Теми статей
Обрати теми

Повернення стягнутого з контрагента штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН

Казанова Марина, податковий експерт
Контрагент у минулому році не зареєстрував податкову накладну (ПН) і за це сплатив нам за умовами договору штраф. Суму штрафу було включно в доходи (Кт 715). Але в поточному році контрагент нарешті зареєстрував цю ПН і ми показали за нею податковий кредит. Контрагенту буде повертатися сплачений штраф. Що буде в цьому випадку в обліку?

Узагалі-то ситуація, коли договором передбачено штраф і він стягнутий з контрагента з відображенням доходу за Кт рахунка 715, а потім цей штраф повертається контрагенту, викликає питання. Хоча, звісно, слід уважно подивитися на формулювання в договорі.

Адже сама правова природа штрафної санкції полягає в тому, що право на неї (якщо штраф передбачено договором) виникає за сам факт порушення належного виконання договірного зобов’язання (ст. 230 ГКУ). В нашому випадку вочевидь — за факт несвоєчасної реєстрації ПН. При цьому сплата штрафу не звільняє боржника від виконання зобов’язання (ст. 234, ст. 193 ГКУ, ст. 552 ЦКУ). Тобто не звільняє його від обов’язку зареєструвати ПН. Так, ст. 193 ГКУ визначено, що:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі