Теми статей
Обрати теми

ФОП групи 1 потрібен найманий працівник

Павленко Олексій, податковий експерт
ФОП групи 1 орендує приміщення під ательє, у якому надає послуги з виготовлення та ремонту швейних виробів. Обсяги замовлень зросли, тож потрібна помічниця в роботі. Як можна зробити так, щоб помічниця працювала у тому ж приміщенні та при цьому ФОП групи 1 не злетів зі спрощенки і не мав якихось інших проблем, пов’язаних із залученням до надання цих послуг ще однієї особи?

Умови ФОП групи 1: швейні послуги можна, а найманців — не можна

Спочатку нагадаємо деякі нормативні моменти.

Дійсно, п. 291.7 ПКУ серед побутових послуг населенню, які мають право надавати ФОП груп 1 та 2 ЄП, зазначені і виготовлення швейних виробів (за індивідуальним замовленням), і послуги з ремонту одягу та побутових текстильних виробів.

Водночас відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ПКУ працювати на групі 1 спрощеної системи оподаткування мають право ФОП, які не використовують працю найманих осіб (!) та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять госпдіяльність з надання побутових послуг населенню.

Тож просто прийняти помічницю на роботу наш ФОП не може, інакше він згідно з п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ «злетить» зі спрощенки з місяця, наступного за періодом (тобто роком), у якому буде прийнято на роботу першого найманого працівника.

Тому давайте подивимось, які альтернативні варіанти може використовувати наш ФОП для співпраці з цією помічницею. І які ці варіанти мають переваги та/або недоліки.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі