Теми статей
Обрати теми

Відпускна пора у бюджетників у липні-листопаді: «time to коригування»

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Літо — спекотна пора. А для бухгалтера вдвічі спекотніша — йому доводиться працювати в поті чола, адже основна маса відпусток припадає на цей час. А що потрібно бухгалтеру-бюджетнику, крім стандартного розрахунку відпускних? Правильно — відкоригувати заробіток, якщо підвищувалися оклади*! Основні моменти — нижче.

* Бюджетні організації зобов’язані проводити коригування зарплати на коефіцієнт підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Його непроведення є порушенням трудового законодавства. А ось госпрозрахункові підприємства можуть проводити таке коригування виходячи з фінансових можливостей (лист Мінпраці від 24.10.20208 р. № 696/13/84-08 // «ОП», 2008, № 10, с. 4).

Коригування сум виплат, що обчислюються виходячи з середньої зарплати, передбачене п. 10 Порядку № 100**. Проводять його у випадках, коли в розрахунковому періоді підвищувались посадові оклади (тарифні ставки) згідно з актами законодавства. Алгоритм дій такий:

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

img 1

Виходячи з відкоригованої заробітної плати в розрахунковому періоді, визначають середньоденну (середньогодинну) зарплату.

Розрахувати коефіцієнт підвищення (К) просто: новий оклад (А) поділіть на оклад до підвищення (В):

img 2

Якщо в розрахунковому періоді оклад підвищувався неодноразово, то коефіцієнт розраховують окремо за кожен період підвищення.

Зверніть увагу: коефіцієнти коригування визначають окремо для кожного працівника. Але це тільки одне з правил коригування. Інші шукайте в «ОП», 2015, № 3, с. 25.

Коригування середньої зарплати актуальне для працівників, посадові оклади яких визначають на основі ЄТС. Але, як і раніше, при виході працівників у відпустку в липні — листопаді 2015 року коригувати середній заробіток потрібно буде не всім. Пояснення просте: у розрахунковому періоді для обчислення відпускних посадові оклади згідно з постановою КМУ від 25.03.2014 р. № 110 підвищувалися тільки працівникам 2 — 6-го тарифних розрядів. Для 1-го, а також 7 — 25-го тарифних розрядів підвищення окладів не було. Тому коригувати заробіток таких працівників не потрібно.

Важливо! У липні — листопаді 2015 року коригуйте зарплату працівників 2 — 6 тарифних розрядів за ЄТС.

У таблиці на с. 21 наведено коефіцієнти коригування зарплати для таких працівників. Користуватися нею просто: у колонці 1 шукайте місяць виходу у відпустку, у колонці 2 — тарифний розряд згідно з ЄТС. В інших колонках (з 3-ї по 20-ту) зазначені місяці 2014 — 2015 років, що включають до розрахункового періоду для обчислення відпускних (прочерк у графі означає, що місяць до розрахункового періоду не входить), і проставлені вже розраховані коефіцієнти коригування. Коригування здійснюється шляхом множення нарахованої зарплати за кожен розрахунковий місяць на свій коригуючий коефіцієнт.

Приклад. Працівник (6-й тарифний розряд за ЄТС) іде у відпустку 06.07.2015 р. Доплат і надбавок немає.

Знайдемо в таблиці для кожного місяця розрахункового періоду (липень 2014 року — червень 2015 року) коефіцієнти коригування. Оскільки оклад підвищувався 1 жовтня 2014 року, то заробіток липня — вересня 2014 року множимо на коефіцієнт підвищення 1,0227 (1263 грн. : 1235 грн.), заробіток за жовтень 2014 року — червень 2015 року — не коригуємо (коефіцієнт = 1).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі