Теми статей
Обрати теми

Умови оплати праці працівників закладів соцзахисту для «особливих» і «проблемних» дітей: new-версія

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)
Мінсоцполітики «технічно посунуло» Мінмолодьспорту та затвердило власну версію механізму оплати праці для працівників, які здійснюють трудову діяльність у закладах соцзахисту для «особливих/проблемних» дітей та окремих категорій громадян. Ми порівняли обидві редакції. Чи є привід для занепокоєння? На щастя, цього разу ми говоримо «Немає!». Зміни в наявності, але вони, швидше, уточнюють. Що конкретно змінилося? Про це дізнайтеся зі статті.

Оновлена версія: для кого і чому

Почнемо з нормативної бази, про яку загалом і піде мова. А поговоримо ми про наказ Мінсоцполітики «Про умови оплати праці працівників закладів соціального захисту дітей і закладів соціального обслуговування» від 18.05.2015 р. № 526 (далі — наказ № 526), що прийшов на зміну наказу Мінсім’ямолодьспорту від 15.03.2006 р. № 794 (далі — наказ № 794). Положення цих нормативних актів стосуються однієї й тієї самої мережі закладів, а саме:

— притулків для дітей служб у справах дітей;

— центрів соціально-психологічної реабілітації дітей;

— центрів соціально-психологічної допомоги;

— центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями;

— соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

— соціальних центрів матері та дитини;

— центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді;

— центрів ресоціалізації наркозалежної молоді.

Навіщо знадобилося перезатвердження? Швидше за все, це пов’язано з розподілом функціональних обов’язків між вищезгаданими міністерствами. Адже саме Мінсоцполітики уповноважено затверджувати нормативно-правові акти у сфері оплати та умов праці (п.п. 5 п. 4 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 р. № 389/2011). А ось наказ № 794 було затверджено Мінсім’ямолодьспорту в односторонньому порядку. Є й інше припущення — настав час привести наказ № 794 у відповідність до сучасних пертурбацій.

Що сказати про новозатверджений наказ № 526? Він набув чинності 19.06.2015 р. По суті його структура має загальну основу, властиву подібним документам, — надбавно-доплатна частина + додатки зі схемами тарифних розрядів для працівників. Воно й зрозуміло: уся нормативка в питанні оплати праці в бюджетній сфері відштовхується від єдиної для всіх урядової постанови*. Однак у наказі № 526 криються й особливості, про які варто знати. Сфокусуємо вашу увагу на них.

* Маємо на увазі постанову КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Модифікації в надбавно-доплатній частині

Одразу зазначимо: у цій частині наказ № 526 порівняно з наказом № 794 містить низку відмінностей, але вони не глобальні. Розглянемо їх.

Сфера поширення зазначена один раз. Наказ № 794 містив велику кількість точних розшифровок, на кого націлено його дію. Розробники нової версії умов відійшли від цього. Так, повний перелік закладів соцзахисту наведено один раз (див. попередній розділ) і далі згадується лаконічно: заклади соціального захисту дітей і заклади соціального обслуговування.

Надбавки та доплати — у межах фонду оплати праці й обов’язкові. У наказі № 526 усі надбавки, доплати та виплати умовно поділено на дві категорії. У п. 2 цього наказу розписано надбавно-доплатні виплати, які керівник здійснює в межах фонду зарплати, затвердженого кошторисом. У розпал відпускної пори підкреслимо, що у рамках наказу № 526 до цієї категорії віднесено й допомогу на оздоровлення. Проте в закладах соцзахисту дітей і закладах соцобслуговування цілком можуть працювати представники професій, для яких така виплата є обов’язковою, — медики, педпрацівники. Дізнайтеся більше про допомогу на оздоровлення із спецвипуску «ОП», 2015, № 12/1, с. 14.

У п. 3 наказу № 526 зазначено надбавки та доплати, що є обов’язковими до виплати за наявності права на них. Вказує на такий статус відсутність згадки про їх виплату в межах зарплатного фонду. До них, зокрема, належать: надбавка за почесне/спортивне звання, доплата за роботу в нічний час, доплата за наявність наукового ступеня.

Заступники керівників структурних підрозділів — без «заміщаючих» доплат. Нагадаємо: доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, за суміщення професій (посад) і за розширення зони обслуговування/збільшення обсягу виконуваних роботи не встановлено керівній ланці. Тобто вони не виплачуються керівникам закладів та їх заступникам, керівникам структурних підрозділів та їх заступникам (див. «ОП», 2013, № 18, с. 13). Зауважимо: заступників керівників структурних підрозділів зазначено в п.п. 2 п. 2 наказу № 526, а в аналогічній нормі наказу № 794 вони не фігурували. Проте за загальним правилом такі доплати їм не виплачувалися й раніше.

Відповідність наукового ступеня профілю діяльності керівника — на плечах органу вищого рівня. Для нарахування доплати за наявність наукового ступеня має бути виконана умова: профіль діяльності збігається з науковим ступенем. Таку відповідність для працівників визначає керівник закладу. Як уточнено п.п. 2 п. 3 наказу № 526, для керівників та їх заступників таку відповідність визначає орган вищого рівня.

Умови оплати праці для медпрацівників і педпрацівників — в окремих документах. При нарахуванні зарплати окремим працівникам необхідно враховувати й норми інших нормативно-правових актів. Ідеться про медичних та педагогічних працівників. При встановленні їм посадових окладів потрібно орієнтуватися на схеми тарифних розрядів, наведені в додатках до наказу № 526. Водночас слід ураховувати і нюанси щодо нарахування їм зарплати, описані в інших нормативних документах.

Така особливість була й за часів наказу № 794. В ньому вона простежувалася виразніше, ніж у п. 4 наказу № 526.

Зазначено розміри окладів для працівників 1 — 6-го тарифних розрядів. У п. 5 наказу № 526 наведено розміри окладів для зазначених працівників. А ось і даремно, адже конкретні розміри окладів для цих працівників наводяться в постановах КМУ і періодично оновлюються*. Отже, підвищення окладів працівників цих розрядів неминуче призводитимуть до змін п. 5 наказу № 526. Тарифну сітку традиційно представлено в додатку 1 (тепер уже до постанови № 526).

* Див. розміри окладів, чинні у 2015 році, в «ОП», 2015, № 3, с. 30.

Тарифні розряди в додатках: дві зміни

У додатках до наказу № 526, в яких наведено розміри тарифних розрядів для окремих працівників, ми налічили дві основні зміни (щодо аналогічної частини наказу № 794).

По-перше, в додатку 3 до наказу № 526 конкретизовано спеціальності лікарів, які залучаються до роботи в закладах соцзахисту дітей і закладах соцобслуговування: педіатр, невропатолог, нарколог і психотерапевт. При цьому розміри тарифних розрядів залишилися незмінними.

По-друге, в додатку 4 до наказу № 794 фігурували тарифні розряди для фахівця із соціальної роботи. Проте аналогічний додаток до наказу № 526 такої посади вже не містить. Що, на наш погляд, дивно, адже вони, як і раніше, зазначені в типових штатних нормативах центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді (затверджено наказом Мінсім’ямолодьспорту від 08.09.2006 р. № 3075), а також центрів ресоціалізації наркозалежної молоді (затверджено наказом Мінсім’ямолодьспорту від 03.08.2010 р. № 2596). Що це — недогляд розробника чи умисне мовчання — сподіваємося незабаром дізнатися з роз’яснень офіційних осіб.

Отже, ми з вами переконалися, що під гучною вивіскою «новий наказ» не завжди ховаються закадрові інтриги. Деколи новозатверджені накази тільки оновлюють своїх попередників, вносячи точкові корективи. Це якнайкраще підтверджує «новоспечений» документ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі