Теми статей
Обрати теми

Надумав ФОП сплачувати ЄСВ «за себе» під час війни: а як?

Клец Віталіна, податковий експерт
Наразі у всіх ФОП є можливість не сплачувати ЄСВ «за себе». Але попри це є багато бажаючих ЄСВ «за себе» платити. Втім їм інколи не до кінця зрозуміло, як це правильно робити. Тож давайте із цим зараз розберемося.

Воєнна можливість не сплачувати ЄСВ «за себе»

Така можливість встановлена з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень 2022). Щодо кінцевої дати, то можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» діє для ФОП протягом всього воєнного стану і ще 12 місяців після його припинення/скасування. Відповідна норма прописана в п. 199 розд. VIII Закону про ЄСВ*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

До речі, не слід плутати зміни у сплаті з 01.08.2023 єдиного податку груп 1 та 2 із сплатою ЄСВ «за себе». Бо ці зміни жодним чином не торкнулись сплати ЄСВ «за себе» (більше деталей знайдете у статті «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61).

Тобто і надалі

будь-який ФОП має право не сплачувати ЄСВ «за себе», будь він спрощенцем чи загальносистемником, з найманими працівниками чи без них, з доходом чи без нього

Також щодо можливості не сплачувати ЄСВ «за себе» нагадаємо, що:

— це не відстрочка зі сплати ЄСВ «за себе». Це саме можливість взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» за вказані періоди, якщо у ФОП немає такого бажання;

— не має значення, де розташована податкова адреса ФОП, де знаходиться місце здійснення діяльності;

— темний бік такої несплати — місяці, за які не сплачено ЄСВ «за себе», не зараховуються до стажу: ані для пенсії, ані для соцвиплат (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Лікарняні: якщо ФОП не платив ЄСВ за себе» // «Податки & бухоблік», 2023, № 86).

Чи можна сплачувати ЄСВ «за себе»?

Тут важливо розуміти різницю між 1) звільненням від сплати і 2) можливістю несплати.

Для прикладу, ще до війни працюючих за основним місцем роботи ФОП звільнили від сплати ЄСВ «за себе» — за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄСВ за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ). При цьому сплачувати ЄСВ «за себе» за ці місяці добровільно не можна. Якщо такий ФОП хоче сплачувати ЄСВ «за себе», то йому це дозволено лише за місяці, коли за основним місцем роботи роботодавцем сплачено ЄСВ за нього у розмірі менше мінімального страхового внеску. Тобто тут все досить жорстко.

А от воєнна можливість не сплачувати ЄСВ «за себе», то зовсім інша справа. Сказано лише, що ФОП «мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе…» (п. 199 розд. VIII Закону про ЄСВ). Хочеш цим правом скористатися — будь ласка, маєш таке право. Не хочеш користуватися — значить, сплачуй ЄСВ.

Правила сплати ЄСВ «за себе» під час війни

Знову ж таки, тут принципово розуміти, що якщо ФОП вирішить сплачувати ЄСВ «за себе» під час війни, по суті, це буде саме його добровільним рішенням не використовувати воєнне право не сплачувати ЄСВ «за себе». Але таку сплату неправильно називати добровільною сплатою ЄСВ. Овва, як же так, запитаєте ви?

Справа в тому, що добровільно сплачувати ЄСВ можуть лише ті особи, які не зобов’язані його сплачувати за законом, а це: 1) члени особистого селянського господарства (якщо не працюють за трудовим договором і не є ФОП); 2) непрацюючі особи, які досягли 16 років та не є ФОП, «незалежними професіоналами» тощо (ст. 10 Закону про ЄСВ).

Як бачите, ФОП взагалі не можуть бути добровільними платниками ЄСВ «за себе». Та це й логічно, бо вони просто зобов’язані сплачувати цей внесок!

Тобто

наразі ми маємо справу не із звільненням і не із добровільною сплатою ЄСВ «за себе», а саме із правом ФОП тимчасово відмовитися від виконання покладеного на нього обов’язку зі сплати ЄСВ «за себе»

Якщо ФОП не хоче цим правом користуватися, він не йде в податкову і не укладає угоду на добровільну сплату ЄСВ. Він просто сплачує ЄСВ за стандартними (!) для ФОП правилами, тобто за правилами, які прописані для ФОП у Законі про ЄСВ. Їх змінювати не можна: ні суму ЄСВ, яка підлягає сплаті, ні строки сплати.

Отже,

під час війни ФОП може або не сплачувати ЄСВ «за себе» взагалі, або сплачувати його за стандартними правилами для ФОП!

Третього не дано. І це як раз таки дає можливість зрозуміти недоречність запитань на кшталт: «а можна я буду сплачувати ЄСВ, але трошки, адже я міг би його і взагалі не платити?», «А можна я заплачу ЄСВ пізніше — коли мені буде зручно?».

Не можна! Якщо сплатити ЄСВ «за себе» надумав:

ФОП на єдиному податку*, він може сплачувати цей внесок з розрахунку не менше ніж 22 % від мінзарплати відповідного місяця, бо саме такі правила встановлено для єдиноподатників (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ);

ФОП-загальносистемник*, він повинен сплачувати ЄСВ «за себе» з розрахунку 22 % від чистого доходу, заробленого протягом місяця (абз. 1 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). І тільки якщо сума чистого доходу буде менше, ніж мінзарплата, але більша за нуль, ФОП повинен сплатити мінімальний ЄСВ (22 % від мінзарплати).

* Без основного місця роботи, де за нього сплачено ЄСВ в розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Змінювати ці правила не можна! Те ж саме стосується і строків сплати. Якщо ФОП вирішив, що буде сплачувати ЄСВ «за себе», то це слід робити у встановлені для цього строки:

— за місяці І кварталу — не пізніше 19 квітня;

— за місяці ІІ кварталу — не пізніше 19 липня;

— за місяці ІІІ кварталу — не пізніше 19 жовтня;

— за місяці IV кварталу — не пізніше 19 січня.

Тож

якщо ФОП сплатить ЄСВ «за себе», наприклад, за весь рік у грудні, його цілком правомірно можуть оштрафувати за несвоєчасну сплату!

Штраф за п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ складе 20 % несвоєчасно сплачених внесків. Плюс пеня. Також можливим (але тут може допомогти короткий строк позовної давності) є адмінштраф — від 680 до 2040 грн залежно від суми несвоєчасно сплачених внесків (ч. 3, 4 ст. 1651 КУпАП) (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Чи може ФОП сплатити ЄСВ «за себе» трішки пізніше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64).

До речі, з 01.08.2023 ЄСВ-штрафи та пеня за Законом про ЄСВ повернулися (пп. 921, 922 розд. VIII Закону про ЄСВ)!

Відповідно безкарними залишаться лише помилки, допущені по 31.07.2023. А за нові проколи вже доведеться відповідати зі всією суворістю.

Тож вирішуйте зважено:

— або за якийсь місяць/місяці ви взагалі не платите ЄСВ «за себе»,

— або платите за них ЄСВ «за себе» за стандартними правилами обчислення та сплати.

При цьому пам’ятаємо, що за місяць/місяці, за які ЄСВ «за себе» не сплачено, в ЄСВ-додатку до декларації ставимо нульові нарахування доходу та ЄСВ.

Висновки

  • Під час війни всі ФОП мають право не сплачувати ЄСВ «за себе».
  • Якщо ж ФОП все одно хоче сплатити ЄСВ «за себе» за якийсь місяць/місяці, то він повинен це робити за стандартними (базовими) правилами — і рахувати суму ЄСВ за стандартними правилами, і сплачувати його в стандартні строки.
  • Якщо ж ФОП буде сплачувати ЄСВ «за себе», але з порушенням стандартних правил, то може буди оштрафованим. Навіть попри те, що ЄСВ він міг взагалі не сплачувати.
  • Щодо порушень, вчинених з 01.08.2023, відновлено штрафи і пеню за Законом про ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі