Теми статей
Обрати теми

Якщо затримали Звіт на мобкомпенсацію

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Звіт на отримання компенсації середнього заробітку мобілізованих за червень 2015 року подано після 15 липня. Чи є штрафи за несвоєчасне подання Звіту? Що з оподаткуванням?

Подання Звіту про фактичні витрати на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам (далі — Звіт) — це право, а не обов’язок роботодавця. Тому за пропуск граничного строку подання такого Звіту жодних штрафів не передбачено.

Для цілей справляння ЄСВ і утримання ПДФО та ВЗ важливий факт подання установою Звіту. Тому, на наш погляд, навіть якщо цей Звіт за відповідний місяць 2015 року було подано після граничного строку, установа має право не оподатковувати суму середньої зарплати мобілізованого, що зазначена в такому Звіті.

Водночас зазначимо, що фахівці ДФСУ, які займаються питаннями обкладення доходів фізосіб ПДФО і ВЗ, «прив’язують» право на неоподаткування середнього заробітку мобілізованих до моменту його виплати. На їх думку, не обкладаються ПДФО і ВЗ саме суми компенсації середнього заробітку, заявлені у Звіті та отримані з бюджету установою. А якщо роботодавець нарахує та виплатить середній заробіток мобілізованому, як того вимагає п. 6 Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105, то воно зобов’язане утримати з його суми ПДФО і ВЗ як із звичайної зарплати. Потім, коли компенсація «зайде» на рахунок установи, можна відсторнувати раніше утримані суми ПДФО і ВЗ*.

* Див. роз’яснення в категорії 103.02 та 132.04 «ЗІР», а також «ОП», 2015, № 11, с. 22, 23 і 26.

А ось фахівці ДФСУ, які адмініструють ЄСВ, погоджуються з тим, що роботодавці, які подали Звіт, мають право не справляти ЄСВ із суми середнього заробітку, зазначеного в ньому, навіть якщо вони здійснюють його виплату до отримання компенсації (див. «ОП», 2015, № 14, с. 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі