Теми статей
Обрати теми

Знижка від нерезидента вартості імпортного товару після ввезення

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Нерідко нерезиденти надають українським покупцям післяпродажні знижки на вже імпортований товар — надсилають кредит-ноту (credit note) з повідомленням про зменшення ціни/вартості проданих товарів. Буває й таке — імпортували і оприбуткували товар, оплатили його, а потім з’ясували, що на одну позицію контрагент-нерезидент поставив неправильну (завищену) ціну, внаслідок чого вислав кредит-мемо (credit memo). З тим, які облікові та податкові наслідки зменшення вартості імпортованих товарів чекають на підприємство, наразі й розберемося.

Кредит-нота — це…

Відразу наголосимо — українське законодавство терміни «кредит-нота»/«кредит-мемо» не визначає і правового статусу таких документів не встановлює (див. лист ДПСУ від 13.09.2022 № 1454/ІПК/99-00-21-02-02-06, БЗ 101.04).

Кредит-нота чи кредитовий меморандум (мемо) — це документ, який зменшує чи виключає суму, яку покупець має сплатити. Тобто принцип дії кредит-мемо такий самий, як і кредит-ноти. Тож надалі будемо оперувати поняттям «кредит-нота».

Виходячи з міжнародної практики під кредит-нотою розуміють розрахунковий документ чи повідомлення, яке направляється однією зі сторін (постачальником), що перебуває у розрахункових відносинах, іншій стороні (покупцеві) про запис у кредит рахунку останньої певної суми через настання якої-небудь обставини, що створила у іншої сторони право вимоги цієї суми. Тобто за допомогою кредит-ноти продавець товарів повідомляє покупця про зміни умов договору щодо компенсації вартості товарів (див. листи ДПСУ від 30.12.2021 № 4824/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 05.05.2021 № 1850/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Отже, за визначенням кредит-нота містить повідомлення про факт, що вже відбувся, — зменшення заборгованості постачальником.

Здебільшого кредит-ноту використовують у разі надання покупцеві знижки чи бонусу. Але не виключені випадки, коли кредит-ноту використовують у ситуації з неякісним товаром: як прощення боргу в частині вартості бракованого товару або як відшкодування витрат, пов’язаних з усуненням браку. Відтак

порядок відображення кредит-ноти в обліку залежить від умов, визначених сторонами договору поставки, та умов зміни вартості товарів, передбачених у кредит-ноті

(див. лист ДПСУ від 05.05.2021 № 1850/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Нас же цікавить ситуація, коли нерезидент надає покупцю кредит-ноту у вигляді післяпродажної знижки за вже поставлений товар.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі