Теми статей
Обрати теми

Скарга Д7 на постачальника: чи варто подавати?

Казанова Марина, податковий експерт
Якщо постачальник не реєструє податкову накладну (ПН) або не бажає виправляти помилки в обов’язкових реквізитах ПН, то покупець намагається знайти способи впливу на свого контрагента. Одним з таких способів може бути подання на постачальника податківцям заяви-скарги за формою Д7. Однак наскільки дієвою є така скарга? Які наслідки подання такої скарги для продавця та покупця?

Коли може бути подана заява-скарга?

Відповідно до п. 201.10 ПКУ заява-скарга (за формою додатка 7 до декларації з ПДВ, далі — заява-скарга Д7) може бути подана на продавця/покупця у разі:

— допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної (ПН), передбачених п. 201.1 ПКУ. Зверніть увагу: мова йде лише про помилки в обов’язкових реквізитах ПН;

та/або

— порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації ПН/розрахунку коригування (РК) (крім ПН/РК, реєстрація яких зупинена).

Варто звернути увагу, що п. 201.10 ПКУ передбачає можливість подання скарги і на контрагента покупця — платника ПДВ — у випадку нереєстрації ним зменшуючого РК.

А ось, наприклад, якщо постачальник не здійснює заходи з розблокування ПН (ПН заблокована і контрагент не подає документи для її розблокування), то виходить, підстав для подання скарги на продавця, поки ПН знаходиться в стадії блокування, немає.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі