Теми статей
Обрати теми

Особливості звітування-2023 колишніх єдинників

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі ми окремо розглянемо питання звітування з податку на прибуток за 2023 рік тих платників, хто повернувся/перейшов у минулому році на звичайну систему зі спрощеної: як із традиційної спрощенки, так і зі спецЄП. Обговоримо, зокрема, питання строків подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі — декларація) за 2023 рік, особливості її заповнення, визначення періодів, доходів тощо такими «ексЄП»-платниками.

Колишні спрощенці звичайної групи 3

Період та строки звітування. Ті підприємства-єдинники, що перейшли/повернулися в середині 2023 року зі стандартної групи 3 ЄП на звичайну систему (стали платником податку на прибуток), податківці зазвичай прирівнюють до новостворених платників податку на прибуток і роз’яснюють, що вони мають звітувати за правилами з п.п. «а» п. 137.5 ПКУ. Зокрема, в БЗ 102.20.02 податківці зазначають, що у разі переходу платником ЄП на загальну систему оподаткування в середині року такий платник податку подає декларацію за податковий (звітний) рік, який починається з дати переходу на загальну систему оподаткування та закінчується 31 грудня такого року. Такий самий підхід податківці застосовують і щодо звітування тих ексЄПешників, що перейшли на загальну систему прямо з 1 січня звітного року (див. лист ДФСУ від 15.02.2018 № 626/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Тобто такі «новоспечені» прибутківці мають звітувати і сплачувати податок на прибуток за підсумками 2023 року шляхом подання саме річної (а не квартальної/квартальних!) декларації за період перебування у звітному 2023 році на загальній системі.

Річна декларація, нагадаємо, розраховується наростаючим підсумком (за період перебування у 2023 році на загальній системі) і подається — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.6 ПКУ). Тобто

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі