Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звітність для ФОП-загальносистемників

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо ФОП хоча б частину 2023 року працював на загальній системі оподаткування, виникає питання щодо подання ним звітності з ЄСВ за себе. Як такому підприємцю заповнити ЄСВ-додаток до декларації загальносистемника за підсумками року, ви дізнаєтесь із цієї статті.

Будь-який ФОП-загальносистемник міг не сплачувати ЄСВ у 2023 році у зв’язку з наявністю воєнної пільги, що встановлена п. 919 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464). Крім того, для окремих категорій ФОП передбачено й інші ЄСВ-пільги. Про те, чи потрібно їм подавати ЄСВ-додаток, ви можете дізнатися зі статті «ЄСВ-звітність для ФОП-пільговиків» // «Податки & бухоблік», 2024, № 5. Якщо ж ви не користувалися в 2023 році ЄСВ-пільгами або користувалися, але не в усіх місяцях, ми прямо зараз розповімо, як правильно скласти звітність з цього внеску.

Обчислення та сплата ЄСВ

Почнемо з того, що нагадаємо правила обчислення та сплати підприємцями-загальносистемниками ЄСВ за себе.

Обчислення. Базою нарахування ЄСВ для ФОП-загальносистемників є одержаний від підприємницької діяльності дохід (прибуток), що підлягає обкладенню ПДФО (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464). При розрахунку суми внеску врахуйте два обмеження:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі