Теми статей
Обрати теми

Якщо постачальник не застосував ПДВ-пільгу

Солошенко Людмила, податковий експерт
Купили в постачальника товар з 20 %-м ПДВ. На підставі зареєстрованої постачальником податкової накладної (ПН) суму «вхідного» ПДВ віднесли в податковий кредит (ПК). Проте пізніше з’ясувалося, що постачальник помилково нарахував ПДВ на пільговий товар (звільнений від оподаткування). Тому відкоригували ПДВ (загальну вартість товару домовилися не змінювати — не зменшувати). Проте забули скоригувати (додати) первісну вартість купленого товару. Розберемо наслідки.

У чому помилка?

Постачальник помилково не застосував пільгу з ПДВ: нарахував на пільговий товар 20 % ПДВ (суму якого на підставі зареєстрованої ПН віднесли в ПК). Потім ПДВ відкоригували (загальну вартість товару не змінювали), але не відкоригували при цьому первісну вартість товару (витрати — за використаним товаром).

Наслідки

Про ПДВ-наслідки в цій ситуації і виправлення помилки в ПДВ-обліку див. «Не застосували пільгу з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2024, № 19.

Ну а оскільки в цьому випадку прибираємо «зайвий» ПДВ, то

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі