№5

Податки & бухоблік, січень, 2024/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Як ФОП-спрощенцю груп 1 — 3 відзвітувати за 2023 рік Одне із завдань, з яким належить впоратися ФОП на початку 2024 року, — подати річну декларацію ФОП-єдиноподатника. Які основні правила її заповнення для груп 1, 2, 3 та які особливості треба врахувати, звітуючи за 2023 рік. Зараз все з’ясуємо. Приєднуйтеся.
  • Як заповнити декларацію ФОП-загальносистемника за 2023 рік Бланк декларації про майновий стан і доходи оновили всього рік тому. Але, як виявилося, цього було недостатньо, тож з 2024 року знову маємо оновлений бланк. Зміни для більшості платників — косметичні, але все одно пропонуємо пригадати правила заповнення декларації та строки її подання.
  • ЄСВ-звітність для ФОП-єдиноподатників За загальним правилом ФОП-спрощенці груп 1 — 3 зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе. Про винятки ви можете прочитати у статті «ЄСВ-звітність для ФОП-пільговиків» // «Податки & бухоблік», 2024, № 5. Тут же поговоримо про тих підприємців-єдиноподатників, які протягом 2023 року сплачували єдиний внесок і тепер мають звітувати, подавши ЄСВ-додаток до річної декларації.
  • ЄСВ-звітність для ФОП-загальносистемників Якщо ФОП хоча б частину 2023 року працював на загальній системі оподаткування, виникає питання щодо подання ним звітності з ЄСВ за себе. Як такому підприємцю заповнити ЄСВ-додаток до декларації загальносистемника за підсумками року, ви дізнаєтесь із цієї статті.
  • Як ФОП порахувати МПЗ за 2024 рік ФОП, які використовували у своїй діяльності сільгоспугіддя, повинні при звітуванні за 2023 чи останній звітний період 2023 року (IV квартал) відобразити не тільки нарахування податку відповідно до обраної системи оподаткування, а й розрахунок мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Про те, як це зробити ФОП — спрощенцям груп 1 — 3 та ФОП-загальносистемникам за 2023 рік, поговоримо далі.
  • Заповнення декларацій ФОП, які з 01.08.2023 повернулися зі спецЄП У 2023 році ФОП, як і юрособи, мали право бути платниками спецЄП. З 01.08.2023 дія спецЄП була скасована. Тому за загальним правилом з цієї дати ФОП мали повернутися на свою стару систему оподаткування, а новостворені ФОП під час дії спецЄП стали платниками ЄП групи 3 зі ставкою 5 %. Про те, як таким ФОП відзвітувати за 2023 рік, поговоримо далі.
  • Ліквідація ФОП: правила звітування і сплати Не завжди у ФОП бізнес іде в гору і розвивається. Бувають випадки, коли отримати запланований ефект від здійснення підприємницької діяльності не вдається, і тому приймається рішення ліквідувати ФОП. Тож сьогодні поговоримо про те, як ФОП, що ліквідувався, відзвітувати за період свого підприємницького життя.
  • ЄСВ-звітність для ФОП-пільговиків Серед підприємців є щасливчики, які не зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе. Хто до них належить? Чи повинні такі ФОП подавати звітність з підприємницького ЄСВ за 2023 рік? Відповіді на ці запитання ви дізнаєтесь із нашої статті.
  • Повернення в декларації ФОП-єдинника Декларація ФОП — платника єдиного податку (ЄП) — це звітний документ, де показують тільки доходи. При цьому облік доходів такі ФОП ведуть за касовим методом, тобто відображають доходи в момент отримання грошей*. Разом з тим надходження коштів унаслідок розірвання договору з контрагентом до доходу не потрапляє. А чи треба показувати такі надходження в ЄП-декларації? І якщо треба, то як саме?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі