Теми статей
Обрати теми

Декларуємо спадщину та подарунки

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Отримання спадщини та/або подарунків може бути підставою для подання річної декларації. Проте якщо ви отримали такі доходи у 2023 році, задекларувати їх треба лише у певних випадках. Про те, в яких саме, дізнавайтеся з нашої статті.

Для того, щоб визначитися з тим, коли виникає обов’язок декларування спадщини та «подарункових» доходів, треба розібратися з правилами їх оподаткування. Спочатку поговоримо про спадщину.

Оподаткування спадщини

Cпадкування — це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1216, 1217 ЦКУ).

Незалежно від того, як відбувається спадкування, — за заповітом чи за законом, до доходу у вигляді спадщини може бути застосована одна з таких трьох ставок ПДФО — 0 %, 5 % та 18 % (п. 174.2 ПКУ).

Якщо спадкодавець чи спадкоємець — нерезиденти України, то ставка ПДФО дорівнює 18 % (п.п. 174.2.3 ПКУ).

Якщо спадкоємець-резидент отримує спадщину від спадкодавця-резидента, то така спадщина оподатковується ПДФО або за ставкою 0 %, або за ставкою 5 % (пп. 174.2.1, 174.2.2 ПКУ). В цьому випадку розмір ставки залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, виду успадкованого майна та статусу окремих спадкодавців (див. таблицю нижче).

Оподаткування спадщини, одержаної резидентом від резидента

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі