Теми статей
Обрати теми

Не нарахували «розподільчий» ПДВ, але є відкладений податковий кредит: чи можна не виправлятися

Казанова Марина, податковий експерт
У 2023 році була здійснена пільгова операція і виникли підстави для розподілу ПДВ за ст. 199 ПКУ. Ми подали додаток Д6 з розрахованим коефіцієнтом розподілу, але розподільчі податкові зобов’язання (далі — ПЗ) з ПДВ не нарахували. Зате переносили податковий кредит (далі — ПК) на наступний період кожного місяця, який по сумі більше від розподільчого ПДВ, щоб заплатити ПДВ у бюджет. Чи є можливість уникнути виправлення 2023 року?

Ні, на жаль, тут є факт порушення. Те що платник вирішив відкласти відображення податкового кредиту (ПК) — це його право (воно закріплене п. 198.6 ПКУ). А обов’язок нарахування «розподільчих» податкових зобов’язань (ПЗ) є обов’язком і момент нарахування «розподільчих» ПЗ відкладати не можна. Не нараховувати «розподільчі» ПЗ можна, тільки якщо коефіцієнт розподілу виявився менше 0,01 (тобто коли у підсумку сума «розподільчих» ПЗ дорівнюватиме нулю).

Ненарахування «розподільчих» ПЗ призводить до заниження суми ПЗ того періоду, коли вони мали би бути нараховані. Якщо це виявлять податківці під час перевірки, то застосують штраф за донарахування у розмірі 10 % від занижених ПЗ (за п. 123.1 ПКУ) або в розмірі 25 % від занижених ПЗ при умисному порушенні (п. 123.2 ПКУ).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі