Теми статей
Обрати теми

Декларуємо іноземні доходи фізособи

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Фізичні особи можуть отримувати доходи як в Україні, так і за кордоном. При цьому щодо іноземних доходів відповідальними за декларування та оподаткування є їх одержувачі. Зі статті ви дізнаєтеся, які закордонні доходи включаються до оподатковуваного доходу фізособи, а також про те, в яких випадках і як здійснюється їх декларування.

Резиденти, які отримували іноземні доходи, зобов’язані включити їх суму до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація) за підсумками звітного податкового року (див. пп. 168.2.1, 162.1.1 та 163.1.3 ПКУ). Що стосується нерезидентів, то вони у передбачених ПКУ випадках декларують лише доходи з джерелом походження в Україні. Це підтверджує п. 4 розд. І Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859 (далі — Інструкція № 859). Тому перше, із чим треба розібратися, — резидентський статус фізособи.

Визначаємо резидентський статус

Мільйони українців вимушено виїхали за межі України, рятуючись від війни. У зв’язку з тривалим проживанням за кордоном резидентський статус вимушених переселенців міг змінитися незалежно від їх бажання. Порядок визначення резидентського статусу встановлено п.п. 14.1.213 ПКУ. Давайте його розглянемо.

Так, фізособа-резидент — це фізична особа, яка має місце проживання в Україні. Особа має місце проживання також в іноземній державі? Тоді вона вважається резидентом, якщо має місце постійного проживання в Україні.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі