Теми статей
Обрати теми

Повертаємося зі спецЄП на прибуток — перехідні операції

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Платників спецЄП, які станом на 31.07.2023 самостійно не відмовилися від особливої спрощенки, з 1 серпня 2023 року автоматично повернуть на ту систему оподаткування, на якій вони перебували до спецЄП. Тож під час такої вимушеної міграції у прибутківців, напевно, виникнуть перехідні операції. Як відтоді платнику податку на прибуток обліковувати перехідні операції? Зараз це з’ясуємо.

Відвантаження — на спецЄП, оплата — на прибутку

До 01.08.2023. групи 3 за ставкою 2 % відображають доходи за касовим методом. Адже п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ наказує спецЄПешникам визначати ЄП-дохід відповідно до ст. 292 ПКУ. Тож доходом юросіб — платників спецЄП є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). А датою отримання доходу платника спецЄП є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ).

Відтак при відвантаженні товарів (виконанні робіт, наданні послуг) у період перебування на спецЄП єдиноподаткового доходу в юрособи не виникне. А отже, ця операція єдиним податком не буде оподаткована.

Водночас отримана оплата не вплине і на фінрезультат платника у статусі прибутківця. Позаяк у бухобліку працює принцип «нарахування», за яким доходи і витрати відображають в бухобліку та фінзвітності в момент їх виникнення незалежно від часу надходження або сплати грошових коштів (п. 6 розд. ІІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

Однак щоб неврахований дохід потрапив під оподаткування податком на прибуток, п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ до 01.08.2023 передбачав збільшуючу різницю на суму отриманої оплати за товари (роботи, послуги), відвантажені/надані під час перебування на спрощеній системі (див. БЗ 102.11). Для її відображення передбачений рядок 4.1.5.1 додатка РІ до прибуткової декларації.

Причому це збільшуюче коригування мали застосовувати всі платники податку на прибуток, як високодохідники, так і малодохідники, крім тих, хто був платником сільгоспЄП групи 4 (див. БЗ 102.11, питання 27 і 30 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Тобто

якщо була реалізація в період застосування спецЄП, а оплата надходила після повернення в прибутківці, сума оплати до 01.08.2023 підпадала під оподаткування податком на прибуток за ставкою 18 %

А от одночасно з доходом зменшити фінрезультат на собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг), за якими було відображено такий дохід, діюча до 1 серпня 2023 року редакція п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ не передбачала.

Після 01.08.2023. Починаючи з 01.08.2023 у колишніх єдиноподатників (і, зокрема, екс-спецЄПешників) з’явилася можливість врахувати витрати у вигляді собівартості відвантажених на спрощенці товарів (робіт, послуг) у зменшення фінрезультату.

Відтепер колишній спецЄПешник у періоді отримання оплати за товари (роботи, послуги), відвантажені/надані на спецЄП, повинен буде прибутковий об’єкт:

збільшити на суму доходу, визнаного за правилами НП(С)БО або МСФЗ під час перебування на спецЄП, і одночасно

зменшити на собівартість таких товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат за НП(С)БО або МСФЗ під час застосування спецЄП.

Тобто новою редакцією п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ врегульоване оподаткування податком на прибуток перехідних операцій з відвантаження/надання товарів/робіт/послуг, які було розпочато під час сплати ЄП та завершено в період сплати податку на прибуток. І тим самим усунуте неврахування витрат у вигляді собівартості таких відвантажених товарів (робіт, послуг) у зменшення фінрезультату. А це призводило до оподаткування у прибутківця за ставкою 18 % доходу, а не прибутку, як цього вимагає ПКУ. Наразі ж фінрезультат прибутківця має збільшуватися на суму отриманої ним оплати та зменшуватися на собівартість відвантажених на спецЄП товарів. Тож оподатковуватиметься саме фінрезультат за такою операцією.

Оплата — на спецЄП, відвантаження — на прибутку

До 01.08.2023. Якщо оплата за товари (роботи, послуги) надходила під час перебування на спецЄП, а відвантаження/надання товарів/робіт/послуг відбувалося після повернення до лав прибутківців, тоді

до 01.08.2023 операція підпадала під подвійне оподаткування — один раз із суми отриманого авансу спочатку сплачувався спецЄП за ставкою 2 %, а потім результат такої операції підпадав під оподаткування податком на прибуток за правилами бухобліку

Адже жодної перехідної норми і коригуючих різниць ПКУ для цього випадку до 01.08.2023 не встановлював.

Про те, що ПКУ не було передбачено коригування (зменшення) фінрезультату на вартість товарів, реалізованих під час перебування в прибутківцях, попередня оплата за які надходила в період спецЄП, повідомляли і податківці (див. БЗ 102.11, питання 64 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Відтак, зменшувати фінрезультат на доходи і збільшувати на витрати у такому випадку до 01.08.2023 фіскали не дозволяли і вимагали діяти за бухобліковими правилами.

Хоча, насправді, такий підхід суперечив нормам ч. 2 ст. 17 ГКУ, яка вимагає усувати подвійне оподаткування. Тому щоб не допустити повторного оподаткування, ми радили платникові податку на прибуток коригувати за такою операцією доходи і витрати (тобто собівартість реалізованих товарів). І зробити це можна було, наприклад: (1) зменшивши його на суму бухоблікового доходу (рядок 4.2.9 додатка РІ) і, одночасно, (2) збільшивши фінрезультат на суму бухоблікової собівартості реалізованих товарів/робіт/послуг (рядок 4.1.12 додатка РІ). Водночас згідно з п. 46.4 ПКУ у спеціальному полі прибуткової декларації слід було пояснити причину своїх дій. Детальніше про спецЄП 2 % див. статтю «СпецЄП: що маємо наразі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98 і тематичний номер «Податки & бухоблік», 2022, № 34.

Після 01.08.2023. Наразі проблему подвійного оподаткування таких перехідних операцій усунуто. Тож відтепер у разі отримання під час застосування спецЄП попередньої (авансової) оплати частини вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) надалі, при перебуванні у прибутківцях, фінрезультат до оподаткування слід (п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ):

зменшувати на суму доходу, визнаного за правилами НП(С)БО або МСФЗ, у частині такої передоплати і одночасно

збільшувати на частину собівартості таких відвантажених (наданих) товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат згідно з НП(С)БО або МСФЗ.

При цьому частину собівартості, на яку потрібно відображати збільшуюче коригування, визначають пропорційно отриманій передоплаті. Тобто, аби обрахувати вказану частину собівартості, необхідно добуток загальної собівартості таких відвантажених/наданих товарів/робіт/послуг і авансової оплати поділити на загальну вартість відвантажених (наданих) товарів (робіт, послуг).

Зауважте! Поширюються норми оновленого п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ і на тих, хто застосовує всі різниці, і на тих, хто прийняв рішення про незастосування коригувань фінрезультату на різниці, визначені розд. III ПКУ (крім збитків минулих років і грантових різниць за пп. 140.4.8 і 140.5.16 ПКУ). А от на колишніх платників сільгоспЄП положення п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ і надалі не поширюються.

Висновки

  • До 01.08.2023 п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ передбачав тільки збільшуючу різницю на суму отриманої оплати за товари (роботи, послуги), відвантажені/надані під час перебування на спецЄП.
  • На сьогодні усунуте неврахування витрат у вигляді собівартості відвантажених на спецЄП, а оплачених уже під час перебування у прибутківцях товарів (робіт, послуг) у зменшення фінрезультату.
  • До 01.08.2023 ПКУ не було передбачено коригування (зменшення) фінрезультату на вартість товарів, реалізованих під час перебування в прибутківцях, попередня оплата за які надійшла в період спецЄП.
  • Після 1 серпня 2023 року потрібно зменшувати фінрезультат до оподаткування на суму доходу і одночасно збільшувати на собівартість товарів, відвантажених у прибутківцях, у разі отримання передоплати за них на спецЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі