Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звітність для ФОП-єдиноподатників

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
За загальним правилом ФОП-спрощенці груп 1 — 3 зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе. Про винятки ви можете прочитати у статті «ЄСВ-звітність для ФОП-пільговиків» // «Податки & бухоблік», 2024, № 5. Тут же поговоримо про тих підприємців-єдиноподатників, які протягом 2023 року сплачували єдиний внесок і тепер мають звітувати, подавши ЄСВ-додаток до річної декларації.

ФОП-єдиноподатники протягом 2023 року мали право не сплачувати ЄСВ за себе завдяки воєнній пільзі, встановленій п. 919 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464). Якщо ви не скористалися цим звільненням, а права на інші пільги немає, то інформація, наведена нижче, саме для вас.

А розпочнемо нашу розмову про ЄСВ-звітність підприємців-єдиноподатників груп 1 — 3 з правил нарахування та сплати ними єдиного внеску. Причому зауважимо, що ці правила не залежать від того, працював ФОП-спрощенець весь 2023 рік на «класичному» єдиному податку або частину року перебував на спецЄП.

Обчислення та сплата ЄСВ

Обчислення. Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 базу нарахування ЄСВ за кожен місяць звітного року ФОП-єдиноподатники визначають самостійно. При цьому вона має бути не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (у 2023 році — 100500 грн) і не менше мінімальної заробітної плати (у 2023 році — 6700 грн).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі