Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо декларацію про доходи за 2023 рік

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо ви належите до кола звичайних громадян, які в обов’язковому порядку чи добровільно декларують свої доходи за 2023 рік, то вам необхідно знати, за якою формою подавати річну декларацію та як її заповнити. Розібратися в цих питаннях допоможе наша стаття.

У 2024 році податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація) за 2023 рік подаємо за оновленою формою. Вона затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022 № 143).

Отримуємо відомості для декларації

Перш ніж заповнювати податкову декларацію, рекомендуємо отримати від суб’єктів господарювання, які протягом 2023 року нараховували, надавали, виплачували вам доходи, відомості про суми таких доходів та утриманих з них ПДФО/ВЗ. Вони зобов’язані їх надавати згідно з п.п. «в» п. 176.2 ПКУ.

Так, наприклад, такі відомості запрошують у роботодавців особи, які отримували зарплату та декларують податкову знижку. Надають їх у вигляді довідки довільної форми. Окрім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період), така довідка повинна містити інформацію: (1) про суму нарахованої зарплати (помісячно та загальною сумою); (2) розмір та суму податкової соціальної пільги (за наявності); (3) суму нарахованих та утриманих ПДФО та ВЗ (див. роз’яснення ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 28.02.2024).

Крім того, не зайвим буде отримати в податковій за 2023 рік відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору (далі — довідка про доходи).

Довідку про доходи можна отримати, зокрема, в електронному вигляді за допомогою інформаційно-комунікаційної системи «Електронний кабінет». Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС. Електронний кабінет складається із двох функціональних частин: відкрита (загальнодоступна) та приватна (особистий кабінет). Вхід до особистого кабінету Електронного кабінету здійснюється за допомогою електронного підпису будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів або через систему id.gov.ua (шлях: Головна — ЕК для громадян — Запит про суми виплачених доходів) (див. роз’яснення ДПС).

Також отримати довідку про доходи можна на порталі Дія у розділі «Послуги» у вашому кабінеті громадянина, але наразі вона не містить інформацію щодо утриманого ВЗ.

У довідці про доходи будуть наведені доходи, які були нараховані вам податковими агентами (юрособами та ФОП) протягом 2023 року відповідно до поданих ними додатків 4ДФ у складі Об’єднаної звітності.

Далі дізнаємося про структуру податкової декларації.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі