Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо Звіт з ЄСВ: мікс практичних порад

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Нова форма ЄСВ-звітності — і одразу безліч свіжих запитань щодо її заповнення. Що це? Дійсно нові фігури чи ті самі запитання, але під новою маскою? Однозначно можна сказати, що понижуючий коефіцієнт і додаткова база — новачки, і питань щодо їх відображення в ЄСВ-звіті хоч відбавляй! Заповнити Звіт за формою № Д4 в різних ситуаціях допоможе ця консультація.

Ось уже третій місяць, як Звіт з ЄСВ складаємо за новою формою. Нагадаємо, що вперше за нею ви відзвітували в червні 2015 року за підсумками травня. Основні вимоги щодо заповнення та подання ми розглянули в «ОП», 2015, № 11, с. 15. Сьогодні розкриємо секрети заповнення ЄСВ-звіту в найрізноманітніших ситуаціях.

Прийняття/звільнення в ЄСВ-звіті

Приклад 1. До бюджетної установи 13.07.2015 р. прийнято на роботу співробітника, інший працівник звільнився 17.07.2015 р. Зарплата, нарахована в липні за відпрацьований час, становить 2250 грн. і 1170 грн. в кожного відповідно.

У місяці прийняття/звільнення сформуйте на працівника рядок у таблиці 5 Звіту за формою № Д4. У ній, серед іншого, у графі 11 проставляєте дату початку/закінчення трудових відносин. При розірванні трудового договору необхідно також у графі 13 зазначити підставу для припинення трудових відносин згідно з КЗпП (іншим нормативно-правовим актом). Якщо Звіт формуєте в електронній формі, то підставу обираєте з довідника програми. Якщо необхідна стаття для звільнення в ньому не зазначена, проставляєте «інше».

Якщо приймаєте/звільняєте основного працівника, то у графі 7 зазначте «1» (найманий працівник з трудовою книжкою), якщо сумісника — «2» (найманий працівник без трудової книжки).

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за рядком із заробітною платою працівника у графі 15 проставляєте кількість календарних днів перебування у трудових відносинах:

— для прийнятого працівника — з дня прийняття і по дату останнього календарного дня поточного місяця (включно);

— для звільненого працівника — з початку місяця і по дату звільнення включно.

Якщо працівнику не нараховувався дохід у звітному місяці, то в таблиці 6 все одно формуйте на нього рядок без сумових показників, але з даними у графі 15.

Ще один важливий момент. Вимога про сплату ЄСВ з МЗП не працює в місяці прийняття/звільнення працівника, якщо такий місяць не було відпрацьовано повністю. Тому якщо сума доходу працівника, який відпрацював не всі робочі дні в місяці прийняття/звільнення, менше МЗП, формувати на нього додатковий рядок з даними у графах 19 і 21 не потрібно.

Якщо ж працівник відпрацював усі робочі дні згідно з графіком роботи організації (установи, підприємства) або індивідуальним графіком роботи і його дохід у місяці прийняття/звільнення виявився менше МЗП, будьте ласкаві виконати вимогу про нарахування ЄСВ з «мінімалки» і заповнити на нього у Звіті ще один рядок з кодом типу нарахування (КТН) «13».

Як заповнити таблиці 5 і 6 ЄСВ-звіту за умовами наведеного прикладу, дивіться на рис. 1 і 2.

img 1

Рис. 1. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

Проводжаємо працівницю в декрет — заповнюємо ЄСВ-звіт без бід

Приклад 2. Працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 01.07.2015 р. по 03.11.2015 р. Декретні в сумі 8278,20 грн. (65,70 грн. х 126 к. дн.) нараховано в липні 2015 року, інших нарахувань немає. З 4 листопада 2015 року працівниця планує піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

Перш за все дату початку та закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами треба відобразити в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за відповідні місяці:

— дату початку — в липневому Звіті;

— дату закінчення — у Звіті за листопад.

Нагадаємо, що ці дати ви показуєте у графі 11 ЄСВ-звіту. При цьому у графі 7 зазначте категорію особи «5» — ознака відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. До речі, після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не забудьте відобразити дату початку відпустки для догляду за дитиною до 3 років (у графі 7 зазначте категорію особи «6»), якщо працівниця її оформить (у нашому випадку у Звіті за листопад 2015 року).

Тепер справа за заповненням сумових показників. Усю суму допомоги по вагітності та пологах відображаєте в таблицях 1 і 6 Звіту за формою № Д4, сформованого за той звітний місяць, в якому таку допомогу було нараховано. У наведеному прикладі суму нарахованої допомоги відображатимете в ЄСВ-звіті за липень 2015 року.

Зверніть увагу! Допомогу по вагітності та пологах відображають під спецкодом застрахованої особи (КЗО) (графа 9). У загальному випадку застосовують КЗО — 42.

У таблиці 6 Звіту на працівницю формуйте стільки рядків, на скільки місяців припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Ці місяці проставляєте у графі 11.

Якщо у звітному місяці працівниці було нараховано зарплату, графу 15 заповнюєте за рядком із заробітною платою. Якщо зарплата не нараховувалася, графу 15 заповнюєте за рядком з допомогою.

Увага! Раніше фахівці ПФУ роз’яснювали, що в рядках із сумами допомоги за майбутні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами необхідно у графі 15 проставляти кількість днів такої відпустки (графа 15 = графі 16). Проте зараз їх думка змінилася. Запитань не виникає, якщо «декретна» відпустка триває повний календарний місяць. А ось у місяці закінчення такої відпустки вони пропонують страхувальникам на вибір два варіанти заповнення графи 15:

1-й варіант — проставити кількість календарних днів перебування у трудових відносинах — повний місяць (тобто 31 (30, в лютому 28 (29)) календарних днів);

2-й варіант — проставити кількість календарних днів перебування у трудових відношення, що дорівнює кількості днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (графа 15 = графа 16). Потім у Звіті, сформованому за місяць, на який припадає закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у таблиці 6 сформувати на таку працівницю окремий рядок, зазначивши в ньому залишок днів перебування у трудових відносинах після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У графі 16 зазначайте календарні дні, які припадають на кожен місяць перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Назви граф 17 і 18 говорять самі за себе. Їх ви заповните без зусиль.

На жаль, якщо в місяцях, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, загальний дохід працівниці виявився менше МЗП, необхідно проводити донарахування ЄСВ на різницю між МЗП і фактичною базою справляння ЄСВ (далі — додаткова база). Тому якщо одразу після закінчення декретної відпустки працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною і сума допомоги по вагітності та пологах, що припадає на цей місяць, менше МЗП, донарахування не уникнути.

Додаткову базу показуйте в таблиці 6 окремим рядком з КТН «13» у графі 10. При цьому графу 9 (КЗО) заповнюйте залежно від того, які були нарахування у працівниці. Освіжити знання щодо застосування КЗО в рядку з додатковою базою нарахування ЄСВ допоможе консультація фахівця ПФУ в «ОП», 2015, № 12, с. 15.

Якщо в місяці початку або закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами дохід працівниці виявився менше МЗП, проводьте донарахування ЄСВ на різницю між МЗП і фактичною базою справляння ЄСВ. За якою ставкою? Залежить від того, які були види нарахувань у працівниці:

— за «зарплатною» ставкою, якщо до бази справляння ЄСВ разом з допомогою по вагітності та пологах входить зарплата;

— за «декретною» ставкою (у загальному випадку це 33,2 %), якщо працівниці у звітному місяці було нараховано тільки декретні або декретні та лікарняні.

У наведеному прикладі в місяці закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами сума допомоги за дні, що припадають на листопад 2015 року, виявилася нижчою МЗП, а отже, ЄСВ нараховуємо виходячи з «мінімалки». Оскільки інших нарахувань, крім допомоги по вагітності та пологах, не було, то суму доплати до МЗП за цим місяцем відображайте з КЗО 42. У цьому випадку до додаткової бази застосовуйте ставку ЄСВ — 33,2 %.

Зразки заповнення табл. 5 і 6 див. на рис. 3 — 6.

img 3

Рис. 3. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

img 4

Рис. 4. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

img 5

Рис. 5. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за листопад 2015 року

img 6

Рис. 6. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за листопад 2015 року

Перехідні відпускні та ЄСВ з МЗП

Приклад 3. Працівник бюджетної установи (основне місце роботи) іде у щорічну відпустку з 17.07.2015 р. по 10.08.2015 р. Відпускні в сумі 1875 грн. (у тому числі за 15 календарних днів липня — 1125 грн. і за 10 календарних днів серпня — 750 грн.) нараховані та виплачені в липні 2015 року. Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні липня 2015 року — 1147,83 грн. З 17 по 31 серпня 2015 року працівник буде у відпустці без збереження заробітної плати на підставі ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (ср. ). Сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні в серпні — 440 грн.

Бюджетні установи, як правило, всю суму відпускних, у тому числі й за перехідні дні відпустки на наступний місяць, нараховують у місяці, в якому працівник іде у відпустку (проводять у бухгалтерському обліку).

Спершу пригадаємо ази відображення відпускних у ЄСВ-звіті.

У таблиці 1 відпускні відображають в одному рядку із заробітною платою. У таблиці 5 дати початку/закінчення такої відпустки не показують.

У таблиці 6 відпускні відображають окремим рядком від зарплати із зазначенням у графі 10 КТН «10» («відпускні»). Причому зазначають їх декількома рядками, якщо дні відпустки припадають на різні місяці, тобто відпускні показують у розрізі за місяцями. Інформацію про місяць, за який нараховано відпускні, впишіть у графу 11. У графі 9 слід зазначити той самий КЗО, що і для зарплати (для звичайного працівника — «1»).

Тепер про особливості при заповненні графи 15. Якщо в місяці виходу у відпустку працівнику було нараховано зарплату, то графу 15 заповнюють за рядком із зарплатою. У рядку з відпускними залиште її незаповненою. Якщо ж зарплата працівнику не нараховувалася, то графу 15 заповните за рядком з відпускними. Графу 15 за майбутні місяці не заповнюють навіть у тому випадку, коли працівник перебуватиме у відпустці весь місяць. У цьому випадку графа 15 за майбутній місяць буде заповнена при поданні звіту за такий місяць. При цьому на такого працівника заповнюють рядок без сумових показників, у графі 10 зазначають КТН «10», у графі 11 — звітний місяць, у графі 15 — кількість календарних днів перебування у трудових відносинах — 30 (31, 28 (29)).

З метою застосування вимоги про сплату ЄСВ з МЗП у разі, якщо база справляння ЄСВ у звітному місяці нижче МЗП, відпускні відносимо до місяців, за які їх нараховано.

У наведеному прикладі база справляння ЄСВ за липень 2015 року (2272,83 грн. (1125 + + 1147,83)) більше МЗП (1218 грн.). Тому ЄСВ нараховуємо на фактичну суму заробітної плати і відпускних, нарахованих за 15 календарних днів липня. На суму перехідних відпускних, нарахованих у липні, ЄСВ теж нараховуємо за фактом (оскільки остаточна база нарахування ЄСВ за серпень не відома). Серпнева база справляння ЄСВ (1190 грн. (750 + 440)) менше МЗП (1218 грн.). Тому в серпні 2015 року на різницю між цими двома величинами (28 грн. (1218 грн. - - 1190 грн.)) донараховуємо ЄСВ у сумі 10,16 грн. (28 грн. х 36,3 %).

Як будуть заповнені таблиці 6 звітів за формою № Д4 за липень і серпень 2015 року, див. на рис. 7 і 8 на с. 22.

img 7

Рис. 7. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

img 8

Рис. 8. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за серпень 2015 року

ЦПД в ЄСВ-звіті: особливості заповнення

Інформацію за ЦПД на виконання робіт (надання послуг) зазначайте в таблицях 1, 5 і 6 Звіту за формою № Д4.

Таблиця 1. Суми винагород за ЦПД проставляйте в рядках 1, 1.2, 2, 2.2, 4, 4.2, нарахованого на нього ЄСВ — у рядках 3, 3.2, утриманого ЄСВ — у рядках 5, 5.4 (не забудьте: суми нарахованого та утриманого ЄСВ потраплять також до рядка 8 з відповідним розбиттям).

Таблиця 5. Тут зазначають інформацію про укладення/розірвання (закінчення дії) ЦПД, а саме:

— у графі 7 — категорію особи «3»;

— у графі 8 — «1», якщо ЦПД укладено з особою, працевлаштованою на вашому підприємстві за основним місцем роботи (з трудовою книжкою) або за сумісництвом, і «0» — якщо зі сторонньою особою. Зазначимо, що раніше за ЦПД, укладеними з сумісниками, ви проставляли в цій графі «0»;

— у графі 11 — дати, коли були розпочаті цивільно-правові відносини і коли вони закінчилися (день підписання акта виконаних робіт (наданих послуг)).

Таблиця 6. Якщо ЦПД укладено з працівником підприємства, у таблиці 6 суми винагород відображаєте в окремому рядку з відповідним їм КЗО у графі 9, після рядків із зарплатою, і перед рядками з лікарняними/декретними (якщо вони нараховувалися у звітному місяці).

Якщо строк виконання робіт/надання послуг за ЦПД перевищував один місяць, суму за договором поділіть на кількість місяців, протягом яких діяв ЦПД. Винагороду, що припадає на кожен календарний місяць, відображайте в окремому рядку таблиці 6. За такими сумами у графі 10 таблиці 6 не забудьте проставити КТН «1» (сума доходу за виконану роботу (надані послуги), строк виконання якої перевищує календарний місяць). А ось якщо винагороду нараховано за один місяць, графу 10 не заповнюєте.

У графі 15 таблиці 6 зазначаєте кількість календарних днів перебування в цивільно-правових відносинах відповідно до договору підряду (договору на виконання робіт (надання послуг)). Зауважте: ця графа заповнюється щомісячно незалежно від того, були нарахування за конкретним ЦПД чи ні.

У графі 17 ви зазначаєте всю суму винагороди за ЦПД, що припадає на календарний місяць, а у графі 18 — з урахуванням максимальної величини бази справляння ЄСВ, що діяла в місяці, за який нараховано дохід. Зауважте: при визначенні максимальної величини бази справляння ЄСВ сума винагороди за ЦПД враховується після заробітної плати.

Зверніть увагу! За ЦПД-договорами не потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП.

Приклад 4. Організація уклала ЦПД на виконання робіт з особою, яка не є підприємцем і найманим працівником цієї організації. Згідно з договором роботи виконувалися з 22 червня по 10 липня 2015 року. Акт виконаних робіт підписано 10.07.2015 р. Сума винагороди за ЦПД становить 4000,00 грн.

Строк виконання робіт припадає на два місяці: червень і липень 2015 року. Тому для порівняння з максимальною величиною бази справляння ЄСВ винагороду, нараховану за ЦПД 10.07.2015 р., ділимо на 2 місяці: 4000,00 : 2 = 2000,00 (грн.).

Таблиці 5 і 6 Звіту за формою № Д4 за червень і липень 2015 року будуть заповнені, як на рис. 9 — 12.

img 9

Рис. 9. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за червень 2015 року

img 10

Рис. 10. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за червень 2015 року

img 11

Рис. 11. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

img 12

Рис. 12. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

Приклад 5. Організація уклала зі своїм працівником ЦПД на виконання робіт у період з 06.07.2015 р. по 17.07.2015 р. Акт виконаних робіт підписано 17.07.2015 р. У липні 2015 року працівнику було нараховано:

— заробітну плату за липень 2015 року в сумі 7300 грн.;

— винагороду за ЦПД — 13500 грн.

Розмір максимальної величини бази справляння ЄСВ, що діє в липні 2015 року, дорівнює 20706 грн. Загальний дохід, нарахований працівнику цього місяця, становить:

7300 + 13500 = 20800 (грн.).

Сума доходу, нарахованого працівнику в липні 2015 року, перевищує розмір максимальної величини бази справляння ЄСВ (20800 грн. > 20706 грн.). Отже, ЄСВ справлятимемо з частини доходу, що дорівнює максимальній величині бази справляння ЄСВ, тобто з суми 20706 грн.

Визначимо виплати, з яких справлятиметься ЄСВ. До бази справляння ЄСВ потрапить заробітна плата за липень 2015 року (7300 грн.) і частина винагороди за ЦПД, що дорівнює 13406 грн. (20706 - 7300). З частини винагороди, що залишилася, у сумі 94 грн. (13500 - 13406) ЄСВ справляти не будемо.

Визначимо суму ЄСВ (див. таблицю нижче):

Вид виплати, з якої справляється ЄСВ

Сума виплати, грн.

ЄСВ «зверху»

ЄСВ «знизу»

ставка, %

грн.

ставка, %

грн.

Зарплата

7300

36,3

2649,90

3,6

262,80

Винагорода за ЦПД

13406

34,7

4651,88

2,6

348,56

Зразок заповнення таблиць 5 і 6 наведемо нижче (див. рис. 13 і 14).

img 13

Рис. 13. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

img 14

Рис. 14. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2015 року

Основні ситуації в «картинках» ми розглянули. Відповіді на всі інші ваші запитання, шановні читачі, ви знайдете в таблиці.

Мікс запитань/відповідей щодо заповнення ЄСВ-звіту

img 15

img 16

img 17

img 18

img 19

Використані документи І скорочення

Закон № 2464Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 435Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Інструкція № 449Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Інструкція № 286Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ЦПД — цивільно-правовий договір.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі