Єдиний податок. Роздрібна торгівля в ЄП групи 2: чи є право на супутні послуги?

Друк

Роздрібна торгівля в ЄП групи 2: чи є право на супутні послуги?

Підприємець — єдиноподатник групи 2 провадить діяльність із роздрібної торгівлі меблями (цей вид діяльності зафіксовано в Реєстрі платників єдиного податку). Продані меблі доставляються і заносяться покупцям у квартиру. За доставку меблів підприємець плату не бере, а от занесення меблів є платним і виділяється в документі як допоміжна послуга. Чи не розцінять податківці дохід, отриманий за занесення меблів у квартиру, як дохід від діяльності, не зазначеної в Реєстрі платників єдиного податку?

(м. Полтава)

 

Побоювання підприємця — єдиноподатника групи 2 не даремні. Для нього відповідність видам діяльності, зазначеним у Реєстрі платників єдиного податку (далі — Реєстр), визначає не лише ставку податку, за якою оподатковуватимуться доходи від продажу, але й власне право працювати на єдиному податку.

Про що ми говоримо? Види діяльності, доходи від яких обкладаються єдиним податком за фіксованою ставкою (в єдиноподатників групи 2 — не більше 20 % від мінімальної зарплати на місяць, установленої законодавством на 1 січня поточного року), у фізосіб — єдиноподатників групи 2 вносяться до Реєстру (п.п. 4 п. 299.7 ПКУ). Підприємець їх обирає згідно з КВЕД ДК 009:2010.

Отримавши доходи від видів діяльності, які не заявлені в Реєстрі, підприємець-єдиноподатник групи 2 повинен буде:

— обкласти їх єдиним податком за ставкою 15 % (ч. 4 п. 293.4 ПКУ);

— з першого числа місяця, наступного за податковим періодом, перейти на загальну систему оподаткування (п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Як бачимо, перспектива нерадісна, тож проаналізуємо ситуацію.

У цьому випадку підприємець займається роздрібною торгівлею. У КВЕД ДК 009:2010 такий вид діяльності відповідає коду 47 «Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами» (точніше коду 47.59 «Роздрібна торгівля меблями, освітлювальним приладдям та іншими товарами для дому в спеціалізованих магазинах»).

Але, продаючи в роздріб меблі, підприємець додатково надає послугу із занесення меблів у квартиру, виділяючи її вартість окремим рядком у накладній. А маючи в Реєстрі тільки такий вид діяльності, як роздрібна торгівля (коди 47, 47.59), надавати будь-які послуги, у тому числі й із занесення проданих меблів у квартиру покупців, працюючи у групі 2, не можна. Податківці розцінять їх як ще один вид діяльності. А чим загрожує його відсутність в Реєстрі, ви вже знаєте.

Утім, тут можна обіграти ситуацію. На нашу думку, найбільш простим рішенням буде включати вартість занесення до продажної вартості меблів і зазначати в накладній тільки її. А от що стосується окремо виділених у накладній послуг із занесення, то тут можна спробувати відстояти їх надання як складову виду діяльності «роздрібна торгівля».

Річ у тім, що згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затвердженими наказом Держкомстату України від 23.12.2011 р. № 396, до сфери торгівлі (секція G «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів») належить торгівля будь-якими видами товару і надання допоміжних послуг, пов’язаних із торгівлею товару. До них можна віднести, у тому числі, і доставку та встановлення товару.

Тому, якщо вже так вийшло, що в документах виділена вартість занесення, можна стверджувати, що ці послуги охоплюються роздрібною торгівлею.

Проте є побоювання, що цей аргумент може бути й не сприйнятий перевіряючими.

 

Наталія Дзюба, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі