Теми статей
Обрати теми

Коли неуважність у заповненні форми № 1ДФ призводить до штрафів

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: оt@id.factor.ua)
Працівника прийнято на роботу в жовтні 2014 року. Його жовтневу зарплату і ПДФО, утриманий із неї, помилково включили до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2014 року. За цей же квартал подаватиметься уточнюючий розрахунок. Податковий розрахунок за 4 квартал 2014 року складено правильно. Чи загрожують штрафи за таку неправильно складену звітність?

У цій ситуації у 3 кварталі 2014 року працівнику не нараховували дохід і не утримували ПДФО. Просто помилково включили «не існуючі» в тому періоді дохід і податок до звітності з ПДФО, через це форму № 1ДФ за 3 квартал було заповнено неправильно.

Цю прикру помилку потрібно виправити: подати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 3 квартал 2014 року. Інакше жовтневий дохід працівника та утриманий ПДФО почнуть двоїтися.

Уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ заповніть таким чином: повністю повторіть увесь помилково введений рядок щодо такого працівника, а у графі 9 проставте «1» — ознаку того, що її (рядок) потрібно виключити.

Зверніть увагу! Оскільки подавати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ ви будете вже у 2015 році, то використовуйте нову форму такої звітності, затверджену наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. У шапці форми № 1ДФ зробіть позначку, за який період виправляєтеся, і вкажіть, що це «Уточнюючий» Податковий розрахунок. При цьому в уточнюючій формі № 1ДФ за періоди з 01.01.2014 р. по 31.12.2014 р. доходи слід відображати з ознаками, що діяли в редакції наказу Міндоходів від 21.01.2014 р. № 49. Детальніше про заповнення та подачу Податкового розрахунку за новою формою ви можете дізнатися зі статті «Подаємо оновлену форму № 1ДФ» на с. 14 цього номера. Відзначимо, що в частині ознак доходів, якими користується роботодавець, змін немає.

Тепер розберемося, які штрафи загрожують роботодавцю за допущену помилку.

За правилами, передбаченими п. 119.2 ПКУ*, за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками форми № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податків і зміни платника податків, загрожують штрафом у розмірі:

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

510 грн., якщо порушення сталося вперше протягом року;

1020 грн., якщо порушення сталося повторно протягом року і вже було застосовано штраф за таке порушення.

Нічого не вдієш: такий неправильний Податковий розрахунок за формою № 1ДФ відгукнеться штрафом, адже маємо надання розрахунку з недостовірними відомостями ☹.

І уникнути штрафних санкцій не вийде. Як ви знаєте, штрафи згідно з п. 119.2 ПКУ не повинні застосовуватися податківцями, якщо недостовірні відомості або помилки у формі № 1ДФ були виявлені податковим агентом при проведенні перерахунку згідно з п. 169.4 ПКУ і виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

На жаль, це не наш випадок. У 3 кварталі працівнику дохід не нараховувався і не повинен був нараховуватися. ПДФО в жовтні 2014 року визначили правильно. Відповідно про перерахунок мови бути не може. Тому звільняюча норма у цьому випадку не працює.

Висновок: Податковий розрахунок за 3 квартал 2014 року ви подали з недостовірними відомостями. За це передбачено штраф у розмірі 510 грн. Уточненку подайте за новою формою № 1ДФ.

Теги 1ДФ штраф
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі