Теми статей
Обрати теми

Алгоритм повернення переплати з бюджету

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Узагалі-то, причина появи переплати в інтегрованій картці платника (ІКП) податків — помилкове та/або надмірне перерахування до бюджету грошових зобов’язань та пені. Однак незалежно від причини виникнення переплати (помилкова сплата чи подання зменшуючої уточнюючої декларації/розрахунку), її можна повернути. Розберемося із загальним механізмом повернення таких переплачених до бюджету коштів.

Умови повернення переплати

Загальні правила та умови повернення помилково та/або надміру сплачених до бюджету коштів визначені ст. 43 ПКУ і Порядком № 60*. Однак під їх дію не потрапляють — відшкодування ПДВ, повернення надміру внесених митних платежів (п. 2 розд. I Порядку № 60), повернення зайвих коштів з ПДВ-рахунку (див. статтю «Повернення зайвих грошей (переплати) з електронного ПДВ-рахунку» // «Податки & бухоблік», 2024, № 15) і переплати з ЄСВ (див. статтю «Повертаємо помилково сплачений ЄСВ» // «Податки & бухоблік», 2024, № 15).

* Порядок інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2019 № 60.

Не повернуть переплату платникам, щодо яких прийняті рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)

у порядку, встановленому Законом України «Про санкції» від 14.08.2014 № 1644-VII, протягом строку застосування таких санкцій (абзац другий п. 43.1 ПКУ).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі