Теми статей
Обрати теми

Продаж неліквідів (об’єктів основних засобів) єдиноподатником

Солошенко Людмила, податковий експерт
Що якщо у єдиноподатника виникла необхідність продати основні засоби (ОЗ)? Чи можуть єдиноподатники продавати об’єкти ОЗ? Як обкладаються податками такі операції? Чи необхідно для продажу ОЗ єдиноподатникам додавати «торговельні» коди КВЕД? Чи не спричинять ці операції втрату ЄП-статусу? Розбираємося.

Чи додавати «торговельні» коди КВЕД?

Одразу скажемо: продаж основних засобів єдиноподатникам не заборонений. Ба більше, в п. 292.2 ПКУ містяться прямі вказівки, як визначати величину ЄП-доходу в цьому випадку (на них зупинимося трохи пізніше).

Проте з’являється питання: чи необхідно для продажу ОЗ єдиноподатникам додавати «торговельні» коди КВЕД? Наприклад, код 68.10 — якщо продаємо нерухомість, чи, можливо, код 47.99, відповідний для позамагазинної роздрібної торгівлі*?

* Про те, як бути, якщо треба додати коди КВЕД, див. статтю «Як юрособі додати новий КВЕД?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36.

Таке питання виникло через те, що, як відомо, здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП, небезпечне для єдиноподатника і спричиняє неприємні наслідки. Оскільки в такому разі єдиноподатник повинен залишити спрощенку і перейти на загальну систему оподаткування — з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Втім,

вважаємо, що для продажу об’єктів ОЗ додавати спеціальний «торговельний» КВЕД єдиноподатникам не треба

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі