Теми статей
Обрати теми

Контрольовані іноземні компанії: звітність фізособи

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
У 2024 році фізособи вперше зобов’язані задекларувати доходи від контрольованих іноземних компаній. Хто має це зробити, як заповнити додаток КІК до декларації про майновий стан і доходи, які ще документи подає податківцям контролююча особа, ви дізнаєтесь із нашої статті.

Першим звітним роком для декларування доходів, одержаних від контрольованих іноземних компаній (далі — КІК), є 2022 рік. Проте контролюючим особам дали можливість задекларувати такі доходи вперше у звітності за 2023 рік (п. 54 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Якщо ви скористалися таким правом, то в декларації про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація) за 2023 рік слід відобразити доходи від КІК за 2022 та 2023 роки.

Але перш ніж почати розгляд питання декларування, давайте з’ясуємо, що таке КІК і хто є контролюючими особами.

КІК та контролюючі особи

Почнемо з того, що таке КІК. У загальному випадку це юридична особа, зареєстрована в іноземній державі (території), яка визнається такою, що знаходиться під контролем резидента України — фізичної або юридичної особи. В окремих випадках, передбачених пп. 392.1.1 та 392.1.5 ПКУ, утворення без статусу юридичної особи (наприклад, партнерство, траст чи фонд) також може визнаватися КІК.

З наведеного визначення випливає, що

обов’язок декларувати доходи, отримані від КІК, у фізичної особи виникає, тільки якщо вона є (1) резидентом України та (2) контролюючою особою щодо іноземної компанії

Порядок визначення резидентського статусу знаходимо у п.п. 14.1.213 ПКУ. Докладніше про це див. у статті «Декларуємо іноземні доходи фізособи» // «Податки & бухоблік», 2024, № 25.

Щодо контролю над іноземною компанією, то тут орієнтуємося на вимоги п.п. 392.1.2 ПКУ. Крім того, для подання звітності за 2022 та 2023 роки враховуємо положення п. 54 підрозд. 10 розд. ХХ цього Кодексу.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі