Теми статей
Обрати теми

Неоподатковувані ПДВ операції не включаються в розрахунок критерію 1 млн грн

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Останнім часом дедалі частіше з’являються питання, пов’язані з реєстрацією платником ПДВ. Деякі з них не нові і тягнуться роками. На жаль, податківці часто тільки заплутують платника своїми роз’ясненнями. Одне з таких питань — чи треба включати обсяг пільгових постачань у розрахунок критерію 1 млн грн для необхідності реєстрації платником ПДВ. Благо на допомогу приходить суд (постанова ВС від 27.10.2023 у справі № 520/19175/2020). Розглянемо цю справу.

Суть спору

Підприємство проводило операції, звільнені від нарахування ПДВ, а саме: безоплатне передання в держ- або комунвласність об’єктів, які перебувають на балансі одного платника податків і передаються на баланс іншого платника податків, якщо такі операції здійснюються за рішенням КМУ, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Ця пільга передбачена п.п. 197.1.16 ПКУ. Обсяг постачання перевищив 1 млн грн, проте підприємство не подало заяву на реєстрацію платником ПДВ.

Податківці, діючи у фарватері роз’яснень ДПСУ, визнали такі дії неправомірними. Вони вирішили, що підприємство повинне було зареєструватися платником ПДВ, донарахували податкове зобов’язання і застосували штрафні санкції.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі