Теми статей
Обрати теми

Одиниця виміру «грн»: як складати розрахунок коригування

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
У тому випадку, коли одиницю виміру постачання складно визначити, бухгалтери при складанні податкової накладної іноді вдаються до такої одиниці виміру, як «грн». З одного боку, це досить зручно, з іншого, може спричинити низку помилкових дій, які здатні призвести, як мінімум, до втрати податкового кредиту покупцем. Давайте обговоримо одну доволі поширену помилку, яка ґрунтована на помилковому припущенні, що гр. 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» податкової накладної з «грн» завжди має дорівнювати «1».

Аванс і ПН з одиницею виміру «грн»

Здебільшого, такі казуси відбуваються при постачанні робіт, коли первісно сторони визначили одну вартість, але під час виконання контракту з’ясовується, що вартість робіт змінюється (зазвичай, у більший бік).

Давайте змоделюємо ситуацію: сторони домовилися, що вартість робіт становить 2500 грн (у т. ч. ПДВ — 416,67 грн). Виконавцеві замовник спочатку перераховує частковий аванс, потім виконавець здає роботи і сторони підписують акт, але виходячи з іншої, відкоригованої загальної вартості. І вже після цього замовник платить залишок. Припустимо, що аванс становив 50 % (1250 грн, у т. ч. ПДВ — 208,33 грн), а остаточна вартість робіт становила 3000 грн (у т. ч. ПДВ — 500 грн).

Бухгалтер, ґрунтуючись на даних первинки, вирішив виписати ПН з одиницею виміру «грн». При цьому він вважав, що в ПН з такою одиницею виміру в гр. 6 треба завжди ставити одну і ту ж цифру — одиницю. А ось до «цінової» гр. 7 заносять відсоток від вартості послуги, зазначеної в договорі. Пояснюють це звичайно тим, що одиниця виміру «грн» не може мати дробового значення. У результаті бухгалтер склав дві ПН, і в першій, і в другій кількість проставив «1», а ось ціна постачання різна: в першій він вийшов на 1250 грн, а в другій на інші — 1750 грн У результаті — 3000 грн. Перша ПН на аванс виглядала так.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі