Теми статей
Обрати теми

Фінансова звітність — 2023 колишнього єдиноподатника

Вишневський Михайло, податковий експерт
Як мають подавати фінансову звітність за 2023 рік ексєдиноподатники (у тому числі колишні спецЄПешники)? Це питання постає перед тими підприємствами, хто повернувся/перейшов у цьому звітному році на загальну систему оподаткування зі спрощеної — як із традиційної спрощенки (групи 3 єдиного податку (ЄП) за ставкою 3 % / 5 %), так і зі спецЄП за ставкою 2 %. Давайте з’ясуємо.

Стандартна фінзвітність ексєдиноподатника за 2023 рік

На якій би системі оподаткування не перебувало підприємство протягом року — повністю на загальній чи повністю на спрощеній, або ж частину року на ЄП, а іншу — на загальній чи навпаки, воно має подати фінансову звітність за звітний календарний 2023 рік у цілому. При цьому

і єдиноподатники групи 3 за ставками 3 % і 5 %, і платники сільгоспЄП мають подавати фінансову звітність залежно від того, до якої бухгалтерської категорії належить підприємство

(докладно про градацію підприємств на категорії — мікро-, малі, середні, великі див. статтю «Класифікація підприємств за категоріями: на що впливає та як визначити?» // «Податки & бухоблік», 2024, № 11).

Нагадаємо, що наразі п. 2 Порядку № 419* (в унісон з виключеною ч. 3 ст. 2 Закону про бухоблік**) не містить норми, що раніше дозволяла підприємствам, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подавати скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати. Тобто єдиноподатники групи 3 за ставками 3 % і 5 % відтепер прямо не названі серед щасливців, які можуть подавати спрощену річну фінзвітність.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі