Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець звільнився → держслужбовця знову прийняли на роботу: справляємо ЄСВ і заповнюємо Звіт за формою № Д4

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: оt@id.factor.ua)
Працівник-держслужбовець звільняється 23.04.2014 р. за угодою сторін (на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП). Наступного дня (24.04.2014 р.) його приймають до цієї самої організації на посаду керівника за контрактом (посада також належить до держслужби). Зар плата за 16 робочих днів за період до звільнення, а також сума компенсації за невикористану відпустку склали 3258,22 грн., а за 5 робочих днів після прийняття на нову посаду — 1190,48 грн.
Як утримувати ЄСВ: окремо за кожною посадою (за період до звільнення і за період після повторного прийняття на роботу) чи сумарно за місяць? За новою посадою ЄСВ нараховувати на фактично нараховану зарплату або застосовувати положення передостаннього абзацу ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 (виходячи з мінімальної зарплати)? Як заповнити Звіт за формою № Д4?

В описаній ситуації працівника протягом місяця було звільнено, а потім прийнято на роботу до того самого роботодавця. Розглянемо, як у цій ситуації справляти ЄСВ* і правильно заповнити Звіт за формою № Д4.

* Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ЄСВ-утримання. Перш за все важливою умовою є те, що у працівника при звільненні/прийнятті на роботу не змінилася категорія застрахованої особи — він як був держслужбовцем, так ним і залишився. Нагадаємо: ставка утримання для держслужбовців установлена в підвищеному розмірі і складає 6,1 %, на відміну від утримання ЄСВ зі звичайних найманих працівників (3,6 %).

Важливо! У цілях обкладення ЄСВ, а також відображення у звітності з ЄСВ дохід працівника визначається за календарний місяць.

Це означає: якщо працівнику за один календарний місяць зарплата нараховувалася двічі (за період до звільнення — з 01.04.2015 р. по 23.04.2015 р. і за період після звільнення — з 24.04.2015 р. по 30.04.2015 р.), то її сума в цілях обкладення ЄСВ підсумовується.

У наведеному в листі запитанні зарплата працівника-держслужбовця до моменту звільнення становила 3258,22 грн., після повторного прийняття на роботу — 1190,48 грн. Визначимо суму ЄСВ у частині утримань:

(3258,22 + 1190,48) х 6,1 % = 271,37 (грн.).

ЄСВ-нарахування. Як ми зазначили вище, у цілях обкладення ЄСВ дохід працівника визначають за календарний місяць. Оскільки ставка нарахування ЄСВ не змінилася (36,3 %), дохід до звільнення і після слід скласти і його суму помножити на «зарплатну» ставку. Але! Не забудьте про нове правило нарахування ЄСВ виходячи з «мінімалки». Про нього — нижче.

ЄСВ і «мінімалка». Для цілей справляння ЄСВ дохід працівника визначають за календарний місяць. Тому в ситуації, коли працівника було звільнено, а потім знову прийнято до тієї самої організації, з мінімальною зарплатою (МЗП) слід порівнювати загальну суму доходу за календарний місяць, тобто дохід, нарахований за період роботи до звільнення, слід скласти з доходом, нарахованим після звільнення. Якщо його сума виявиться менше МЗП, то ЄСВ нараховують виходячи з «мінімалки» (див. консультацію фахівця ДФСУ // «ОП», 2015, № 7, с. 21).

У наведеному випадку загальний дохід працівника перевищує МЗП (3258,22 грн. + 1190,48 грн. = 4448,70 грн. > 1218 грн.).

Таким чином, нараховувати ЄСВ слід на фактично нараховану зарплату.

Розмір ЄСВ, нарахованого «зверху», дорівнює:

4448,70 грн. х 36,3 % = 1614,88 грн.

Звіт за формою № Д4. Перш за все треба заповнити таблицю 5. Вона якраз і призначена для відображення випадків, коли у звітному місяці було укладено або розірвано трудовий договір.

Якщо з працівником упродовж звітного періоду (календарного місяця) спершу було розірвано трудовий договір, а потім повторно укладено, на таку особу в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 роблять 2 записи (рядки) (див. роз’яснення ПФУ від 13.08.2013 р.):

— у першому зазначають дату закінчення трудових відносин;

— у другому вказують дату початку трудових відносин.

При цьому у графі 7 таблиці 5 слід зазначити категорію особи «1» (наймані працівники з трудовою книжкою), а у графі 13 першого рядка — підставу припинення трудових відносин.

Приклад заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 див. на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за квітень 2015 року

Перейдемо до особливостей заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту. Згідно з п. 4.9 Порядку № 454* ЄСВ-нарахування відображають за календарний місяць (з першого до останнього числа місяця). При цьому на одну особу заповнюють декілька рядків, якщо впродовж звітного періоду було нараховано виплати з різною базою нарахування та різними ставками ЄСВ. У нашому випадку ЄСВ утримується за однією ставкою (6,1 %), тому, незважаючи на те що з працівником було розірвано трудовий договір, а потім укладено, необхідно заповнити один рядок.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 454.

Як заповнити таблицю 6 Звіту за формою № Д4 за умовами, наведеними в запитанні читача, див.на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за квітень 2015 року

Не забудьте про таблицю 7 Звіту за формою № Д4. Її заповнюють за наявності періодів, що зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію. А оскільки держслужбовці мають право на особливий порядок призначення пенсії, період роботи на посаді держслужбовця слід відобразити в таблиці 7. Ознаку наявності спецстажу (код «1») також продублюйте у графі 21 таблиці 6 ЄСВ-звіту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі