Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Учасники АТО звільнені від ВЗ: норма є, але чекає на свій час

Законом України від 18.06.2015 р. № 548-VIII внесено доповнення до п.п. 1.7 п. 161підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Згідно з цими доповненнями тимчасово (на період проведення АТО) не утримується ВЗ з доходів у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в АТО.

Підкреслимо: Уряд повинен прийняти порядок, що визначає підтвердження статусу зазначених осіб для застосування цієї норми.

Закон № 548 набрав чинності 09.07.2015 р., але в дію він уводиться через 2 місяці після зазначеної дати. Це означає, що вперше його норми можна буде застосувати тільки у вересні 2015 року і то лише у разі затвердження Урядом відповідного порядку.

Президент ветував Закон про справедливе оподаткування

Президент України ветував прийнятий Парламентом Закон України (на базі законопроекту від 07.04.2015 р. № 2576), яким передбачалася оптимізація ПДФО- та ЄСВ-бар’єрів. У той же час Глава держави вніс свої пропозиції щодо вдосконалення новацій, передбачених зазначеним Законом.

Нагадаємо: зміни, що містилися в цьому Законі, передбачали уніфікацію підходів до визначення баз оподаткування з метою застосування ставок ПДФО та ЄСВ. Крім того, йшлося про застосування понижуючого коефіцієнта для визначення розміру ЄСВ на рівні 0,4 і після 01.01.2016 р. Детальніше про це ми інформували в «ОП», 2015, № 10, с. 3.

Збільшення чисельності працівників у навчальних закладах: коли допускається

КМУ постановою від 26.06.2015 р. № 434 (набрала чинності 07.07.2015 р.) вніс зміни до п. 9 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, наведених у додатку до постанови КМУ від 01.03.2014 р. № 65.

Цей пункт стосується заборони на збільшення чисельності працівників у держорганах та установах, які використовують держкошти. Донедавна збільшувати штатну чисельність працівників допускалося тільки в навчальних закладах та наукових установах за рахунок працівників таких закладів, переведених з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО.

Цю умову для збільшення штатної чисельності збережено, але до неї додалися й нові. Так, з 07.07.2015 р. допускається збільшення штатної чисельності педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів, а також працівників навчальних закладів, переміщених з тимчасово окупованої території України та району проведення АТО.

Тарифний розряд асистента учителя: уточнення від КМУ

Постановою КМУ від 08.07.2015 р. № 479 унесено зміни до додатка 2 до постанови від 30.08.2002 р. № 1298. У цьому додатку схему тарифних розрядів у рядку з посадою асистента учителя-реабілітолога доповнено новою посадою — асистент вчителя загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивним та інтегрованим навчанням. Таким працівникам установлюють 8 — 10-й тарифні розряди.

На момент підготовки матеріалу в номер постанова № 479 не набрала чинності.

Правила діловодства: зустрічайте нову версію

Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях затверджені наказом Мін’юсту від 18.06.2015 р. № 1000/5.

Ці Правила встановлюють єдині вимоги до створення управлінських документів та до роботи зі службовими документами, їх архівного зберігання в усіх установах незалежно від форми власності. При цьому управлінські документи за назвою, формою та складом реквізитів повинні відповідати уніфікованим формам, установленим нацстандартами та нормативно-правовими актами.

Організацію діловодства в установах покладають на самостійні структурні підрозділи з діловодства (документального забезпечення), загальні відділи, канцелярію або на особу, відповідальну за діловодство в установі, — секретаря, діловода.

Нові Правила діловодства набрали чинності 10.07.2015 р. З цієї ж дати не застосовуються Правила роботи архівних підрозділів, затверджені наказом Держкомархіву від 16.03.2001 р. № 16.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі