Теми статей
Обрати теми

Занизили дохід при прибутковому збитку: як виправити помилку?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
У рядку 04 декларації з податку на прибуток за 2022 рік було задекларовано збиток. Фінрезультат до оподаткування, відображений у фінансовій звітності, теж має від’ємне значення. Наразі знайшли помилку — занизили доходи, тобто їх треба збільшити. Якщо помилку виправити, то збиток все одно залишиться (тільки стане менше). Як виправити таку помилку? Чи переподавати виправлену фінзвітність? Чи слід нараховувати і платити самоштраф?

Виправляємо минулорічну бухпомилку

У вашому випадку — помилка родом із бухобліку. Тож перш за все треба викоренити її. Тобто виправлення слід починати саме з бухгалтерського обліку.

Порядок виправлення бухоблікових помилок регламентує НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах».

У вашій ситуації ідеться про помилку минулих років, виявлену у звітному періоді, яка вплинула на фінансовий результат. Для того, аби виправити таку помилку, п. 4 НП(С)БО 6 приписує

відкоригувати сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року

Якщо у вас замість нього непокритий збиток — коригувати доведеться його (див. лист Мінфіну від 23.02.2010 № 31-34000-20-10/3939).

Позаяк ви не довідобразили доходи, виправляти помилку слід шляхом збільшення кредитового сальдо за субрахунком 441 «Прибуток нерозподілений» (Кт 441) або зменшення дебетового сальдо за субрахунком 442 «Непокриті збитки» (Кт 442). Зрозуміло, такі «знайдені» доходи мають бути підтверджені належним чином оформленими первинними документами. А власне бухгалтерську операцію з виправлення помилки треба посвідчити складеною бухгалтерською довідкою.

Після того як помилку виправлено, потрібно заново скласти правильну фінансову звітність за 2022 рік (так, ніби помилки зовсім не було). Цього вимагає п. 5 НП(С)БО 6.

Самовиправляємо податок на прибуток

Механізм виправлення помилок у податковому обліку прописаний у п. 50.1 ПКУ. Виправляти помилки у прибутковій декларації можна двома способами:

1) шляхом подання уточнюючої декларації (УД) або

2) через додаток ВП до поточної (звітної) декларації.

Але за допомогою додатка ВП можна виправити помилки лише одного звітного періоду (див. БЗ 102.20.02). Пояснюється це тим, що до прибуткової декларації фактично можна долучити тільки один додаток ВП. Тому й лише один звітний період за його допомогою вдасться виправити.

Якщо є потреба виправити декілька звітних періодів — доведеться подавати УД, а не виправляти помилку через додаток ВП у складі поточної декларації

Коли обирали варіант виправлення за допомогою УД, то слід фактично заново переписати декларацію з податку на прибуток за період, який уточнюється, — у вашому випадку за 2022 рік. У такій УД слід зазначити всі показники, які підлягають декларуванню, і зробити це правильно — так, як декларацію мали би заповнити з самого початку. Подавати УД можна в будь-який час — залежно від того, як швидко ви вирішите виправити помилку.

Якщо ваше підприємство — квартальний платник податку на прибуток, то виправляти минулорічну помилку вам слід саме через УД. Адже внаслідок виправлення помилки зменшиться від’ємне значення рядка 04 декларації за 2022 рік. А податкові минулорічні збитки ви мали перенести до рядка 3.2.4 додатка РІ першоквартальної декларації наступного 2023 року (і далі їх уже тягнути увесь рік). Тож вам доведеться подати УД ще й до першоквартальної та піврічної декларації за 2023 рік. Це якщо встигнете виправитися до 09.11.2023 — граничного строку подання декларації з податку на прибуток за три квартали 2023 року (див. статтю «Декларація з податку на прибуток за три квартали 2023 року: строки, форма, нюанси» // «Податки & бухоблік», 2023, № 84). Інакше доведеться уточнювати ще й триквартальну декларацію за 2023 рік.

У разі, коли з податку на прибуток ви звітуєте один раз на рік, тоді можна обрати другий варіант виправлення помилки — тобто увесь механізм виправлення відобразити у спеціальному додатку ВП. А вже з його рядка 04 виправлене значення перенести до рядка 3.2.4 додатка РІ декларації за 2023 рік, із якою такий додаток ВП за 2022 рік і подається. Тож для оперативного самовиправлення цей варіант не дуже підходить.

Виправлена фінзвітність податківцям

Незалежно від обраного варіанта виправлення помилки разом із виправляючою декларацією (УД чи поточною декларацією з додатком ВП)

потрібно обов’язково повторно подати фіскалам фінансову звітність за період, що виправляється

У випадку, що розглядається, — за 2022 рік. Адже фінансова звітність наразі є додатком ФЗ до прибуткової декларації та її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ, див. лист ДПСУ від 04.05.2023 № 1131/ІПК/99-00-21-02-01-06). Та й фіскали хочуть обов’язково бачити виправлену фінзвітність (див. БЗ 102.20.02). Аргументують вони це тим, що для обрахунку об’єкта оподаткування використовуються дані бухобліку та фінзвітності (п. 44.2 ПКУ, див. БЗ 102.20.02).

Виправлену фінзвітність можна подати в електронній або паперовій формі. Однак прибутківці, що належать до великих та середніх підприємств, подають її виключно в електронній формі (п. 49.4 ПКУ).

У разі подання виправленої фінзвітності в електронній формі УД або ж поточну декларацію з додатком ВП подають вже після подання такої фінзвітності та її прийняття органами статистики. Виправлену фінзвітність у паперовій формі подають до контролюючого органу одночасно з декларацією (див. БЗ 102.20.02).

Аби подати уточнену фінзвітність через електронний кабінет, слід вибрати той самий формат, який був використаний під час подання фінзвітності з помилкою. Тобто потрібно обрати необхідний формат з першою літерою «S» або «J», а також зазначити «стан документа» — звітний (див. БЗ 102.20.02).

Чи буде самоштраф?

Штрафонебезпечними є тільки ті помилки, внаслідок яких сума податкових зобов’язань (ПЗ) виявиться заниженою (п. 50.1 ПКУ). Збереження ж збитків минулих років після виправлення помилки щодо невідображених доходів не призводить до заниження ПЗ. Тобто недоплата з податку на прибуток не з’являється. Адже внаслідок виправлення помилки тільки зменшилося від’ємне значення рядка 04 декларації за 2022 рік. Відтак самоштраф не застосовується. Власне, і форма прибуткової декларації нарахувати самоштраф у цьому випадку не дозволить.

Проте врахуйте:

починаючи з 01.08.2023 і до кінця воєнного стану самостійно виправити помилки будь-яких періодів (як воєнних, так і довоєнних) можна без самоштрафу та пені

(п.п. 69.38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, див. БЗ 102.20.02 і статтю «Виправлення помилок «довоєнних» періодів: із «самоштрафом» чи без?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68).

До того ж ще й п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що виправити помилки за воєнні періоди можна без самоштрафу і пені (див. БЗ 102.20.02). Тому при виправленні прибуткових помилок протягом воєнного стану рядки 29 — 41 декларації з податку на прибуток не заповнюються. Якщо ж самоштраф і пеню задекларувати та сплатити, то повернути сплачену суму буде доволі проблематично (подробиці див. у статті «Як виправити самоштраф?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 62).

Висновки

  • Позаяк ідеться про помилку минулих років, виявлену у звітному періоді, яка вплинула на фінансовий результат, то для її виправлення слід відкоригувати сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року.
  • Якщо ваше підприємство квартальний платник податку на прибуток, то виправляти минулорічну помилку вам доведеться через УД. Адже внаслідок виправлення помилки зменшиться від’ємне значення рядка 04 декларації за 2022 рік, яке переносять до рядка 3.2.4 додатка РІ першоквартальної декларації 2023 року і далі тягнуть увесь рік.
  • Незалежно від обраного варіанта виправлення помилки разом із виправляючою декларацією (УД чи поточною декларацією з додатком ВП) слід обов’язково повторно подати фіскалам фінансову звітність за період, що виправляється.
  • Збереження збитків минулих років після виправлення помилки внаслідок невідображення доходів не призводить до заниження ПЗ. Тобто недоплата з податку на прибуток не з’являється. Відтак самоштраф не застосовується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі