Теми статей
Обрати теми

Заборгованість за договором анулювали. Ура?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У фізособи є заборгованість за цивільно-правовим договором. Зазвичай така заборгованість погашається і сторони договору розходяться з миром. Проте є випадки, за яких таку заборгованість може або повинно бути списано (прощено, анульовано). Чи виникає в цьому випадку дохід у фізособи та чи потрібно їй його декларувати? З’ясуємо це разом.

Що за заборгованість?

Заборгованість за укладеним цивільно-правовим договором може бути списана (1) після завершення строку позовної давності або ж (2) до його завершення. Водночас строки позовної давності все ще залишаються призупиненими до кінця воєнного стану (див. статтю «Строки позовної давності ще не стартували?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 66). Тож перший випадок залишаємо «за бортом» та зосередимося на другому.

Якщо вам простили заборгованість за договором, то перш за все слід чітко розуміти, що саме прощено/анульовано: основну суму боргу, проценти, комісію та/або суму штрафних санкцій (пені). Від цього залежатиме порядок їх оподаткування та необхідність декларування таких доходів у податковій декларації про майновий стан та доходи (далі — податкова декларація).

Прощено основну суму боргу

За загальним правилом, якщо кредитор у 2023 році простив (анулював) за самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності основну суму боргу фізособи — платника податку, у сумі, що перевищила 1675 грн, то вона включається до оподатковуваного доходу як додаткове благо (див. п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Виняток — основна сума боргу (кредиту) платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Вона не оподатковується взагалі на підставі абзацу третього п.п. 165.1.55 ПКУ.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі