Теми статей
Обрати теми

Декларуємо інвестиційний прибуток за 2023 рік

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
У 2023 році продали акції чи інші корпоративні права, що вам належали? Вийшли зі складу учасників товариства? Підприємство, у статутному капіталі якого ви володіли часткою, ліквідувалося? У всіх цих випадках мають місце операції з інвестиційними активами. Наслідком таких операцій може бути обов’язок подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Як це правильно зробити, читайте у нашій статті.

Підпункт 164.2.9 ПКУ вимагає включати до складу оподатковуваного доходу фізосіб інвестиційний прибуток від здійснення операцій з інвестиційними активами — цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, вираженими в інших, ніж цінні папери, формах.

Особливості оподаткування інвестприбутку встановлені п. 170.2 ПКУ. При цьому зауважимо, що за тими ж правилами фізособи-резиденти оподатковують інвестприбуток у разі його отримання від операцій з інвестактивами за межами митної території України (див. п.п. 170.11.1 ПКУ). Давайте подивимося, що це за правила.

Прибуток/збиток від реалізації інвестактиву

Облік фінрезультату від операцій з інвестиційними активами фізособа здійснює самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Роблять це у Книзі обліку доходів і витрат за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.06.2017 № 591.

Для цілей оподаткування інвестприбутку звітним періодом є календарний рік.

Щоб визначити річний інвестиційний прибуток, спочатку розраховують фінансовий результат (прибуток або збиток) щодо кожного окремого інвестактиву, проданого протягом звітного року.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі