Теми статей
Обрати теми

Реєструємося платником ПДВ із запізненням: наслідки

Казанова Марина, податковий експерт
Суб’єкт господарювання досяг за останні 12 календарних місяців обсягів оподатковуваних операцій в 1 млн грн, але запізнився з обов’язковою реєстрацією платника ПДВ. Які наслідки?

Коли виникає обов’язок зареєструватися платником ПДВ

За загальним правилом особа має зареєструватися платником ПДВ, якщо

обсяг оподатковуваних операцій з постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищив 1 млн гривень (без урахування ПДВ)

Як визначається період 12 місяців та які операції включаються до підрахунку 1 млн грн — зможете детально з’ясувати за допомогою статті «1 млн для ПДВ-реєстрації: як порахувати? // «Податки & бухоблік», 2023, № 12.

Щодо платників єдиного податку (ЄП), то поки вони перебувають на ЄП за ставкою 5 %, вони можуть не турбуватися про реєстрацію платником ПДВ — незалежно від обсягів оподатковуваних операцій з постачання за останні 12 календарних місяців.

Але як тільки з ЄП 5 % вони переходять на загальну систему, ситуація змінюється. Обсяг оподатковуваних операцій за останні (попередні) 12 календарних місяців стає для них актуальним. При цьому у підрахунок 12 місяців потрапляє і період роботи на ЄП*. І якщо є факт перевищення, то і ПДВ-реєстрація є обов’язковою.

* Єдине, слід урахувати, що постачання, здійснені в період спецЄП (тобто ЄП 2 %), у підрахунку 1-мільйонного порога не враховуються. Адже операції, здійснені платниками спецЄП, вважаються такими, які не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). А необ’єктні постачання не включають у реєстраційний мільйон.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі