Теми статей
Обрати теми

ФОП сплатив ЄСВ за себе: чи є шанс його повернути?

Клец Віталіна, податковий експерт
ФОП на єдиному податку (ЄП) почав сплачувати ЄСВ за себе з 01.08.2023, бо вважав, що сплата з цієї дати стала обов’язковою. Заповнив ЄСВ-додаток у декларації за 2023 за відповідні місяці. Аж з’ясувалося, що зміни з 01.08.2023 стосувалися лише єдиного податку. ЄСВ не стосувалися. Чи можна уточнити декларацію і повернути собі сплачений ЄСВ?

Чи повинен ФОП сплачувати ЄСВ за себе під час війни?

Фактично, як тільки-но було введено воєнний стан, абсолютно всім ФОП дозволили не сплачувати ЄСВ за себе. Цей дозвіл запрацював з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати ЄСВ за березень 2022) і буде діяти до припинення або скасування воєнного стану + 12 місяців потому (п. 919 розд. VIII Закону № 2464*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2020 № 2464-VI.

Тобто

з 01.03.2022 будь-який ФОП (працюючий/сплячий, з працівниками / без працівників, загальносистемник/єдиноподатник, на території бойових дій чи на відносно безпечній території) має право не сплачувати ЄСВ за себе

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі