Теми статей
Обрати теми

ФОП на єдиному податку: нюанси продажу основних засобів

Клец Віталіна, податковий експерт
Чи має право ФОП на єдиному податку продати, наприклад, нерухомість, автомобіль, вітрину чи комп’ютер, які він використовував у бізнесі? Які підводні камені такого продажу і як оподатковуватиметься відповідний дохід?

ФОП продає нерухомість та транспорт

Є неабиякі відмінності між ситуацією, коли спрощенець продає нерухомість чи автомобіль, і ситуацією, коли він продає вітрину чи комп’ютер. Тож давайте відразу почнемо з глобального: як продати нерухомість чи авто? Поради — у табл. 1.

Таблиця 1. Як ФОП-спрощенцю продати нерухомість чи автомобіль

Запитання

Відповідь

Які податки сплачує фізособа при продажу нерухомості?

Що продає громадянин / скільки разів на рік продає?

ПДФО

ВЗ

ЄСВ

1. Житловий будинок, квартиру або їх частину, кімнату, дачу, земельну ділянку (об’єкти з п. 172.1 ПКУ), за умови, що продавець є власником цієї нерухомості понад 3 роки або це нерухоме майно було ним успадковане — перший раз на рік

-

-

-

2. Об’єкти нерухомості, зазначені в п. 1 цієї таблиці:

другий раз на рік;

третій (чи більше) разів на рік, за умови що ці об’єкти отримані продавцем у спадщину

5 %

1,5 %

-

3. Іншу нерухомість (не зазначену в п. 1 цієї таблиці), наприклад: нежитлову; житлову, яка перебуває у власності менше 3 років, тощо:

перший раз на рік;

другий (чи більше) разів на рік, за умови що ці об’єкти отримані продавцем у спадщину

4. Об’єкти нерухомості, зазначені в п. 1 цієї таблиці, які не отримані продавцем у спадщину, — третій (чи більше) разів на рік

18 %*

1,5 %*

-

5. Іншу нерухомість (не зазначену в п. 1 цієї таблиці), яка не отримана продавцем у спадщину, — другий (чи більше) разів на рік

* Дохід від продажу може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання таких об’єктів, розташованих на території України. Вичерпний перелік витрат, дозволених «до вирахування», наведений у п. 172.2 ПКУ. Більше деталей, зокрема, щодо заповнення декларації про майновий стан та доходи знайдете у статті «Якщо нерухомість продає ФОП чи фізособа…» // «Податки & бухоблік», 2023, № 17.

Які податки сплачує фізособа при продажу автомобіля чи іншого транспортного засобу?

Що продає громадянин / скільки разів на рік продає?

ПДФО

ВЗ

ЄСВ

1. Легковий автомобіль, та/або мотоцикл, та/або мопед — продаж протягом року першого такого об’єкта*

-

-

-

2. Об’єкт, зазначений у п. 1 вище, — продаж протягом року другого об’єкта

5 %

1,5 %

-

3. Об’єкт, зазначений у п. 1 вище, — продаж протягом року третього та наступних об’єктів

18 %**

1,5 %**

-

4. Інший транспортний засіб, ніж зазначений у п. 1 вище, — продаж протягом року першого та другого об’єкта

5 %

1,5 %

-

5. Інший транспортний засіб, ніж зазначений у п. 1 вище, — продаж протягом року третього та наступних об’єктів

18 %**

1,5 %**

-

* Мається на увазі, що фізособа без оподаткування може протягом року продати один легковий автомобіль, один мотоцикл та один мопед (див. БЗ 103.22).

** Дохід може бути зменшено на вартість об’єкта рухомого майна, яка була відображена при одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні, передбаченому підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ.

Чи може ФОП-ЄП продати нерухомість або автомобіль саме як підприємець, а не як фізособа?

Логіка питання зрозуміла, бо скільки єдиного податку (ЄП) сплачує ФОП у разі отримання доходу від продажу товарів?

У групі 2 — свою стандартну ставку ЄП, яка напряму не залежить від розміру отриманого доходу. У 2023 році це максимум 1340 грн на місяць. Та і то у деяких випадках можна не сплачувати (більше деталей знайдете у статті «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61).

У групі 35% або 3% від доходу.

Відповідно коли у ФОП виникає необхідність продати нерухомість чи автомобіль вдруге чи втретє на рік, чи перший раз продати нерухомість, щодо якої не працює ПДФО/ВЗ-звільнення, зрозумілою є спокуса «запхати» ці доходи у підприємницькі, аби зекономити на податках. Але дивіться, у чому фішка.

З юридичної точки зору, ніяких перешкод немає: закон не забороняє фізособі продавати своє майно, виступаючи в договорі саме як ФОП. Але для спрощенців у цьому немає жодного сенсу, бо «доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності», не включаються в дохід ФОП-спрощенця (п. 292.1 ПКУ).

А не включаються в підприємницький дохід = вважаються громадянським доходом фізособи, з якого сплачують ПДФО та ВЗ за загальними громадянськими правилами (про них — у запитаннях 1 та 2).

Тож як би продавець не назвався в договорі (ФОП чи фізособа), дохід, який він отримає за нерухомість чи авто, все одно буде вважатися громадянським і з нього доведеться сплачувати ПДФО та ВЗ за загальними правилами.

Ба більше, якщо в договорі виступати саме як ФОП, то за діяльність, не вказану в Реєстрі платників ЄП, є ризик втратити спрощенку (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). А навряд чи ФОП має в Реєстрі платників ЄП вид діяльності 68.10 (купівля та продаж власного нерухомого майна) або 45.11 чи 45.19 (торгівля автомобілями, бо торгівля підакцизними товарами, до яких належать автомобілі, взагалі заборонена для спрощенців)

ФОП на ЄП використовував у бізнесі нерухомість та автомобіль. Чи може він їх продати як фізособа, а не як ФОП?

Так, може. І це — найкращий варіант.

Бо суб’єкт права власності все одно — фізособа. А ФОП — то лише статус, який дає фізособі право займатися бізнесом і виступати в договорах як суб’єкт господарювання.

До того ж фізособі не забороняється використовувати у госпдіяльності власне майно (ст. 320 ЦКУ).

Тому фізособа має повне право продати майно як громадянин, навіть якщо вона раніше використовувала його в бізнесі.

Втім, якщо мова про платника ПДВ, який «бився» за збереження «вхідного» податкового кредиту (ПК) з ПДВ по придбаному основному засобу (ОЗ) (навмисно не «компенсував» ПК нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ, забезпечував облік придбаного об’єкта саме як об’єкта ОЗ), то тоді продаж логічно здійснювати саме як ФОП (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Придбання та продаж автомобіля ФОП на ЄП 3 %: що з ПДВ?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 38). При цьому якщо мова про авто, то краще запросити в податківців ІПК, що то не є заборонена торгівля підакцизними товарами

Скільки об’єктів нерухомості ФОП-єдиноподатник може продати за рік як фізособа?

Тут слід бути пильними. Якщо ви хочете на 100 % уникнути ризиків, то радимо вам продавати не більше двох об’єктів нерухомості за рік! Чому так?

Справа в тому, що продаж трьох та більше об’єктів нерухомості на рік — це вже систематична діяльність (постанова Пленуму ВСУ від 25.04.2003 № 3). А якщо систематична діяльність здійснюється з метою отримання прибутку, то вона — підприємницька (ст. 42 ГКУ).

І тут-то податківці можуть утнути викрутас і заявити, що ФОП продавав нерухомість не для власних потреб (що теж цілком ймовірно), а для отримання прибутку. А раз так, то він займався підприємницькою діяльністю, яка не вказана в Реєстрі платників ЄП і повинен злетіти зі спрощенки!!!

Той факт, що в договорах продавцем буде виступати громадянин (без зазначення його ФОП-статусу), на жаль, слабкуватий аргумент. Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Якщо нерухомість продає ФОП чи фізособа…» // «Податки & бухоблік», 2023, № 17 (ср. ).

Хоча, чесно кажучи, на практиці податківці зазвичай не чіпляються до ФОП, які продали три-чотири квартири за рік. Їх більше цікавлять фізособи, які продають нерухомість від імені громадянина десятками. Втім, ніколи не знаєш, який буде настрій саме у твого інспектора. Тому найліпший варіант — 2 продажі за рік.

Ну а якщо вже край треба продати більше, приготуйте докази того, що ви здійснили продажі для задоволення особистих потреб (наприклад, продали три маленьких квартири, отриманих у спадок, і купили собі одну велику, щоб поліпшити умови життя), а не задля отримання прибутку. Зверніть увагу суду також на той факт, що в ст. 172 ПКУ прописані громадянські правила оподаткування для фізосіб, які продають 3 або більше об’єктів нерухомості за рік. Це доводить той факт, що фізособа не вважається підприємцем автоматично після трьох чи навіть більше нерухомпродаж.

Уникнути проблем зі скиданням зі спрощенки можна, просто заздалегідь додавши у Реєстр ЄП код 68.10 (купівля та продаж власного нерухомого майна). Такі доходи все одно не будуть підприємницькими в силу закону (п. 292.1 ПКУ). Але податківці тут також можуть щось вигадувати, про що детальніше у вищезгаданій статті

Якщо ФОП продав нерухомість чи автомобіль, чи треба записувати отриману суму в регістр обліку доходів (доходів та витрат) та показувати в ЄП-декларації?

Ні, не треба. Такі доходи в будь-якому випадку не включаються до підприємницьких (п. 292.1 ПКУ). Тому їх не відображаємо в підприємницькому регістрі обліку доходів (доходів та витрат) і не додаємо до доходу спрощенця для порівняння з лімітом.

В ЄП-декларацію спрощенця їх теж не заносимо.

А от у декларації про майновий стан та доходи їх доведеться показати, за винятком ситуацій, коли (категорія 103.24 БЗ):

— це перший за рік продаж, що не оподатковується;

— або покупець (податковий агент) утримав ПДФО та ВЗ;

або продавець сам сплатив податки під час нотаріального засвідчення угоди купівлі-продажу.

Нагадуємо, що декларацію про доходи треба подати до 1 травня, а сплатити ПДФО та ВЗ — до 1 серпня року, наступного за роком продажу нерухомості чи автомобіля

Чи обов’язково вносити кошти від продажу на поточний рахунок ФОП?

Цього робити не те що необов’язково, а взагалі не варто. Бо такі надходження не є підприємницьким доходом (п. 292.1 ПКУ), тому їх логічніше отримати на звичайний рахунок, відкритий вами як фізособою (не підприємницький).

Втім, навіть якщо так трапилося, що гроші таки зайшли на ФОП-рахунок, відображати їх у регістрі обліку доходів (доходів та витрат) чи в ЄП-декларації все одно не треба

ФОП продає нерухомість (автомобіль) іншому ФОП або юрособі. Чи повинен покупець утримати ПДФО та ВЗ?

Так, повинен.

Доходи від продажу нерухомості або рухомого майна не є підприємницькими доходами спрощенця (п. 292.1 ПКУ), а тому вони не звільнені від оподаткування ПДФО та ВЗ за громадянськими правилами (п.п. 165.1.36 ПКУ).

А раз так, то юрособа або ФОП-покупець повинні виконати функції податкового агента і утримати з продавця ПДФО та ВЗ (п. 172.7 ПКУ). Навіть якщо ФОП підтвердить свій підприємницький статус

ФОП продає інші ОЗ

Ну а тепер подивимося, як спрощенцю продати інші ОЗ, відмінні від нерухомості та транспорту, наприклад комп’ютер, вітрину, верстат тощо.

Таблиця 2. Як ФОП-спрощенцю продати комп’ютер, вітрину, верстат тощо

Запитання

Відповідь

Якими є громадянські правила оподаткування продажу рухомого майна, відмінного від транспортних засобів?

Тут, до речі, досить непроста ситуація. Адже формально ми виходимо на ставку ПДФО 5 % та ставку ВЗ 1,5 %. Незалежно від черговості продажів протягом року — як про це йдеться у ст. 173 ПКУ (звертаємо увагу, що ми говоримо про рухоме майно, відмінне від транспортних засобів).

Але не все так просто! Податківці традиційно структурують рухоме майно на те, продаж якого оподатковується ПДФО 5 %, ВЗ 1,5 %, і те, продаж якого оподатковується ПДФО 18 %, ВЗ 1,5 %. Причому структурують досить загадковим чином! Так, у категорії 103.02 БЗ податківці говорять про оподаткування за ставкою ПДФО 18 % доходу від продажу «товару, відмінного від рухомого та нерухомого майна». При цьому що є «товаром, відмінним від рухомого та нерухомого майна», вони не пояснюють. Так само, як не пояснюють, що вони вважають рухомим майном.

В іншій консультації з категорії 103.02 БЗ щодо продажу яхти (іншого плавзасобу) податківці:

1) аналізують належність яхти (іншого плавзасобу) до транспортних засобів;

2) і навіть попри визнання її належності до транспортних засобів, дозволяють застосовувати ставку ПДФО 5 % лише за наявності «оцінки майна, яка проведена відповідно до Закону № 2658*, документа про сплату до бюджету податку та договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням».

* Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 № 2658-III.

Тут слід звернути увагу, що мова йшла про продаж яхти іншій фізичній особі, що може пояснити тяжіння податківців до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. Водночас якщо б мова йшла про продаж податковому агенту, можливо, вони б до нотаріального посвідчення договору поставились би байдуже (бо ситуація з податковим агентом окремо розглядається у п. 173.3 ПКУ).

Втім у будь-якому разі «відправною точкою» для можливості застосування ставки ПДФО 5 % податківці бачать проведення оцінки майна (предмета продажу)!

Тобто якщо маємо справу не з продажем легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда, то без проведення оцінки предмета продажу податківці явно не погодяться на застосування ставки ПДФО 5 %.

Ну а далі вже «як карта ляже» (на жаль, передбачити важко). Можуть наполягати, що ставка ПДФО 5 % стосується саме продажу транспортних засобів, хоча це не відповідає вимогам ст. 173 ПКУ. Також можуть наполягати, що обов’язковою умовою є (крім всього іншого):

— або нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу / поставки зі сплатою ПДФО заздалегідь;

— або участь в угоді податкового агента, який утримає ПДФО із виплати.

Отака загадкова ситуація, на жаль, через розмиті формулювання в ПКУ

Як оподатковується продаж товарів, продукції, тобто рухомого майна, у ФОП на ЄП?

У групі 2 — ФОП сплачує стандартну ставку ЄП (у 2023 році максимум 1340 грн). При цьому у деяких випадках можна не сплачувати (більше деталей знайдете у статті «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61). У групі 35 % або 3 % від доходу.

Але тут знову-таки ПКУ ставить перед нами нетривіальне завдання якимось чином відокремити:

— продаж товарів, продукції, дохід від якого оподатковується як звичайний дохід ФОП (тобто за ставками ЄП, вказаними вище);

— продаж «рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності», дохід від якого оподатковується за загальними громадянськими правилами (п. 292.1 ПКУ).

Варіанти можуть бути різними. Втім ми б вважали оптимальним варіант розподілу, за яким за загальними громадянськими правилами оподатковується продаж лише того рухомого майна, право власності на яке реєструється за фізичною особою. Тобто це ті ж таки транспортні засоби, що підлягають державній реєстрації.

Доходи ж від продажу іншого рухомого майна оподатковуються саме ЄП.

Нас цікавлять комп’ютер, вітрина, верстат та інші ОЗ (окрім авто). Вони не реєструються на фізособу. Тому ФОП може їх продавати як товари і включати оплату за них до свого підприємницького ЄП-доходу.

При цьому на відміну від юросіб-єдиноподатників, у яких є спеціальні правила оподаткування продажу ОЗ (п. 292.2 ПКУ), для ФОП таких правил не прописали. Тому ФОП не може скористатись нормою, що «якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу».

У ФОП у дохід включається вся продажна вартість ОЗ

Чи може ФОП-спрощенець продати ОЗ як громадянин?

Так, це не заборонено. Громадянин має право використовувати власне майно у бізнесі, а потім його продати від свого імені (як громадянин, а не як ФОП). Але чи буде це вигідно з позиції оподаткування?

Адже, як ми з’ясували вище, ще слід дуже постаратися, аби вийти на ставку ПДФО 5 % (оцінка предмета продажу і Ко). Більш імовірно отримати оподаткування саме за ставкою ПДФО 18 %

Скільки ОЗ ФОП може продати протягом року?

Скільки завгодно, обмежень немає

Чи треба записувати дохід від продажу ОЗ в регістр обліку доходів (доходів та витрат) та в декларацію?

Усе залежить від того, як ви оформили договір купівлі-продажу.

Якщо ви продали ОЗ як ФОП, дочекайтеся, поки отримаєте за нього оплату. Після цього всю отриману суму запишіть до регістру обліку доходів (доходів та витрат). Звичайно, цей дохід разом з іншими підприємницькими доходами ФОП піде в декларацію єдиноподатника.

Якщо ж ви продали ОЗ як фізособа (не зазначали в договорі ФОП-статус), отриманий дохід не записуємо до регістру обліку доходів (доходів та витрат), але він повинен потрапити до декларації про майновий стан та доходи (якщо тільки податковий агент не утримав ПДФО та ВЗ у момент виплати доходу). Так само вчиняємо з доходом від продажу рухомого майна, яке зареєстровано на фізособу, відповідно продаж оподатковується за загальними громадянськими правилами (незалежно від формулювань у договорі)

Який вид діяльності треба мати в Реєстрі платників ЄП для продажу ОЗ?

Податківці дозволяють юрособам-єдиноподатникам разово продати ОЗ без внесення до Реєстру платників ЄП спеціального торговельного КВЕД (більше деталей знайдете у статті «Продаж об’єкта основних засобів платником спецЄП 2 %: що потрібно врахувати?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 63).

Але треба враховувати, що юрособи ведуть бухоблік, нараховують амортизацію, тобто можуть довести, що проданий об’єкт — не товар, який придбали з метою перепродажу, а ОЗ, придбаний саме для використання в бізнесі. Тому його продаж — не торгівля.

Що ж стосується ФОП-спрощенців, то вони, на відміну від юросіб, ні бухоблік не ведуть, ні амортизацію не нараховують. Інколи ФОП на ЄП може добровільно нараховувати амортизацію (звісно, не для включення у витрати, а для того, щоб відстояти в суді своє право на ПК з ПДВ за придбаним ОЗ), але це трапляється вкрай рідко.

Тому є дуже високий ризик того, що податківців у випадку з ФОП наполягатимуть, що ФОП не може продавати ОЗ без спеціального торговельного КВЕД.

А що буває за діяльність, не вказану в Реєстрі платників ЄП? За це можна злетіти зі спрощенки! Тому краще не гратися з вогнем, а перестрахуватися і заздалегідь внести до Реєстру платників ЄП відповідний торговельний КВЕД.

Пам’ятайте, що продаж товарів іншим ФОП та юрособам — то оптова торгівля (клас 46 КВЕД), продаж населенню — роздрібна торгівля (клас 47 КВЕД)

Чи потрібен РРО/ПРРО при продажу ОЗ?

Фактично тут та ж історія, що і з додаванням КВЕД. Тож настійно радимо:

— або проводити продаж через РРО/ПРРО;

— або надати для оплати покупцю рахунок на оплату з реквізитами поточного рахунку ФОП у форматі IBAN (у такому разі застосування РРО/ПРРО не вимагається)

Висновки

  • ФОП-спрощенець не може включити до підприємницького ЄП-доходу кошти, отримані від продажу нерухомості чи автомобіля.
  • При продажу нерухомості або авто перший раз протягом року фізособа не сплачує ні ПДФО, ні ВЗ (за виконання низки умов).
  • ЄСВ з операцій купівлі-продажу не сплачується взагалі.
  • Якщо ФОП продає нерухомість або авто юрособі чи іншому ФОП, саме покупці як податкові агенти повинні утримати ПДФО та ВЗ з ФОП-продавця. Якщо покупець громадянин, то сам ФОП-продавець сплачує податки і подає декларацію про майновий стан та доходи.
  • Але не рекомендуємо продавати більше двох об’єктів нерухомості або автомобілів за рік, щоб не втратити спрощенку. Всі інші ОЗ (які не реєструються на фізособу) можна продавати скільки завгодно разів на рік. Але радимо завчасно внести відповідний «торговий» вид діяльності в Реєстр платників ЄП.
  • Рухоме майно, не зареєстроване на фізособу, можна продавати не тільки як громадянин, а й як ФОП-спрощенець. Тоді з нього сплатимо лише ЄП і не сплачуватимемо ПДФО та ВЗ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі