Теми статей
Обрати теми

Придбання у ФОП — неплатника ПДВ і блокування податкових накладних

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Часто нам блокують ПН на підставі п. 1 ризиковості операції. Чи може це бути через те, що серед наших постачальників є ФОП на ЄП? Якщо так, то як уникнути блокування?

Критерій 1 ризиковості операцій (так званий критерій «пересорт» або невідповідність залишків на віртуальному складі) достатньо поширений критерій блокування ПН (див. п. 1 додатка 3 до Порядку № 1165*).

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Якщо просто, то суть його в невідповідності залишків на так званому віртуальному складі. Сформульований він достатньо складно і на сьогодні складається з двох елементів. Цей критерій спрацьовує, коли в податковій накладній:

1) фігурують товари/послуги, не зазначені в Таблиці даних;

2) обсяг постачання більше або дорівнює різниці між обсягами придбання, помноженими на коефіцієнт 1,5, і продажами (це і є так званий «віртуальний склад»).

Як бачимо, формула викладена доволі складно. І зрозуміти, чи відповідають ваші віртуальні залишки цій формулі, не так-то просто. Податківці ж у квитанції про зупинення реєстрації просто зазначають, що така-то операція відповідає п. 1 Критеріїв ризиковості операцій.

Критерій працює в розрізі кодів УКТ ЗЕД. Часто він спрацьовує при моніторингу цілком законних операцій, коли на вході з об’єктивних причин немає (чи недостатньо) залишків товарів.

Придбання товарів у неплатників ПДВ (зокрема, у єдиноподатників) — один з таких випадків

Судіть самі: якщо платник купив якийсь товар у неплатника і потім продає його, то на виході (при продажу) відповідний код фігуруватиме в його ПН, а на вході (при придбанні) — ні, оскільки на вході немає взагалі жодної ПН. Тому система заблокує цю ПН.

Щоб зареєструвати її, вам доведеться подавати копії розблокувальних документів («Як розблокувати зупинені ПН/РК» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53).

Уникнути блокування можна декількома способами:

— підпасти під критерії безумовної реєстрації (п. 3 Порядку № 1165)

або (за умови, що платника не віднесено до ризикових):

— підпасти під критерії позитивної історії (додаток 2 до Порядку № 1165).

— подати Таблицю даних з подальшим урахуванням її податківцями.

Не всі із цих способів можуть бути успішно реалізовані в житті. Наприклад, перший варіант стосується вузького кола платників ПДВ. Другий, хоч і реалістичніший, все ж багато в чому залежить від показників діяльності платника і теж підійде не кожному. Третій реалізувати теж непросто, але він не залежить від сум сплачених податків, обсягу постачання в ПН, балансової вартості основних засобів і т. п. Тому третій варіант (подати Таблицю даних з відповідними кодами) може використати кожен платник («Таблиця даних: правила з 08.07.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53).

Але як запевняють податківці*, для того щоб Таблиця даних була врахована, треба обов’язково заповнити ряд. 10.4 декларації з ПДВ — про придбання, здійснені в неплатників ПДВ.

* www.youtube.com/watch?v=AK2zhTgi0LU

По суті, цей рядок ні на що не впливає — ні податкового кредиту там немає, ні реєстраційний ліміт не збільшується, та і в додатках відображати не треба. Тому часто покупці ігнорують цей рядок. Це одна з причин, чому податківці не враховують Таблицю. Безумовно, ніхто не гарантує, що якщо ви заповните цей рядок, то Таблицю неодмінно врахують, але шанси при заповненні підвищуються. У нормативно-правових актах про цей момент не сказано, але, як запевняють податківці, так воно працює на практиці. Отже, не ігноруйте цей рядок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі