Теми статей
Обрати теми

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю: хто та як штрафує

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Незважаючи на те, що звіт з працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавці наразі не подають, виконувати «інвалідний» норматив вони, як і раніше, зобов’язані. І якщо цей норматив не виконано, чекайте на «лист щастя» із сумою адміністративно-господарських санкцій. Хто та як їх розраховує? У який строк їх потрібно сплатити? Що робити, якщо роботодавець не згоден із сумою санкцій? Поговоримо про це у нашій статті.

Виконуємо норматив

Насамперед давайте згадаємо, про який норматив ідеться і хто має його виконувати.

Відповідно до ст. 19 Закону № 875* для підприємств та фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Його розмір становить 4 % середньооблікової кількості штатних працівників (далі — СКШП) облікового складу за рік, а якщо кількість працюючих від 8 до 25 осіб — 1 робоче місце.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 № 875-XII.

Роботодавці зобов’язані самостійно розрахувати кількість робочих місць для працевлаштування осіб із інвалідністю. Тобто норматив роботодавцю ніхто не доводить. Він повинен сам контролювати чисельність працевлаштованих осіб з інвалідністю та за необхідності виділяти (створювати) робочі місця для їх працевлаштування. При цьому такі робочі місця можуть бути навіть із шкідливими та важкими умовами праці або з особливим характером праці, якщо це обумовлено специфікою господарської діяльності роботодавця та відповідає потребам виробництва (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 05.02.2019 у справі № 813/3048/18).

Виконанням нормативу вважається працевлаштування осіб з інвалідністю на основне місце роботи. А ось група інвалідності та режим роботи (повний чи неповний робочий час) значення не мають.

При цьому особи, які отримали інвалідність, перебуваючи у трудових відносинах із роботодавцем, зараховуються у виконання нормативу з дати встановлення їм інвалідності, а особи з інвалідністю, які приймаються на роботу, — з першого дня їх працевлаштування. Про це йшлося у листі Мінсоцполітики від 17.10.2019 № 17976/0/2-19/29.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі