Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток мобілізованого: якщо справляли ЄСВ

Боршовська Валентина, заступника директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
Працівника мобілізували в червні 2015 року. На середню «мобілізаційну» зарплату за червень 2015 року установа нарахувала ЄСВ «знизу» і «зверху». У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на нього було сформовано рядок з кодом категорії застрахованої особи «47». У липні 2015 року (після подання Звіту за формою № Д4 за червень 2015 року) було прийнято рішення отримувати з бюджету компенсацію виплаченого середнього заробітку мобілізованому працівнику (подано відповідний звіт до органу соцзахисту населення). У цьому ж місяці суми ЄСВ, які справлялися з такої виплати в червні, були відсторновані в бухобліку. Як таке сторнування відобразити у Звіті за формою № Д4?

Підприємства, установи, організації, які прийняли рішення отримувати з бюджету компенсацію середнього заробітку мобілізованим працівникам і подали до органів соцзахисту населення інформацію про фактичні витрати на зазначені цілі, мають право не справляти ЄСВ з суми такого заробітку, якщо його виплата здійснюється відповідно до вимог Порядку № 105* за рахунок коштів роботодавця до отримання компенсації**.

* Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105.

** Подробиці чекають вас у консультації фахівця ДФСУ (див. «ОП», 2015, № 14, с. 21).

Надмірно нараховані/утримані суми ЄСВ із суми середньої зарплати мобілізованого працівника, яку отримуватимете з бюджету, показуєте в таблицях 1 і 6 Звіту за формою № Д4, сформованого за місяць, в якому ці суми було відсторновано.

У таблиці 1 Звіту за формою № Д4 суми, на які було зменшено ЄСВ, проставляєте у відповідних коригувальних рядках 7, 7.1, 7.3. У рядку 7.4 зазначаєте суму середнього заробітку за червень 2015 року, яку ви зазначили у звіті на отримання компенсації. Крім того, потрібно заповнити рядок без номера «Зміст помилки». У ньому можна зазначити: «Коригування бази справляння ЄСВ на суму компенсації виплат у розмірі середнього заробітку мобілізованих працівників за червень 2015 року».

Зауважте, що на суму надмірно нарахованого/утриманого ЄСВ зменшиться загальна сума зобов’язань з ЄСВ, що зазначається в рядку 8.

У таблиці 6 на працівника формуєте рядок на «виїмку» оподатковуваного червневого середнього заробітку, зазначаючи:

— у графі 9 — колишній код категорії застрахованої особи «47». Виправляти його на «48» не потрібно!

— у графі 10 — код типу нарахувань «3»;

— у графі 11 — місяць, за який нараховано заробіток (у цьому випадку «06.2015»);

— у графі 18 — суму середнього заробітку, на яку надмірно нараховано ЄСВ за відповідний місяць;

— у графах 20 і 21 — надмірно утриману та нараховану суми ЄСВ відповідно.

Графи 15 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах) і 17 (загальна сума нарахованої заробітної плати) не заповнюєте.

Приклад. Працівник бюджетної установи (ставка ЄСВ у частині нарахувань — 36,3 %) Шевченко Олег Петрович (податковий номер — 2912345678) був мобілізований з 02.06.2015 р. Із середньої зарплати, що виплачується працівнику за період мобілізації в червні 2015 року, установа справляла ЄСВ і відображала у звітності з кодом категорії застрахованої особи «47». У липні 2015 року установа подала до органу праці та соцзахисту населення звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівнику за червень 2015 року. У цьому ж місяці установа провела коригування надмірно нарахованого/утриманого ЄСВ з середньої зарплати. Сума середнього заробітку за період мобілізації: у червні — 3000 грн. (ЄСВ/нарахування — 1089,00 грн., ЄСВ/утримання — 108,00 грн.); у липні — 3450,00 грн. (ЄСВ не справлявся).

Таблицю 6 Звіту за формою № Д4 треба заповнити таким чином:

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі