таблиця 1. Сплата ПДФО, ВЗ та ЄСВ, подання Розрахунку після перереєстрації

ПДФО

ВЗ

ЄСВ

Податковий розрахунок

Переїзд юрособи

Сплачує за старим місцезнаходженням до кінця календарного року, в якому відбулася перереєстрація

Сплачує за новим основним місцем обліку

Звітує за новим основним місцем обліку

Переїзд уповноваженого відокремленого підрозділу юрособи, що має окремий баланс і самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами

Сплачує за новим місцезнаходженням

Сплачує за новим основним місцем обліку

Звітує за новим основним місцем обліку

Переїзд неуповноваженого відокремленого підрозділу юрособи, що не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами

Сплачує юрособа за новим місцезнаходженням підрозділу

Сплачує юрособа за своїм місцезнаходженням (основне місце обліку)

Звітує юрособа за своїм основним місцем обліку

Переходимо до наступної ситуації, коли підприємство переїжджає, але не проходить перереєстрацію (основне місце обліку залишається старим). Підрозділи не розглядаємо, оскільки зміна місця їх розташування завжди призводить до зміни основного місця обліку.

Переїзд без зміни

ПДФО. Частина 2 ст. 64 БКУ вимагає від податкового агента — юрособи сплати ПДФО до відповідного бюджету за його місцезнаходженням (розташуванням). У свою чергу,

ст. 93 ЦКУ під місцезнаходженням юрособи розуміє фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юрособи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку

Тобто якщо підприємство переїжджає разом з керівництвом в інший регіон, то такий переїзд фактично є зміною місцезнаходження підприємства. Проте в ситуації, що розглядається, перереєстрація (зміна основного місця обліку юрособи) не відбулася. Підприємство працює в іншому регіоні в орендованих або власних приміщеннях (подано форму № 20-ОПП, неосновне місце обліку), а основне місце обліку залишилося незмінним.

Що скажуть податківці за новим неосновним місцем обліку? Що ПДФО підлягає сплаті до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель), в яких працюють наймані працівники суб’єкта господарювання (неосновне місце обліку) (див. роз’яснення в категорії 103.07 БЗ).

Справедливості заради слід зауважити, що ані БКУ, ані ПКУ не передбачений такий порядок сплати ПДФО у прив’язці саме до розташування робочих/виробничих приміщень (див. ст. 64 БКУ, ст. 168 ПКУ). Проте озвучена вище позиція податківців є усталеною. Її вони дотримуються ще з початку дії ПКУ. До того ж сперечатися з податківцями в ситуації, що розглядається, важко. Адже в ч. 2 ст. 64 БКУ йдеться про сплату ПДФО за місцезнаходженням (розташуванням) підприємства. А фактично підприємство розташоване у новому місці (неосновне місце обліку).

А що скажуть податківці за основним місцем обліку? Навряд чи вони будуть радіти втраті надходжень з ПДФО. Річ у тім, що якби підприємство перереєструвалося, то до кінця бюджетного року сплачувало б податок на доходи найманих працівників, які працювали на ньому, за старим місцем розташування.

Чи є вихід, щоб задовольнити всіх? Як варіант, можна на папері «залишити» умовно керівництво та бухгалтерію за старим місцезнаходженням, а всіх інших перевезти до нового регіону. Звісно, унормовуємо все відповідними наказами. Що це дасть? Ситуація з місцезнаходженням підприємства повернеться в норму з точки зору ст. 93 ЦКУ.

А що з ПДФО? Якщо не бажаєте воювати з податківцями, то ПДФО з працівників, які працюють за новим місцем (в орендованих або власних приміщеннях підприємства) сплачуєте так, як за працівників неуповноважених відокремлених підрозділів, тобто за місцезнаходженням цих приміщень. Проте тут не завадить отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання, щоб убезпечити себе.

ПДФО з зарплати керівництва, яке «залишилися», продовжуємо сплачувати до податкової за місцезнаходженням підприємства на папері (за основним місцем обліку). Цим в якійсь частині задовольняємо податківців за основним місцем обліку.

Також за місцезнаходженням (основним місцем обліку) підприємства платимо ПДФО з доходів НЕпрацівників, наприклад, з доходів від здавання в оренду будівель, авто тощо, крім ПДФО з доходів за здавання фізособами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) та доходів фізосіб від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генеруючими установками (пп. 168.4.3, 168.4.9, 168.4.10 ПКУ). Чому так? Тому що в п.п. 168.4.3 ПКУ йде мова про умови сплати ПДФО з доходів, нарахованих найманим працівникам.

Військовий збір. Тут все спокійно. Переїзд не вплине на його сплату. ВЗ сплачуєте до бюджету за місцезнаходженням (основним місцем обліку) підприємства.

ЄСВ. Єдиний внесок сплачуємо за основним місцем обліку підприємства.

Податковий розрахунок. Його подаєте за основним місцем обліку підприємства. При цьому, якщо враховувати позицію податківців, що будь-який структурний підрозділ, будівля, де працюють наймані працівники, це також відокремлений підрозділ, то звітуєте за них як за неуповноважені відокремлені підрозділи. Але, знову таки, тут не зайвим буде отримати індивідуальну податкову консультацію з підтвердженням таких дій. Адже позиція податкової може змінитися.

Узагальнимо сказане в табл. 2.

Таблиця 2. Сплата ПДФО, ВЗ та ЄСВ, подання Розрахунку без перереєстрації

ПДФО

ВЗ

ЄСВ

Податковий розрахунок

Підприємство «залишається»

Сплачує та звітує за основним місцем обліку (місцезнаходженням згідно з реєстраційними даними)

Відділи, що переїхали

Сплачує юрособа за місцезнаходженням будівель, в яких працюють працівники*

Сплачує юрособа за основним місцем обліку (своїм місцезнаходженням)

Звітує юрособа за своїм основним місцем обліку

* Якщо погоджуєтеся з позицією податківців.

Висновки

  • На практиці переїзд підприємства в новий регіон може відбуватися з перереєстрацією або без неї (основне місце обліку не змінюється).
  • Безпроблемний варіант, з точки зору сплати зарплатних податків, — це переїзд юрособи з перереєстрацією. Тоді ПДФО та ВЗ після перереєстрації сплачуємо за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року), ЄСВ — за новим основним місцем обліку.
  • У разі переїзду підприємства без його перереєстрації можуть виникнути проблеми зі сплатою ПДФО. Вирішити їх допоможе варіант із «залишенням» адміністрації за місцезнаходженням підприємства згідно з реєстраційними даними.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі